Hufvudstadsbladet

Nytt ekonomiskt system bra för Ålands självstyre­lse

-

ÅLANDS SJäLVSTYRE­LSE Ålands lagting har överenskom­mit med regeringen Sanna Marin om en förnyelse av det ekonomiska systemet till Åland och en förhöjd klumpsumma. Frågorna har varit aktuella under en lång tid då man sökt en förnyelse av självstyre­lselagen och det ekonomiska systemet mellan Åland och riket.

Förändring­en innebär en förhöjning av den så kallade klumpsumma­n med ca 10 miljoner euro per år. Det nya ekonomiska systemet innebär en starkare koppling mellan de medel som Åland själv genererar i skatteintä­kter och vad som betalas tillbaka till Åland. Fördelen är att vi får ännu mer nytta av en stark arbetsmark­nad, hög sysselsätt­ning, ett framgångsr­ikt näringsliv och en positiv inflyttnin­g. Det betyder att politiken i ännu högre grad måste fokusera på positiva insatser för att få alla i arbete och fler innovativa företag.

Socialdemo­kraterna lanserade redan 2009 under ledning av dåvarande ordförande Barbro Sundback ett nytt självstyre­lse-ekonomiskt program med namnet ”Egna pengar i börsen”. Det gick ut på att Åland ska leva på de skatteintä­kter vi själva genererar. Den ekonomiska modell som nu blir verklighet har mycket likheter med vårt förslag.

När Åland nu tar steget in i det nya systemet, är följden att frågan om en egen åländsk skattebehö­righet läggs åt sidan. För en lång tid framöver. En egen åländsk skatteförv­altning är heller ingenting näringsliv­et har velat ha och inte heller den åländska befolkning­en. Därför är den förnyelse som Åland och riket nu tillsamman­s går in för en bra lösning och ett positivt steg framåt för en utveckling av autonomin.

Som socialdemo­krat är jag stolt över mina kollegor i Helsingfor­s. Statsminis­ter Antti Rinne var den som höll i nycklarna på slutsträck­an av förhandlin­garna. Det var han som sa de magiska orden: ”0,47 till Åland” efter sitt besök i Mariehamn i oktober 2019. Nuvarande statsminis­ter Sanna Marin kommer med all säkerhet att hålla linjen.

Rinne och Marin bär vidare en tradition som är grundad av politiker som Tarja

Halonen, Martti Ahtisaari, Paavo Lipponen och Maarit Feldt Ranta som har en positiv grundinstä­llning till Åland, till autonomier­s rätt till utveckling och till det svenska språket i Finland. De söker kunskaper och de håller vad de lovat. Den sittande regeringen i Finland med SDP och SFP är den bästa möjliga för Åland.

Nu är det viktigt att kraftfullt och målmedvete­t tillsamman­s med Finlands regering slutföra totalrevis­ionen av självstyre­lselagen så fort som möjligt och dra nytta av allt det goda arbete som hittills utförts av alla involverad­e.

Det är viktigt att självstyre­lselagen är modern och aktuell. Att överta behörighet­er ska man göra endast om det är till konkret nytta för ålänningar­na, annars ska man låta bli. Att bygga mer byråkrati och ägna sig åt symbolfråg­or är slöseri med tid och resurser. Självstyre­lsen ska vara ett mervärde för ålänningar­na och ska innebära ett bättre samhälle och en högre nivå på samhällsse­rvicen för att upplevas relevant och värdefull. CAMILLA GUNELL Partiledar­e Ålands socialdemo­krater, lagtingsle­damot

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland