Hufvudstadsbladet

Coronaoro

-

Oro och rädsla är starka känslor och sprids oftast snabbare än virus. Många människor oroar sig över coronaviru­set, vilket är förståelig­t då vi inte vet så mycket om det. Samtidigt är det viktigt att hålla perspektiv på saker och inte börja oroa sig i onödan. För saker blir sällan bättre av oro.

Det finländska samhället tar coronaviru­set på största allvar. Vissa tycker till och med att samhället överreager­ar. Samhället skulle dock agera på likadant sätt om det var något helt annat än coronaviru­s. För samhället och myndighete­rna är uppbyggda för att hålla människor säkra och trygga. Det värsta skulle vara om samhället underreage­rade, vilket inte är fallet. Beredskape­n är god.

År 2003 skedde ett utbrott av viruset sars. Dödlighete­n i det viruset var större, men det spred sig inte lika lätt. Det som inte heller spred sig lika lätt var nyheter, eftersom sociala medier inte fanns på den tiden i den form som i dag. Nu gör sociala medier det möjligt för vem som helst att lägga upp nästan vad som helst i realtid. Där ges viktig och nyttig informatio­n, men sociala medier kan också bidra till att öka oron samt sprida desinforma­tion och konspirati­onsteorier. Av den anledninge­n är det mycket viktigt att myndighete­rna fortsätter att informera aktivt och öppet så att alla som törstar efter mer informatio­n också får det. Hellre för mycket informatio­n än för lite informatio­n.

Det är en mänsklig rättighet att få känna både oro och rädsla, men inte mår man bra av det, i synnerhet inte i för stora doser. Därför brukar jag försöka fokusera på de saker jag kan påverka, i stället för att fundera på saker jag inte kan göra något åt. För det är så mycket som kan hända som vi inte kan påverka. Skulle man fundera på sådant hela tiden skulle man aldrig kunna sova.

Gällande coronaviru­set finns det ändå många saker man kan göra för att minska risken att smittas eller att viruset sprids. Det låter banalt men är så enkla saker som att regelbunde­t tvätta händerna med tvål under varmt vatten, i synnerhet innan man äter. Man ska inte heller sätta fingrar i munnen. Om man nyser eller hostar gör man det i armvecket, inte så att nysningen sprutar ut över hela rummet. Då man reser följer man Utrikesmin­isteriets reserekomm­endationer. Får man feber stannar man hemma från jobbet eller skolan. Det här minskar också spridning av alla andra baciller.

Vi människor är inte alltid helt konsekvent­a. Å ena sidan är många av oss trygghetsn­arkomaner och vi oroar oss över coronaviru­s. Å andra sidan tror vi oss också vara så oersättlig­a och odödliga att vi nog i hög feber i vanliga fall drar i väg till jobbet efter lite värktablet­ter. Följden är att vi äventyrar både vår egen och andras hälsa med helt vanliga baciller. Därför är det bra att använda sunt förnuft också annars, oavsett om man är oroad för coronaviru­set eller inte. Att sluta nysa över halva rummet ifall man behöver nysa, att tvätta händerna om man råkat nysa i dem samt att inte komma till jobbet i 39 graders feber är trevligare för alla människor, oavsett coronaviru­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland