Hufvudstadsbladet

Viruset stresstest­ar globaliser­ingen

Först drabbade coronaviru­set tiotusenta­ls människors hälsa, sedan smittade det av sig på ekonomin. De politiska konsekvens­ernas konturer är fortfarand­e suddiga, men kan forma hur vi minns utbrottet.

-

En redan måttlig global tillväxtpr­ognos för 2020 fick sig en törn då året inleddes med ett virusutbro­tt som bara fortsätter växa i omfattning. Det är värt att påpeka att myndighete­r och läkare – både i Finland och internatio­nellt – har betonat att det inte finns någon orsak till panik.

Själva viruset har inte heller klassats som en pandemi ännu. Däremot är konsekvens­erna för ekonomin redan av pandemisk art. Hade virusutbro­ttet skett i land med mer anspråkslö­sa ambitioner hade reaktioner­na kanske varit mer moderata, men när det sker i världens näst största ekonomi står världen på tå.

Kina har under de senaste årtiondena vuxit fram som en motor för tillverkni­ngsindustr­in, och då fabrikerna står stängda och de kinesiska konsumente­rna sitter hemma utan lön blir följderna djupgående. Landet är både den största exportören och den näst största importören, vilket innebär att karantäner och restriktio­ner slår mot både utbud och efterfråga­n.

Först med facit i hand kan man säga hur omfattande virusets effekter blir. Det står dock klart att den globalt sammankopp­lad ekonomins sårbarhet har blottats. För att förstå företagsor­on behöver man bara läsa deras framtidspr­ognoser i boksluten som publicerat­s den senaste månaden. Virusrädsl­an är den gemensamma nämnaren.

Den senaste tiden har rapporter om fnurror på de internatio­nella tillverkni­ngstrådarn­a duggat tätt. Ett av de mest talande exemplen var då Jaguar Land Rovers vd menade att reservdela­r flugits in i resväskor då transporte­rna stod stilla.

På det här sättet utdelar viruset ytterligar­e ett slag mot den globaliser­ingsproces­s som har varit i skottglugg­en under större delen av 10-talet, av både protektion­istiska högerskäl och fördelning­smässiga vänsterskä­l.

När G20-länderna möttes förra helgen var det ändå en företrädar­e för den internatio­nellt sinnade mittfåran, franska finansmini­stern Bruno Le Maire, som tog till orda om riskerna med ökad ekonomisk integrerin­g.

”Vill vi fortfarand­e att bil- och läkemedels­industrier­nas produktion­skedjor till 90 eller 95 procent ska vara beroende av Kina? Det är inte protektion­ism, det visar bara nödvändigh­eten av att vara självständ­ig utifrån ett industriel­lt perspektiv, sade Le Maire som tillhör Macrons centerlibe­rala parti En Marche.

Trots virusoro kvarstår de ekonomiska argumenten både för och mot globaliser­ing. 200 år efter att den formulerad­es håller den Ricardians­ka handelsteo­rin om att frihandel gör den totala kakan större fortfarand­e streck. Likaså ger globaliser­ingen skalfördel­ar och bättre möjlighete­r för företag att specialise­ra sig. Globaliser­ingen har gjort både fattiga och rika länder rikare, samtidigt som det också stämmer att nyttan inte fördelas jämnt och att de superrika blir allt rikare.

Men risken för systemkata­strofer kommer inte att försvinna, då klimatförä­ndringen höjer risken för extrema naturkatas­trofer.

Det ligger på politikern­a att mejsla ut en lösning på hur stabilitet­en ska tryggas, och där har mittenlibe­raler som Le Maire den svårare uppgiften. Det är lättare att formulera en politisk poäng utifrån förlorade jobb inom stålindust­rin än på marginellt sänkta konsumentp­riser över tid. Globaliste­rna har att balansera mellan sakliga argument och protektion­ism som läcker över på populister­nas kvarn.

Till exempel var populistle­daren Matteo Salvini inte sen med att kritisera regeringen för att inte kunna försvara sitt lands gränser när viruset kom till Italien.

Osäkerhet och rädsla tenderar att manifester­a sig också i mörkare företeelse­r. Runtom i världen har nyhetsmedi­er rapportera­t om ökad rasism och xenofobi riktad mot kineser, bland annat i form av restaurang­er i Seoul, Rom och Tokyo som förbjudit kineser från att komma in.

”Världen är inte redo för nästa globala pandemi”, sa Bill Gates redan för fem år sedan i ett videoklipp som fått ny spridning efter virusutbro­ttet. Den amerikansk­e mångmiljar­dären och filantrope­n ska redan ha donerat 100 miljoner dollar till forskning och bekämpning av viruset.

I Bill Gates mening är lösningen ökat internatio­nellt samarbete, men hans oro för världen delas också av dem som drar den motsatta slutsatsen.

”Det ligger på politikern­a att mejsla ut en lösning på hur stabilitet­en ska tryggas.”

FREDRIK HäGGMAN

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland