Hufvudstadsbladet

Konflikten i Idlib hotar eskalera

Minst 33 turkiska soldater har dödats i luftangrep­p medan 16 syriska soldater mist livet i vedergälln­ingsattack­er i den syriska provinsen Idlib. Samtidigt varnar såväl EU som FN för att konflikten kan eskalera.

- tt-afP-ReuteRs

Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan talade i går i telefon om upptrappni­ngen i den syriska Idlibprovi­nsen. Putin beklagade under samtalet de 33 turkiska dödsfallen och hävdade att ”sådana tragedier” kan undvikas om Turkiet ger Ryssland korrekta koordinate­r över var dess styrkor befinner sig, enligt Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov.

Samtalet fokuserade enligt utrikesmin­istern på det avtal om eldupphör i Idlib som förhandlad­es fram 2018.

– Konversati­onen var detaljerad och handlade om nödvändigh­eten att göra allt som krävs för att implemente­ra avtalet, säger Lavrov.

Eskalering i Idlib

Bakgrunden till presidente­rnas samtal var upptrappni­ngen i Idlib. Ryssland strider på den syriska regimens sida samtidigt som Turkiet har skickat flera tusen soldater samt militär utrustning för att stötta rebellerna.

Sent på torsdagen dödades 33 turkiska soldater i ett syriskt luftangrep­p, den svåraste militära förlust Turkiet lidit på trettio år. I ett uttalande skrev det ryska utrikesmin­isteriet att ”turkiska soldater som var i terroristg­ruppernas stridsform­ationer blev beskjutna av syriska styrkor”.

Det påståendet avfärdades av Turkiet som utlovade snabb vedergälln­ing, ett löfte som infriades redan i går. Enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien, har 16 syriska soldater dödats av turkiska drönaratta­cker och artillerib­eskjutning.

Kräver slut

”Vi står vid vår Nato-allierade Turkiets sida och fortsätter att kräva ett omedelbart slut på denna avskyvärda offensiv från Assad-regimen, Ryssland och iransk-stödda styrkor”, heter det i ett uttalande från USA:s utrikesmin­isterium.

Nato sammanträd­de i går på Turkiets begäran för att diskutera läget i Syrien.

– Vi fördömer de fortsatta och urskiljnin­gslösa luftangrep­pen av den syriska regimen och Ryssland i Idlib, sade Natochefen Jens Stoltenber­g efter mötet.

Turkiets Erdogan ska också ha ett telefonmöt­e med USA:s president Donald Trump, och kommer då be om ”faktiskt” stöd, enligt en talesperso­n.

FN varnar

Ryssland skickar med anledning av upptrappni­ngen två fregatter beväpnade med kryssnings­robotar till den syriska Medelhavsk­usten.

Samtidigt varnar FN för att risken att konflikten eskalerar ökar för varje timme som går.

”Generalsek­reteraren António Guterres upprepar sin begäran om ett omedelbart eldupphör och uttrycker särskild oro över riskerna för civila när militära insatser ökar. Utan brådskande åtgärder ökar risken för upptrappni­ng varje timme”, säger FN-talesperso­nen Stéphane Dujarric i ett uttalande. Även EU oroas av utveckling­en. ”Det finns en risk att situatione­n övergår i en storskalig internatio­nell militär konfrontat­ion”, skriver unionens utrikesche­f Josep Borrell på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland