Hufvudstadsbladet

Sverige medlar i konflikten i Jemen – ser ljusglimt

Jemens regering och allierade Saudiarabi­en är redo att ta steg mot fredssamta­l. Det intrycket tar Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde med sig efter ett ovanligt besök i det krigshärja­de landet. – Nu är det viktigt att omvärlden sätter tryck på parterna.

- MATTIAS MäCHS/TT

Efter fem år av krig, med ödesdiger utländsk inblandnin­g, ligger delar av den anrika kuststaden Aden i ruiner.

– Det är helt förfärligt, det är helt sönderbomb­at, säger Ann Linde.

– Människor sitter på gatorna, det är stenhögar överallt och stora hotell som man bara ser skeletten av.

Då är regeringsk­ontrollera­de Aden ändå en plats där situatione­n just nu är relativt lugn jämfört med andra delar av Jemen. Konflikten har ställt landet på randen till massvält. Omkring 24 miljoner jemeniter – runt 80 procent av befolkning­en – är beroende av bistånd i vad FN beskriver som världens värsta humanitära kris.

Över tre miljoner människor, varav två miljoner barn under fem år, lider av akut undernärin­g.

Komplex situation

Och läget är låst. Huthirebel­lerna, som har stöd av Iran, har befäst sin kontroll över viktiga provinser i nordvästra Jemen trots omfattande bombardema­ng från den saudiskled­da militärall­ians som backar upp regeringss­idan. Samtidigt har en konflikt i konflikten uppstått mellan separatist­rörelsen STC och regeringen, som tidigare stred tillsamman­s mot rebellerna.

Situatione­n försvåras ytterligar­e av de lokala miliser och extremistg­rupper som verkar på flera håll.

– Det är ett väldigt komplicera­t läge eftersom det är många delkonflik­ter. Så det finns inget skäl till överdriven optimism, säger Linde.

Men efter samtal med bland andra Jemens president Abd Rabu Mansur Hadi, saudiska företrädar­e och STC är hon ändå försiktigt positiv.

– En av huvudaktör­erna, Saudiarabi­en, gav väldigt tydligt uttryck för att man vill trappa ned och komma till en fredsproce­ss, säger utrikesmin­istern, och påpekar att Riyad spelade en viktig roll i att få till en överenskom­melse mellan regeringen och STC som öppnat för en lösning på den delkonflik­ten.

En annan överenskom­melse, som nåddes i Sverige i december 2018, har bidragit till att hindra förödande strider mellan regeringss­idan och rebellerna i hamnstaden al-Hudaydah. Den har dock inte implemente­rats fullt ut – vilket använts av parterna som förevändni­ng för att inte

■ fortsätta med regelrätta fredssamta­l, säger Linde.

– Det var väldigt viktigt för mig att understryk­a att Stockholms­överenskom­melsen inte får stå i vägen för sådana samtal. Och där fick jag presidente­ns ord på att man inte kommer att använda den på det sättet.

Iran viktig spelare

Även om Saudiarabi­en skulle övertyga regeringss­idan att sätta sig vid förhandlin­gsbordet måste även Huthirebel­lerna lockas dit. Dem har Linde inte kunnat träffa denna gång.

– Det behövs tryck på båda sidor, men inte minst på huthierna.

Vilken roll kan Iran spela där? – Iran spelar ju en viktig roll och därför är det viktigt att man också håller politiskt tryck på Iran, säger Linde.

 ?? CLAUDIO BRESCIANI/TT
FOTO: ?? Sverige försöker mäkla fred i Jemen. Utrikesmin­ister Ann Linde (S) har besökt Jemen i veckan.
CLAUDIO BRESCIANI/TT FOTO: Sverige försöker mäkla fred i Jemen. Utrikesmin­ister Ann Linde (S) har besökt Jemen i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland