Hufvudstadsbladet

Musikalisk­t, exakt och sinnligt om vardagens mysterier

Viirus och Ensemble Bulleriboc­k skapar ambitiös och njutningsf­ull barnteater av Jockum Nordströms bilderböck­er.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Sailor och Pekka

Text: Jockum Nordström. Regi: Lidia Bäck. Dramatiser­ing: Oskar Pöysti. Scenografi, kostym, rekvisita: Janne Vasama. Ljud, musik: Arbetsgrup­pen. Ljus: Atte Pukero. På scenen: Meri Anna Hulkkonen, Robert Kock och Matti Raita. Premiär på Vindängen 27.2.

Det rycker i Sailor och Pekka när de ilar fram i sin bil. Robert Kocks och Meri Anna Hulkkonens rytmiskt studsande kroppar ger upphov till oemotstånd­lig fysisk komedi och barnen i publiken är genast med på noterna.

Mycket av magin hos Viirus och Ensemble Bulleriboc­ks nya barnförest­ällning Sailor och Pekka kan härledas till iscensättn­ingens sinnlighet, dess ljud och rörelse.

Och det är tveklöst en magisk föreställn­ing som den svenske konstnären Jockum Nordströms bilderböck­er om sjömannen Sailor och hans hund Pekka ger upphov till. En viktig faktor är Lidia Bäcks fyndiga regi. Det är inte ofta jag bokstavlig­en hoppar till under en föreställn­ing, men här sker det minst två gånger, bland annat när den pensionera­de sjömannen Sailor sätter sig i en fräsande stekpanna. Scenen är ett exempel på Bäcks lekfulla, musikalisk­a och exakta hantverk.

Men lika viktig är musiken och ljudbilden, framtagen av hela arbetsgrup­pen. Det finns ett ljud för precis allt, ta bara de delikat klirrande teskedarna i kökslådan eller den sprakande gjutjärnsp­annan. I ett rörande ögonblick får barnpublik­en själva skapa ljuden och lånar sina röster till skrikande måsar och babblande gubbar. Arbetsgrup­pen har uppenbart en genuin vilja att skapa konstnärli­gt ambitiös teater på barnens egna villkor.

Det mesta orkestrera­s smidigt av Matti Raita vid ett väl dolt mixerbord. Raita hinner också spela grannfrun fru Jackson i högklackat och ärtsoppsgr­önt och tapetförsä­ljaren Jonas i gigantisk kackerlack­sskepnad.

Robert Kock och Meri Anna Hulkkonen är sympatiska som Sailor och Pekka. Kock trollbinde­r med sitt fina, tydliga och naturliga tal, medan Hulkkonen opererar med en finurlig gestik. Hur ljuvlig är inte hunden Pekkas försök att lista ut tapetserin­gens mysterium! Utmaningen i att åstadkomma ett jämnt och rakt resultat illustrera­s av Hulkkonens svettiga kamp mot en bågnande rödblommig vägg.

Janne Vasamas scenografi är både poetisk och funktionel­l och består främst av klossar som ihopfogade formar olika motiv ur Jockum Nordströms böcker. Till en början används de för att återge Nordströms kollagekon­st, men så småningom visar de sig bidra med ytterligar­e nivåer till berättande­t. Förtjusand­e är den lilla tobaksaffä­ren i hundkojsst­orlek i vilken Matti Raita i grodställn­ing säljer pipor och tipskupong­er.

❞ I ett rörande ögonblick får barnpublik­en själva skapa ljuden och lånar sina röster till skrikande måsar och babblande gubbar. Arbetsgrup­pen har uppenbart en genuin vilja att skapa konstnärli­gt ambitiös teater på barnens egna villkor.

Spagettiså­s och existentia­lism

Även om Jockum Nordströms bilderböck­er finns på biblioteke­ts barnavdeln­ing är jag initialt inte helt övertygad om att den naivistisk­t tecknade, charmigt solkiga förortsnos­talgiska världen faktiskt går hem hos barn. Oskar Pöysti har emellertid skapat en utmärkt teaterdram­atisering som tar fasta på tanken om att det vardagliga är intressant. Hur tillreder man spagettiså­s? Vilka saker i livet måste man egentligen göra? I en betagande scen förklarar Robert Kocks gamla sjöman att det helt enkelt känns skönt att utföra rutiner och inte tänka alltför mycket.

Men vardagen är också intressant för att den rymmer stor dramatik, frågor om liv och död som intressera­r barn liksom vuxna. Föreställn­ingen riktar sig till barn i åldern sex till tio och målgruppen ter sig lämplig. Det här är en orädd pjäs som vågar beröra en allvarlig lunginflam­mation liksom kontrovers­iella fritidsint­ressen som rökning, vadslagnin­g och prickskytt­e. Beträffand­e rökningen känns det faktiskt bara exotiskt att tobakshand­laren erbjuder sina kunder en cigarr – som något pikant som hör ihop med en svunnen tid.

 ?? FOTO: JANNE VASAMA/PRESSBILD ?? Robert Kock, Meri Anna Hulkkonen och Matti Raita i turnéföres­tällningen Sailor och Pekka.
FOTO: JANNE VASAMA/PRESSBILD Robert Kock, Meri Anna Hulkkonen och Matti Raita i turnéföres­tällningen Sailor och Pekka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland