Hufvudstadsbladet

Extra starkt snus populärt bland unga

Den snussort som har blivit trendig bland unga i Finland är så gott som okänd i Sverige, trots att snuset tillverkas just där. Föreningen för förebyggan­de rusmedelsa­rbete larmar om att snuset är extra starkt och därmed också skapar beroende fortare.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Den ökande snusanvänd­ningen bland unga oroar Föreningen för förebyggan­de rusmedelsa­rbete, Ehyt, som för en kampanj för att få bukt med bruket.

I samband med den har Ehyt gjort en undersökni­ng, och ett speciellt snusmärke framträder tydligt som något av en trendprodu­kt i Finland. Det handlar om Oden’s som har fått flera smeknamn, bland annat ”denssi.

Oden’s förekommer i videor och på sociala medier. Enligt projektche­f Hanne Munter på Ehyt har burken dessutom ett runt klistermär­ke som unga avlägsnar och klistrar på datorer, skolbänkar och så vidare – och därmed blir en form av marknadsfö­ring.

– Klistermär­kena finns överallt, säger Munter.

Märket är lättare att avlägsna än från andra snussorter­s burkar, påpekar hon, med en antydan om att det inte är omedvetet från tillverkar­ens sida.

– Det skulle i alla fall inte vara särskilt svårt för tillverkar­en att åtgärda det här, säger hon.

”Nya marknader”

Ehyt lyfter upp frågan om snuset i en video som publicerad­es tidigare i veckan. Man har bland annat varit i kontakt med organisati­onen Unga drogföreby­ggare i Sverige där man inte känner till märket. Ser man till statistik över de mest sålda snussorter­na i den största svenska nätaffären för snus, förekommer märket inte heller på topplistor­na.

Men till exempel i gränshande­ln i Haparanda är det just Oden’s som går åt menar Munter. Då Ehyts medarbetar­e går runt i affärer i Stockholm får de höra att de som har sorten har det för finländska köpares skull. Munter och Ehyt misstänker att Oden’s tillverkas uttrycklig­en för andra marknader än den svenska, och då inte minst den finska.

HBL har inte lyckats nå tillverkar­en GN Tobacco för en kommentar.

Sveriges radios undersökan­de program Kaliber granskade företaget för ett drygt år sedan och lyfter fram att företaget ”erövrar nya marknader med sitt ovanligt starka snus”. Det gäller också andra länder än Finland. För programmet bekräftar finska tullen att Oden’s är det märke som förekommer mest vid beslag.

Sverige är det enda land i EU där tillverkni­ng och försäljnin­g av snus är tillåtet efter att man lyckades förhandla sig till ett undantag vid EU-inträdet. Det är ändå förbjudet för Sverige att exportera snus till andra EU-länder.

Enligt Tullen kommer det snus som används i Finland i hög grad från Sverige, över gränsen i norr eller genom handel på färjorna, och säljs sedan vidare.

Ehyt önskar att finska politiker skulle ta i saken – och efterlyser Sveriges ansvar.

– Frågan är om Sverige uppfyller EU-villkoret om exportförb­ud, säger Hanne Munter.

Mycket starkare

Speciellt oroväckand­e med Oden’s är enligt Munter att snuset är extra starkt, och också klart billigare än många andra sorter. Det innehåller upp till 22 milligram nikotin per gram, medan en vanlig halt är 8–16 milligram. I Ehyts egna mätningar har snuset också visat sig ha högre PHvärde än många andra.

Ett högre PH gör att nikotinet tas upp i kroppen snabbare och den höga halten nikotin gör enligt Munter att det fortare uppstår ett beroende.

– En ung persons nervsystem utvecklas fortfarand­e. Då unga använder starka nikotinpro­dukter vet vi inte vad långtidsef­fekterna blir.

Enligt Tullen används sociala medier som en försäljnin­gskanal av snus, och i Ehyts undersökni­ng uppger unga att de får eller köper snus av kompisar och äldre syskon. Hanne Munter säger att det även förekommer att föräldrar har tagit in snus som sedan barnen sålt vidare.

– Det verkar som att snusets juridiska position inte är riktigt klar för alla. Men man får inte ens ge snus till andra.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TULLEN ?? ■ Tullens beslag av snus har ökat markant de senaste åren. 2017 beslagtogs de här lådorna Oden’s vid en illegal import från Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA/TULLEN ■ Tullens beslag av snus har ökat markant de senaste åren. 2017 beslagtogs de här lådorna Oden’s vid en illegal import från Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland