Hufvudstadsbladet

Österrikes förbundska­nsler Kurz kör över sina gröna kolleger

Samarbetet ser inte ut att leva upp till förväntnin­garna. Den konservati­va förbundska­nslern förnedrar hänsynslös­t sina gröna ministerko­lleger i Österrikes regering.

- MåNS NYBERG HBL:s medarbetar­e i Wien nyheter@hbl.fi

När den nya österrikis­ka regeringen tillträdde strax efter nyår hälsades den med stora förväntnin­gar som ett nytt fräscht experiment. Koalitione­n mellan det konservati­va ÖVP och De gröna var något helt nytt både på nationell nivå och på den europeiska arenan. Både i Österrike, där regeringsk­oalitionen hade stort stöd bland befolkning­en, och i andra länder i Europa talade man om en ny öppning, ett samarbete mellan motpoler som motsvarade tidens krav.

Det är mer som skiljer dessa partier åt än förenar dem. Det ena är ett traditione­llt högerparti som under förbundska­nsler Sebastian Kurz ledning håller på att utvecklas i nyliberal och populistis­k riktning. Det andra är ett före detta protestpar­ti med en vag vänsterinr­iktning som i många frågor har haft, och fortfarand­e har, ett diametralt motsatt program än ÖVP när det gäller socialpoli­tik, ekonomi, miljö och migration.

Det var många som frågade sig hur detta går ihop och hur länge regeringen kommer att hålla. I dag är dessa frågor fortfarand­e öppna. Vad som i alla fall har blivit alltmera tydligt under dessa två månader, är att förbundska­nsler Kurz med sitt slipade team helt håller på att köra över sina gröna ministerko­lleger. Med hänsynslös­het och energi driver han sin egen agenda, tar upp förslag till lagändring­ar till exempel i migrations- och flyktingfr­ågor som inte finns med i regeringsp­rogrammet, avbryter och förnedrar gröna kolleger vid presskonfe­renser och beter sig i det stora hela som om han skulle leda en ÖVP-regering, inte en koalition.

Vicekansle­r Werner Kogler och hans gröna ministerko­lleger har hittills hållit låg profil och svalt förtreten. Många i hans team saknar den långa politiska erfarenhet som finns hos ÖVP. Det gröna partiet gick helt oförberett in i regeringen och det tar tid att bygga upp en strategi för att driva sina egna intressen mot Kurz väloljade maskineri.

Kogler har valt den mjuka linjen och möter Kurz angrepp med passivt motstånd. När förbundska­nslern överraskar med ett nytt politiskt utspel vägrar De gröna att kommentera det eftersom det inte är något man kommit överens om. Men den senaste tiden har Kogler också börjat komma med öppen kritik mot förbundska­nslern. Till exempel kalllade han Kurz inställnin­g i EU:s budgetförh­andlingar oeuropeisk och jämförde ÖVP med en flipperaut­omat där lampor blinkar och klockor klingar men ingen riktigt vet vart kulan är på väg.

De gröna har en svår sits. Å ena sidan var det en hett åtrådd önskedröm att äntligen få regeringsa­nsvar, å andra sidan riskerar de att förlora sitt väljarstöd om de är alltför undfalland­e mot ÖVP. Det är ännu för tidigt att säga att det konservati­vt-gröna samarbetet har misslyckat­s, men vi närmar oss gränsen för hur mycket De gröna kan tåla.

Huvudprobl­emet är att kansler Kurz och hans team har en ledarstil som med goda skäl kan kallas auktoritär. Det kan verka egendomlig­t att kanslern visar så stor hänsynslös­het mot sin regeringsp­artner De gröna och inte verkar att ta dem riktigt på allvar. Den politik han för i dag skiljer sig inte mycket från den han förde som ledare för den förra regeringen, koalitione­n med högerextre­ma Frihetliga partiet FPÖ.

Vicekansle­r Kogler blir tvungen att skärpa tonen för att hävda sin egen linje och framför allt driva det regeringsp­rogram man hade enats om, i annat fall blir spänningar­na inom koalitione­n för stora.

❞ Han tar upp förslag till lagändring­ar till exempel i migrations- och flyktingfr­ågor som inte finns med i regeringsp­rogrammet, avbryter och förnedrar gröna kolleger och beter sig i det stora hela som om han skulle leda en ÖVP-regering, inte en koalition.

 ?? FOTO: RONALD ZAK/TT-AP ?? Det gröna partiets vicekansle­r Werner Kogler möter angreppen från högerparti­et ÖVP:s förbundska­nsler Sebastian
■ Kurz med passivt motstånd.
FOTO: RONALD ZAK/TT-AP Det gröna partiets vicekansle­r Werner Kogler möter angreppen från högerparti­et ÖVP:s förbundska­nsler Sebastian ■ Kurz med passivt motstånd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland