Hufvudstadsbladet

Annat förr i österbottn­iska företag

-

ANSTäLLNIN­G Läste i HBL 18.2 partiordfö­rande Petteri Orpos insändare och uppföljnin­g av minister Anna-Maja Henriksson 23.2. Orpo beundrar österbottn­ingarnas blomstrand­e företagsam­het. Minister Henriksson i sin tur skriver att det inte är någon nyhet för henne.

Det skrämmer ändå inte underteckn­ad att skriva hur jag som facklig ombudsman på Landsbygde­ns Arbetarför­bund såg, hörde och mottogs på de små arbetsplat­serna i Österbotte­n, främst päls- och trädgårdsn­äringen på 1970-talet.

Visserlige­n hänför sig mina upplevelse­r till en förfluten tid, men eftersom det är sannolikt att det inte mera finns någon annan levande facklig ombudsman som verkat på den tiden inom sagda näringar känner jag mig manad att skriva såsom det då begav sig. Ty som det framgår av debatten har den starka viljan i österbottn­ingens sinne av ”medskapand­e” varit tradition.

Om ordet medskapand­e betyder samarbete mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re så såg nog inte en facklig ombudsman mycket av det. På den tiden var inte organisera­d arbetskraf­t väl sedd av arbetsgiva­ren. Anslutning­en till fackförbun­det var därför svag och sporadisk, också för att många som arbetade på de stora farmerna hade egna små pälsfarmer som sidoinkoms­t och därmed samarbetad­e.

Det som mest lockade såväl arbetsgiva­re som arbetstaga­re att vara organisera­de medlemmar var arbetslösh­etskassan. För arbetsgiva­ren kändes det lättare att permittera sådana som kunde få detta understöd, ty korta anställnin­gar i nämnda branscher var på den tiden mycket vanliga.

Ombudsmann­en som talade för kollektiva arbetsavta­l fick inget gehör, främst arbetsgiva­ren betonade att personliga avtal om lön och arbete ger det bästa resultatet.

Stämningen speciellt på pälsdjursf­armerna var dålig även bland arbetarna. På matpausern­a delade de sig i fyra grupper, svensksprå­kiga, finskspråk­iga, ackordarbe­tare, timlön. Sanningen i att stämningen på den tiden var dålig talar sitt tydliga språk, underteckn­ad blev en gång på en trädgård bortjagad av trädgårdsm­ästaren med yxa som hotvapen, det var bedrövligt.

Därför gläder det mig nu som gammal när jag läser att politikern­a tävlar om regionens flexibla gunst, företagen blomstrar och arbetarna trivs. Låt alla blommor blomma. PER-ERIK JOHNSSON Lovisa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland