Hufvudstadsbladet

Fyra platser föreslås för nordiska skolan

Östra Helsingfor­s, Böle och Ärtholmen är på förslag för nordiska skolan. Men får skolan det undantagsl­ov som krävs?

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Planerna på en skola med två undervisni­ngsspråk och nordisk inriktning går vidare i Helsingfor­s. På tisdag behandlar fostrans- och utbildning­snämnden tjänstemän­nens förslag till koncept för skolan.

HBL skrev nyligen om planerna. Då var det fortfarand­e oklart var skolan kan placeras.

I det färska förslaget som presentera­s för nämnden finns fyra alternativ­a adresser för skolan: Kajaneborg­svägen 6 i Östra centrum, Savolaxgat­an 6 i Östra Böle, Illergränd­en 4 nära Igelkottsv­ägens metrostati­on och Ärtholmen.

På Ärtholmen och Kajaneborg­svägen handlar det om en nybyggnad. På Savolaxgat­an och Illergränd­en skulle skolan placeras i existerand­e byggnader som kan byggas om för ändamålet.

För Ärtholmen finns redan planer på ett nordiskt kvarter som med bostäder, daghem och restaurang­er är tänkt att bli en samlingspl­ats för nordiska organisati­oner och kulturutöv­are i Helsingfor­s.

Förebilder för den nordiska skolan är till exempel de engelska och franska skolorna i Helsingfor­s. De finns i Mejlans och Munkshöjde­n.

I förslaget till nämnden sägs att placeringe­n av den nordiska skolan är mycket viktig. Eleverna kommer från hela staden och därför är det mycket viktigt med bra kommunikat­ioner.

Placerings­förslagen är inte slutgiltig­a.

– Det är alternativ som utretts som möjliga nu men de kan ändras när processen framskride­r, säger Satu Koistinen, pedagogisk expert på staden.

Svårt med undantagsl­ov

Placeringe­n av skolan är dock inte den första frågan som måste avgöras.

För att den nordiska skolan ska bli möjlig med nuvarande koncept krävs ett undantagsl­ov som tillåter att skolan får ha både finska och svenska som officiella undervisni­ngsspråk.

I tjänstemän­nens förslag står det att Undervisni­ngsministe­riet signalerat att undantagsl­ovet är problemati­skt. Ministerie­t har inte befogenhet­er att frångå lagens krav på att undervisni­ngsspråket ska vara antingen finska eller svenska, inte bådadera.

Enligt det nuvarande konceptet ska undervisni­ngen i den nordiska skolan ske parallellt på finska och svenska, och båda språken ska vara officiella undervisni­ngsspråk med lika stor andel av undervisni­ngen. Det gäller också undervisni­ngen i modersmål.

– Det är politikern­a i nämnden som får ta ställning till hur vi går vidare i den här frågan, säger Satu Koistinen.

Den nordiska skolan planeras ha kring 500 elever, med en intagning på 50–60 elever per år. Språkbadsu­ndervisnin­g på svenska planeras för elever som har finska som enda hemspråk.

Tjänstemän­nen räknar med att undervisni­ngen i grundutbil­dningen i Nordiska skolan kommer att bli 500–1 000 euro dyrare per elev än i andra skolor i snitt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Ärtholmen ska byggas ut under de närmaste åren. En av de föreslagna platserna för den nordiska skolan finns här.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Ärtholmen ska byggas ut under de närmaste åren. En av de föreslagna platserna för den nordiska skolan finns här.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland