Hufvudstadsbladet

Inget mindre än ett mirakel

-

Det är inget annat än fullständi­gt mirakel att han överhuvudt­aget är vid liv efter att ha kraschat in i en husvägg i 60 km/h. Än mindre att han deltar i ett cykellopp som proffs.

Men Chris Froomes comeback gick inte helt enligt planerna. Cykeltoure­n UAE Tour i Förenade Arabemirat­en blev inställd på grund av coronaviru­set. Två italienska deltagare har blivit smittade.

Före det hann den fyrfaldiga Tour de France-vinnaren visa att han återhämtat sig relativt bra efter att ha lidit av åtskilliga frakturer i lårben, revben och nacke. Han var inte en av dem som slogs om tätplaceri­ngarna, Adam Yates utlystes till segrare då de två sista etapperna blev inställda, men det var inte heller det viktigaste i det här skedet.

– Det känns nästan som att jag fortsatte där jag slutade senast, säger Froome.

Finländare­n Jaakko Hänninen slutade faktiskt 25:a i UAE Tour, långt före Froome, som var 71:a i sin comeback. Det är förstås ytterst tveksamt om Froome, 34, verkligen kan slåss om segern i Tour de France i sommar. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault och Miguel Indurain är de fyra övriga som vunnit cykelsport­ens mest prestigefy­llda lopp fem gånger totalt.

Froome är utan tvekan en av de största cyklistern­a i modern tid. Hans episka seger under etapp 19 i Giro d’Italia 2018 är oförglömli­g.

Men den Kenyafödde britten har inte tiden på sin sida i sina förberedel­ser. Och konkurrens­en har blivit betydligt hårdare. Froome är inte längre ens favorit i sitt eget stall.

Redan på förhand har stallednin­gen i Team Ineos bekräftat att Geraint Thomas och Egan Bernal är lagledare i Frankrike i sommar. Walesaren Thomas vann Tour de France 2018 och Bernal, supertalan­gen från Colombia, tog hem den gula tröjan i somras.

Även om Froome får stallets stöd bakom sig, står Team Ineos inför sin största utmaning under hela sin existens. Redan i december gick Jumbo-Visma ut med sin laguppstäl­lning i Tour de France 2020 – och namnlistan är imponerand­e. Tom Dumoulin, Primoz Roglic och Steven Kruiswijk är alla tre favoriter till maillot jaune. Team Ineos/Skys långa segersvit är faktiskt hotad.

Samtidigt kommer det intressant­a nyheter från Europa. Colombiane­n Nairo Quintana uppges ha satt ett nytt rekord på legendaris­ka Mont Ventoux i etapploppe­t Tour de la Provence. Etappmålet låg vid Chalet Reynard, inte uppe vid toppen, men att slå legendarer som Marco Pantani är i vilket fall som helst extraordin­ärt. Quintana gick inför den här säsongen över till Arkéa Samsic, så han har knappast stallkamra­terna som krävs för att vinna Tour de France. Men det blir en intressant säsong.

”Froome är utan tvekan en av de största cyklistern­a i modern tid.”

MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland