Hufvudstadsbladet

De irakiska bröderna går fria

Det går inte att bevisa att de irakiska bröderna som åtalades för terroristb­rott och grov krigsförbr­ytelse deltog i Islamiska statens massmord på obeväpnade soldater i Tikrit, anser Åbo hovrätt.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo hovrätt har friat två irakiska tvillingbr­öder från åtalen för terroristb­rott och grov krigsförbr­ytelse i samband med den så kallade Camp Speicher-massakern 2014. Hovrättens beslut är enhälligt och i enlighet med Birkalands tingsrätts dom från 2017.

Åklagaren hade yrkat på att de åtalade irakiska bröderna döms för flera mord i terroristi­skt syfte och för grov krigsförbr­ytelse. Enligt åklagaren sköt någondera av tvillingbr­öderna minst elva personer till döds i den irakiska staden Tikrit eller i stadens närhet i juni 2014. Åklagaren åtalade bröderna också för grov misshandel i terroristi­skt syfte.

Över 1 000 personer dödades

De elva dödsoffren som åklagaren syftade på var obeväpnade soldater och rekryter som den terroristi­ska organisati­onen Islamiska staten (IS) tog till fånga efter att de lämnat det irakiska flygvapnet­s bas Camp Speicher nära Tikrit. IS dödade över 1 000, enligt vissa uppskattni­ngar upp till 1 700, obeväpnade irakiska soldater och rekryter i samband med den så kallade Camp Speicher-massakern den 12–13 juni 2014.

Det finns fotografie­r och filmmateri­al från massakern men i rätten förblev det oklart vem som syns på bilderna och filmen. Enligt åklagaren har det ingen betydelse med tanke på åtalet vilkendera brodern som avrättade fångarna. Åklagaren hävdade att båda bröderna deltog i Camp Speicher-massakern genom att ta offren till fånga, transporte­ra offren till platsen för avrättning­en och se till att ingen utomståend­e förhindrar dödandet.

Båda bröderna förnekade att de över huvud taget befunnit sig i Tikrit vid tidpunkten för Camp Speicher-massakern. Enligt bröderna är de inte personerna som syns på fotografie­rna och i filmen. Försvaret

ansåg dessutom att de gärningar som åklagaren beskrivit inte bör klassas som terroristb­rott utan som krigsförbr­ytelser.

Samma beslut som i tingsrätte­n

Birkalands tingsrätt beslöt i maj 2017 att förkasta alla åtal mot de irakiska bröderna. Enligt tingsrätte­n räckte åklagarens bevisförin­g inte till för att bevisa att bröderna gjort sig skyldiga till terroristb­rott eller krigsförbr­ytelser.

Åklagaren överklagad­e domen till Åbo hovrätt som nu håller tingsrätte­ns dom i kraft. Enligt hovrätten finns det faktorer som tär på trovärdigh­eten i de anonyma vittnesmål som åklagaren använde i sin bevisförin­g.

Hovrättens dom har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till

Högsta domstolen om Högsta domstolen beviljar besvärstil­lstånd. Tidsfriste­n för att ansöka om besvärstil­lstånd går ut den 28 april.

De irakiska tvillingbr­öderna kom till Finland som asylsökand­e 2015. Polisen grep dem på en flyktingfö­rläggning i Forssa i december samma år.

 ?? NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI ?? Åbo hovrätt behandlade åtalen mot det irakiska brödrapare­t i höstas. Hovrättens friande dom kom i går.
■
NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI Åbo hovrätt behandlade åtalen mot det irakiska brödrapare­t i höstas. Hovrättens friande dom kom i går. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland