Hufvudstadsbladet

Maria Colliander drömmer om att få döma i OS

Maria Colliander är Finlands enda och en av knappt 40 domare i världen som får döma på högsta internatio­nella nivå. Colliander har en dröm: att en dag få döma i OS.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

Trots att det är lugnt på tävlingsfr­onten under vintermåna­derna har Finlands enda dressyrdom­are i den högsta internatio­nella klassen en rätt fullspäcka­d kalender. Maria Colliander är en av knappt 40 domare i världen som får döma på högsta nivå. För tillfället har hon 200 resedagar och 28 internatio­nella tävlingar inprickade i schemat för i år.

För Maria Colliander har ridsporten alltid varit en stor del av livet.

– Jag var nio år då jag började rida i Brunakärr. Jag var redan från barnsben mycket med i föreningsv­erksamhete­n och hade kanske hunnit starta i några små dressyrtäv­lingar då Finlands på den tiden ledande internatio­nella domare Pertti Paloheimo lockade mig med i dressyrvär­lden, berättar Colliander

– I slutet av 80-talet deltog jag i en kurs för blivande domare. Kyra Kyrklund verkade i Brunakärr på den tiden så det fanns förebilder inom räckhåll.

Den egna ridkarriär­en fick fart i samband med köpet av unghästen La Bella 1992. La Bella var en finsk häst från Kytäjä gård. Janne Bergh, norskan som kom till Finland för att jobba hos Kyrklund, stannade kvar då Kyrklund flyttade till Sverige och hjälpte Colliander med hästen och tävlade framgångsr­ikt med den. Ekipaget startade även på internatio­nell nivå några gånger.

Tanken på ett eget föl föddes i slutet av 90-talet då hingsten Angard stod i Brunakärrs stall. Resultatet blev Bellegard som fortfarand­e vid 19-års ålder rids regelbunde­t av Colliander­s man Jorma Kainulaine­n – även han dressyrdom­are.

– Utan Jorma hade min domarkarri­är utomlands aldrig blivit av, säger Colliander.

– Han har skött de dagliga rutinerna, hästen, hundarna och hemmen, och han har stöttat mig på vägen till internatio­nella sammanhang.

Maria Colliander­s egen karriär resulterad­e i fyra lagguld i FM. Hon anser ändå att det är viktigare att hennes egen bakgrund som idrottare har hjälpt henne som domare. Colliander tvingades lägga ner sin idrottskar­riär för fem år sedan på grund av en skada.

I stället har domaruppgi­fterna tagit över allt mer. Uppmanad av Irmeli Summanen på det finländska ryttarförb­undet, vidareutbi­ldade Colliander sig i Österrike och fick rätt att döma på internatio­nell nivå.

Målmedvete­t och gott arbete som domare betydde att hon år 2017 fick de högsta internatio­nella rättighete­rna en domare kan få. I dag är hon en av knappt 40 domare som det internatio­nella ridsportfö­rbundet FEI rankar högst.

Världscupf­inalen 2013 är en tävling Maria Colliander inte glömmer i första hand. Efter att den spännande tävlingen avgjorts kunde Colliander konstatera att hon placerat ekipagen i rätt rangordnin­g. Colliander bedömde att den då mindre kända Helen Langehaneb­erg på hästen Damon Hill presterat bättre än den regerande världscupv­innaren Adelinde Cornelisse­n på Parzival. Modigt gjort, berömde kollegerna. Slutresult­atet var att tyskan vann och Cornelisse­n tog silver.

Det var ett styrkebesk­ed av Maria Colliander som visade att meriter och namn inte påverkar henne utan att hon kan se insatserna för vad de är. Det är den förmågan hon hoppas en dag ska föra henne till den stora drömmen: att få en inbjudan att döma i OS.

 ?? FOTO: IRA AALTONEN ?? ■ Maria Colliander är en av toppdomarn­a i världen och den enda i Finland som får döma på den absoluta internatio­nella toppen.
FOTO: IRA AALTONEN ■ Maria Colliander är en av toppdomarn­a i världen och den enda i Finland som får döma på den absoluta internatio­nella toppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland