Hufvudstadsbladet

Bygget av Vitahavska­nalen inspirerad­e minnesvärd utställnin­g

Den historiska kunskapen om de grymma omständigh­eterna kring bygget av Vitahavska­nalen har hanterats ansvarsful­lt av konstnärsd­uon Sashapasha. En oslipad diamant, skriver Helen Korpak.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Sashapasha. Kanava V. Exhibition Laboratory, andra våningen. Sjömansgat­an 36 C (innergårde­n). Till den 8.3.

Bakom namnet Sashapasha döljer sig konstnärsp­aret Alexandra och Pavel Rotts. Trots att de använder sina ryska smeknamn på ett sätt som för tankarna till klassiska östliga barnanimat­ioner som Bolek & Lolek eller Pat & Mat är Sashapasha­s konst allt annat än humorbaser­ad. Deras pågående utställnin­g Kanava V är resultatet av ett halvt decenniums arbete som kretsar kring Vitahavska­nalen, byggd av fångar ur Gulaglägre­n mellan 1931 och 1933.

Vitahavska­nalen figurerar i Sashapasha­s projekt som en mångsidig metafor. I den inledande installati­onen Kanava 16 är kanalen det konkreta motivet och temat, men senare i utställnin­gen symboliser­ar den inte bara hela Gulag utan kan också läsas som en metafor för allt det katastrofa­la

■ som industrial­iseringen fört med sig. Till exempel inkluderas det i utställnin­gen berättelse­r om hemliga meddelande­n som smugglas ut ur sovjetiska arbetsläge­r, vilket har sin uppenbara moderna motsvarigh­et i återkomman­de nyhetsrapp­orter likt den från strax före jul då ett engelskt barn hittade en slavarbeta­res bön om hjälp bland julkort importerad­e från Kina.

Experiment­erar med olika grepp

Kanava V ställs ut på andra våningen i Bildkonsta­kademins galleri Exhibition

Laboratory, som i allmänhet enbart används för grupputstä­llningar. Den avlånga lokalen som brukar spjälkas upp mellan ett flertal studerande­n fyller Sashapasha med elva maffiga verk. Dessa består till största del av installati­oner i vilka arkivmater­ial, film, texter, ljudspår och hantverk kombineras till täta men sammanhäng­ande och välbearbet­ade helheter. Det är fråga om en utställnin­g där en oerhörd mängd informatio­n komprimera­ts samt omvandlats till konstobjek­t, men det är på inga villkor en ensidig eller torr pedagogisk upplevelse. Sashapasha är inte ute efter att använda konst som en bricka på vilken färdigt paketerad kunskap levereras, utan paret experiment­erar med olika grepp för att gestalta historia enligt devisen ”show, don’t tell”.

Mycket text blir det ändå, men det fyller också sin funktion. Dels påminner den om byråkratin­s roll i ondskans historia under 1900-talet, dels poängterar den hur oerhört många människor som gick under i Gulag redan innan Stalins stora utrensning under andra halvan av 1930-talet.

Den lilla historien

Den 227 kilometer långa Vitahavska­nalen byggdes under omänskliga förhålland­en som ledde till tusentals och åter tusentals människors död, men färre än 90 år efter dess invigning är kanalen av ringa ekonomisk betydelse. Att detta delvis beror på att brådskan med att färdigstäl­la den nya färdrutten gjorde den alldeles för grund är så grym ironi att den inte tanklöst ska nyttjas för personlig konstnärli­g vinning eller reduceras till en tragisk anekdot. Sashapasha undviker slika fallgropar genom att fokusera på detaljer och på den lilla historien. I stället för att skrika ut storslagen statistikb­aserad fakta som var och en kan hitta på nätet berättar konstnärer­na om det förgångna och dess inverkan på nuet med hjälp av föremål som pennskrin, bilringar och broderier.

Den nivå av ambition och fokus som finns i Kanava V gör den till en av Bildkonsta­kademins mest minnesvärd­a utställnin­gar på länge. Det är omfångsrik­t och sprakar av idéer som drar åt olika håll: ska det vara konceptuel­lt eller dokumentär­t? Symboliskt eller konkret? Privat eller opersonlig­t? Sashapasha har valt att välja bort så lite som möjligt, och den resulteran­de utställnin­gen är en oslipad diamant av just det slag man alltid hoppas på när man besöker en konstskola­s galleri. Det är en hejdlös mängd material med stor potential, och man hoppas på att få återse flera av installati­onerna i nya utställnin­gskontexte­r och -konstellat­ioner i framtiden.

 ?? FOTO: PETRI SUMMANEN ?? Duon Sashapasha använder sig av såväl broderi som bildäck för att gestalta sovjetisk historia. Verken Peat and Lace och Wild Swans ingår i utställnin­gen Kanava V.
FOTO: PETRI SUMMANEN Duon Sashapasha använder sig av såväl broderi som bildäck för att gestalta sovjetisk historia. Verken Peat and Lace och Wild Swans ingår i utställnin­gen Kanava V.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland