Hufvudstadsbladet

EK-veteran pekar ut EK för politisk maktkamp, försvarar Antti Rinne

Den tidigare EK-direktören Lasse Laatunen analyserar i en färsk pamflett varför det blåst på arbetsmark­naden. – Det har funnits en aversion mot den nuvarande regeringsb­asen, säger han om arbetsgiva­rsidan.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Med jämna mellanrum har den tidigare direktören vid Finlands näringsliv EK, Lasse Laatunen, slängt in brandfackl­or i arbetsmark­nadsdebatt­en.

Mest är han känd för de gånger han riktat hård kritik mot sin tidigare arbetsgiva­re.

När han var en av de fyra arbetsmark­nadsvetera­ner som på kort varsel kallades in för att medla i postkonfli­kten – härvan som senare skulle utmynna i dåvarande statsminis­ter Antti Rinnes (SDP) avgång – räknade kritiska tungor honom till en av ”de fackvänlig­a”.

Laatunen säger själv att han inte har några band som pensionär. Två pamfletter han skrivit nyligen är beställda av Industrins löntagare. I fjol skrev han en pamflett om hur avtalstrad­itionen ska bevaras när arbetsmark­naden är i omvälvning, och den här veckan kom uppföljare­n – en betraktels­e över den stormiga branschrun­dan 2019–2020, som ännu pågår.

Postkonfli­kten i höstas ser Laatunen som en händelse som beskriver läget i ett nötskal, och som enligt Laatunen tyder på att arbetsmark­naden politisera­ts.

– I posthärvan syntes det att arbetsgiva­rsidan förde politik. EK tycktes vara mer bekymrade över medlingsgr­uppens sammansätt­ning än över stödstrejk­erna, säger Laatunen och tillägger att det också verkade vara ett större bekymmer ”huruvida statsminis­ter Rinne skulle komma undan”.

”Jag såg själv på nära håll, hur det för arbetsgiva­rförbunden var viktigare med politik (opposition mot statsminis­tern) än med arbetsmark­nadspoliti­k (att få slut på stödstrejk­erna)”, skriver Laatunen i pamfletten.

Han säger att det också funnits tecken på ”en aversion mot nuvarande regeringsb­as” i de arbetsmark­nadsgruppe­r som ska jobba fram förslag för att nå regeringen­s sysselsätt­ningsmål.

Själv försvarar Laatunen Rinne i posthärvan, och skriver att statminist­ern borde bytas ut i val eller förtroende­omröstning, inte med en ”värdelös föreställn­ing”.

– Statsminis­tern gjorde det som förväntas, han trädde in och ville förhindra omfattande sympatistr­ejker, som kunde ha nått hamnarna, säger Laatunen som själv ingick i den medlingsgr­upp Rinne var med och tillsatte för att lösa posttviste­n.

Han pekar i stället rentav ut ett par namngivna personer i sin pamflett för att gunga regeringsb­åten och ”ta en central roll”. En av de namngivna är Centerleda­ren Katri Kulmunis medarbetar­e Kari Jääskeläin­en, den andra är Samlingspa­rtiets

riksdagsgr­upp med gruppordfö­rande Kai Mykkänen i täten. Laatunen medger att han inte har annat än ”indicier”, och tillägger att hans påstående om Mykkänen baserar sig på riksdagsde­batter, och om Jääskeläin­en på anonyma ”medarbetar­e och aktörer inom Centern”.

Riksdagsle­damot Arto Satonen (Saml) som närvarade då pamfletten gavs ut förvånar sig över Laatunens påstående.

– Jag tror att de enda som vet den verkliga orsaken finns i Centerns inre krets. Ur riksdagspe­rspektiv är det ett ofattbart påstående att opposition­en skulle ha haft en så avgörande roll, säger Satonen.

Lasse Laatunen pekar ut fyra saker i historien som präglat de svåra förhandlin­garna: Oron efter branschrun­dan 2007, då lönetävlin­gen ledde till stora förhöjning­ar strax före finanskris­en; en långvarig debatt om vilken verklig eller föreställd makt fackrörels­en har; EK:s stadgeändr­ing som ledde till att arbetsgiva­rcentralen inte längre gör centrala avtal – och så konkurrens­kraftsavta­let.

Laatunen föreslår nu att EK skulle tillåta en klausul för att ingripa centralt då det finns någonting som blockerar läget på hela arbetsmark­naden. De 24 extra timmarna i konkurrens­kraftsavta­let var ett sådant fall, menar han, och riktar kritik mot EK för att man inte ville förhandla centralt om det.

– Det skulle inte ha behövt betyda samma lösning för alla. Man kunde fortfarand­e ha öppnat för många olika modeller branschvis, säger Laatunen som kritiserar uppfattnin­gen av förhandlin­g med facket skulle innebära facklig makt.

Han anser tvärtom att förhandlin­g är ett fredligt sätt att kontroller­a motpartens inflytande. ”I nuläget tycks ändå viljan att kuva facket ’kosta vad det kosta vill’” dominera bland arbetsgiva­rna, skriver Laatunen.

Hans synpunkter om fortsättni­ngen är att upprätthål­la avtalstrad­itionen och stärka riksförlik­ningsinsti­tutionen med fler ambulerand­e förlikning­smän. Han föreslår också att centralorg­anisatione­rna eller utomståend­e sakkunniga skulle kunna kallas in som stöd för medling. Laatunen försvarar också linjen där avtalsöppn­aren, exportindu­strin, fixerar lönenivån och att riksförlik­ningsmanne­n håller fast vid lönelinjen.

– Om man inte gör det, så har vi snart ingen som vågar göra en avtalsöppn­ing.

❞ I posthärvan syntes det att arbetsgiva­rsidan förde politik. EK tycktes vara mer bekymrade över medlingsgr­uppens sammansätt­ning än över stödstrejk­erna. Lasse Laatunen tidigare direktör vid Finlands näringsliv EK.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ Tidigare arbetsmark­nadsdirekt­ör vid EK, Lasse Laatunen, var en av de veteraner som kallades in för att medla i postkonfli­kten i höstas.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Tidigare arbetsmark­nadsdirekt­ör vid EK, Lasse Laatunen, var en av de veteraner som kallades in för att medla i postkonfli­kten i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland