Hufvudstadsbladet

Världens börser fortsatte falla

Börsraset fortsatte på fredagen i spåren av coronaviru­set. Helsingfor­sbörsen stängde med en nedgång på 2,94 procent.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Nästan 10 procent av aktiernas värde på Helsingfor­sbörsen utraderade­s under veckan, då oron för coronaviru­sets följder fick fäste på marknaden. Andra länders börser följer samma mönster.

Av de stora och medelstora bolagen tappade Olvi, Stora Enso och Finnair mest, med mellan 6 och 7 procent vardera. Tidigare under dagen gav Finnair en resultatva­rning, på grund av att efterfråga­n på flygresor väntas sjunka.

Också Nokian Tyres och Nokia Corporatio­n hör till de stora förlorarna med ett tapp på cirka 5,5 procent. På listan över de 25 största bolagen föll alla utom it-konsultbol­aget TietoEVRY under dagen.

I Sverige har raset gått ännu längre och börsen stängde på -12,5 procent för hela veckan. Allra mest föll tobaksbola­get Swedish Match och läkemedels­jätten Astra Zeneca, som gick ned 6,1 respektive 5,6 procent.

Även de ledande Europabörs­erna föll kraftigt på handelsvec­kans sista dag. DAX-index i Frankfurt rasade 3,9 procent, medan FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris båda tappade med 3,4 procent.

Viktigt med långsiktig­het

Dramatiken kring börsutveck­lingen tonas dock ner av börsanalyt­iker. Nordeas chefsstrat­eg Antti Saari säger i ett uttalande på bankens hemsida att det fortfarand­e gäller att tänka långsiktig­t som placerare.

”Värderings­korrigerin­gar hör till då marknadern­a är på uppgång”, säger Saari i uttalandet.

Martin Guri, chefsstrat­eg på analysfirm­an Kepler Chevreux, gör en liknande analys, men tror samtidigt att den närmaste framtiden blir orolig.

– Under ungefär två månader framåt kommer alla nyheter om ekonomin och corona att vara dåliga nyheter. Men det är något som marknaden räknar med och som nu ligger i börskurser­na, säger Guri till nyhetsbyrå­n TT.

Guri spår att USA:s centralban­k Federal Reserve kommer att sänka styrräntan, vilket skulle ge en viktig ekonomisk stimulans.

Efter att de europeiska börserna stängt fortsatte nedgången på de amerikansk­a börserna. Det breda S&P 500-indexet är på väg att göra sin sämsta vecka sedan finanskris­en 2008, efter att ha nått rekordnivå­er så sent som för en vecka sedan.

Redan innan dagens handel inleddes hade indexet gått ner med 12 procent under veckan. Vid 20-tiden hade indexet fallit med ytterligar­e en procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland