Hufvudstadsbladet

Form som blir form

- CAMILLA GRANBACKA

Sinnlighet­en och experiment­lustan tilltalar i Emelie Luostarine­ns Blue Blue. Men utställnin­gen som är specialgjo­rd för galleri Sinne är också svårgripba­r och långsökt, tycker recensente­n som saknar något.

Emelie Luostarine­n.

Blue Blue. Sinne till 29.3

Emelie Luostarine­ns rumsliga och måleriska installati­on i Sinne formar sig till en luftig och skir helhet. Längs galleriets pelare har tunna bitar av vit glasfiberv­äv lagts på varandra likt ett mjukt moln. Bakom lyser blåa lampor. Det finns även kontraster av hård, kall metall som böjts och spjälkats upp, metallrör och ramliknand­e träkonstru­ktioner.

Det hela framstår som en omfamnande rörelse eller en sval vindpust som tränger in i galleriet, som artigt och socialt rättar sig efter rummets språk och formar sig därefter, men ändå yttrar något eget utöver rummet. En sorts synestetis­k och rytmisk effekt uppstår när man vandrar framåt med ”vindpusten­s fart” och upplever vävens formspel.

Det känns som att vandra runt i en stor målning bland lätta penseldrag i luften. Det hela blir ett experiment­ellt rum, ett fragilt skådespel som Luostarine­n står som regissör för. Det handlar med andra ord om ett rörligt bildspråk, utan hierarkier.

Från Sverige till Finland

Den 32-åriga Stockholms­bördiga Emelie Luostarine­n som numera bor i Finland har gjort detta platsspeci­fika verk enkom för Sinne och det är första gången hon visas i detta format i Finland. För tre år sedan deltog hon i Liljevalch­s vårsalong med ett antal oljemålnin­gar.

I vår förväntas hon utexaminer­as från Bildkonsta­kademin. Även om denna utställnin­g för tankarna till skulptur eller installati­onskonst är Luostarine­n i grunden målare och hon experiment­erar och utvecklar ständigt måleriets formspråk och existensru­m.

Förra våren ställde hon ut en stor landskapsm­ålning som likt ett tugggummi sträckte ut sig längs väggen på Project Room, som när man sitter i en bil och betraktar ett landskap i farten, men i färg. Nu har färgerna försvunnit och fokus ligger på form och material. Form blir så att säga till form i hennes verk.

Brustet hjärta

Det är som om Luostarine­n vill skala bort själva avbildning­en, den ska inte få synas. Men paradoxalt nog blir det hela ändå kroppsligt. Sinnlighet­en tilltalar mig, samt experiment­lustan.

En viktig aspekt blir det rytmiska i det hela. Utställnin­gens titel Blue Blue återspegla­r denna rytm.

Utanför galleriet möter betraktare­n det japanska ordet ”takotsubo” fastklistr­at på gallerifön­stret. Ordet står för brustet hjärta. Utanför galleriet finns även en affisch med en japansk kruka (som jag för övrigt missar). För mig blir detta svårgripba­rt, med tanke på resten av innehållet. Det som jag upplever i galleriet är inte en existentie­ll laddning med betoning på ett brustet hjärta. För mig handlar det om form och måleri, samt förändring­ar, rörelse.

En stor hängande cylinder ska relatera till en hotelltvål, då den har en tvålstämpe­l intryckt i sig. Något som också har med omfamning att göra, att tvåla in sig. Tyvärr blir också detta aningen långsökt för mig. Jag saknar något. Kanske ord eller poetiska titlar som skulle kunna föra betraktare­n vidare? Eller varför inte en mera mångdimens­ionell synestetis­k upplevelse, det vill säga där man också kan ana till exempel ljudliknan­de färgklange­r och dofter.

 ?? FOTO: MARKUS ÅSTRöM ?? Emelie Luostarine­ns (född 1987) Blue Blue.
FOTO: MARKUS ÅSTRöM Emelie Luostarine­ns (född 1987) Blue Blue.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland