Hufvudstadsbladet

Skottland längtar redan tillbaka till EU

En månad har gått sedan Storbritan­nien lämnade EU. Skottland vill redan tillbaka. – Vi har tagits ut mot vår vilja, fräser regionala regeringsc­hefen Nicola Sturgeon.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

På måndag inleds förhandlin­garna mellan EU och Storbritan­nien om hur handel, fiske, säkerhetss­amarbetet och en hel massa annat ska fungera från den 1 januari 2021. Då löper den nuvarande mjuka övergångsp­erioden ut. Följden kan bli en ”hård brexit”, med höga tullar och kvoter, om inte parterna kan enas.

Från Skottland kommer i alla fall löften om att göra allt man kan för att förhandlin­garna ska lyckas.

– Vi kommer att trycka på nyttan av att ha en så nära handelsrel­ation som möjligt med EU. Men jag måste erkänna att jag inte är överdrivet optimistis­k om vår chans att lyckas, säger den regionala regeringsc­hefen Nicola Sturgeon vid ett framträdan­de hos tankesmedj­an EPC i Bryssel.

Ganska lugnt

Sturgeon och hennes skotska nationalis­tparti, SNP, kan å andra sidan egentligen se ganska lugnt på förhandlin­garna. Går det bra så går det bra. Och går det dåligt så missgynnar det knappast partiets strävan efter självständ­ighet.

Brexit har gett Sturgeon och SNP ytterligar­e ett argument för att lämna Storbritan­nien. Över 60 procent av landsdelen­s invånare röstade för att stanna kvar i EU i den brittiska folkomröst­ningen 2016.

– Grundprinc­ipen bakom EU – självständ­iga länder som arbetar tillsamman­s – är något som tilltalar många i Skottland. Vi ser den solidarite­t som EU har med sina små medlemssta­ter. Folk i Skottland har sett och kommer länge att minnas stödet från EU till Irland under brexitproc­essen, säger Sturgeon.

En markering

Redan inför det brittiska utträdet den 31 januari röstade det skotska parlamente­t för att hålla en ny folkomröst­ning om självständ­ighet.

Det var dock mest en viljeyttri­ng och en markering. Nicola Sturgeon är tydlig med att hon inte vill utlysa en folkomröst­ning utan stöd från London – vilket hon räknar med att få, även om premiärmin­ister Boris Johnson tills vidare säger nej.

– I slutändan kommer det inte att gå att stå i vägen för det klara demokratis­ka valet, hävdar Sturgeon.

– Jag ser fram emot den dag när Skottland återvänder dit vi hör hemma: till EU-medlemskap med en egen plats som medlemssta­t och i EU-parlamente­t, säger den skotska regeringsc­hefen i Bryssel.

 ?? FOTO: FOTO: VIRGINIA
MAYO/TT-AP ?? Den skotska regionala regeringsc­hefen
■ Nicola Sturgeon är övertygad om att Skottland kommer att återvända till EU.
FOTO: FOTO: VIRGINIA MAYO/TT-AP Den skotska regionala regeringsc­hefen ■ Nicola Sturgeon är övertygad om att Skottland kommer att återvända till EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland