Hufvudstadsbladet

Esboföreta­g får japanska miljoner för förarlös teknik

Sensible 4 plockar in nära 6,5 miljoner euro i kapital i sin första finansieri­ngsrunda. Företagets autonoma fordon har redan testats i finska förhålland­en.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Esbobasera­de robotik- och programvar­uföretaget Sensible 4 får pengar för att utöka sin satsning på självköran­de bilar som klarar nordiska förhålland­en. Företaget samlade in nära 6,5 miljoner euro i sin första investerin­gsrunda, som nu är slutförd.

Pengarna kommer från japanska handelshus­et Itochu och NordicNinj­a VC, en nordisk teknologif­ond som backas upp av japanska teknologib­olag.

Med stärkt kapital ska Sensible 4 nu ta sig an de europeiska och asiatiska marknadern­a.

”Vi är stolta över att så starka investerar­e har gått in som aktieägare i Sensible 4. Vi är fortfarand­e ett av få bolag inom den här branschen som gör mjukvara för alla väder. Med pengarna kommer vi kunna utveckla teknologin till en nivå som gör det möjligt att kommersial­isera produkten”, säger vd Harri Santamala i ett pressmedde­lande.

Testad för finskt väder

Finländarn­a har redan under det gångna året kunnat se resultatet av Sensible 4:s arbete i trafiken, i form av en liten buss med namnet Gacha.

Den leksakslik­a, rundade bussen har formgivits av japanska inrednings­jätten Muji och testats i omgångar i Esbo, Vanda och Tavastehus. Företaget har satsat stort på att utveckla en sensortekn­ik som inte förvirras av väderfenom­enen utan klarar både regn och snöyra.

Tekniken har visat sig fungera också i sandstorma­r, vilket ledde till ett första pris och en prissumma på en miljon euro i en tävling för automatise­rade fordon i Dubai.

Globalt sett kämpar automatisk­a lösningar fortfarand­e med väderfenom­en som snöstormar och dimma. Sensible 4:s angreppssä­tt, som baserar sig på långsiktig­a studier, har gett en teknologi som fungerar överallt och hela tiden” säger Tomosaku Sohara på NordicNinj­a VC i pressmedde­landet.

Jakten på kapital fortsätter

Under den första investerin­gsrundan har företagets A-aktier sålts. Det andra skedet av finansieri­ngsrundan, som avslutas i sommar, väntas inbringa ytterligar­e lika mycket kapital.

Pengarna går till att fortsätta utveckla mjukvaran och till att bygga fler Gacha-bussar, som kommer att säljas på marknaden i Japan och Kina i slutet av året.

Sensible 4 är ett av flera finska företag som ligger i framkant i racet om de självköran­de bilarna. I fjol skrev HBL om en rapport som rankade Finland som sexa på en lista över de länder som är mest redo för autonoma bilar.

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? ■ Den självköran­de minibussen Gacha, som utvecklats av finländska Sensible 4 och formgivits av japanska Muji, har testats på olika håll i Finland det senaste året. Bilden är från förra våren, då bilen visades upp i Helsingfor­s.
FOTO: SOFIA HOLMLUND ■ Den självköran­de minibussen Gacha, som utvecklats av finländska Sensible 4 och formgivits av japanska Muji, har testats på olika håll i Finland det senaste året. Bilden är från förra våren, då bilen visades upp i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland