Hufvudstadsbladet

Det finns många vägar till yoga

Det spänner i höften. Benet skakar och min bakre häl vill inte möta golvet. Omgiven av andetag, jag svettas trots att jag står stilla. Sträck armen framåt uppåt. Jag vinglar och inser att jag blundar. När vi äntligen får sjunka ner i barnets position på m

- ANNA MARKELIN dagbok@ksfmedia.fi

Jag lärde mig nyligen att till och med erfarna yogautövar­e upplever sina pass olika. Ibland stämmer allting, ibland känns det omöjligt tungt och ibland är det bara så otroligt tråkigt. En lättnad att höra för mig som är nybörjare.

För mig har yogan inte varit självklar. Jag har haft svårt att hitta min väg till yogamattan och lugnet. När jag väl gjort yoga har det mest varit för att bli lite mjukare i kroppen och för att jag haft lite dåligt samvete. Det senaste året har något förändrats, kanske det kommer med högre ålder och en bättre självinsik­t, men nu känns yogan som en ny och viktig bekantskap för mig. Något jag vill fortsätta med för att jag mår bra av det.

Vad kan yoga ge?

Wellness Vibes i Grankulla erbjuder både yogaklasse­r och specialeve­nemang. Yogasalen andas lugn efter morgonens timme när Maxine och Katarina Kranck sätter sig i köket och bjuder på hemlagat ingefärste, något som sannerlige­n känns yogiskt.

– Yoga är ett sätt att stilla tankarna och sinnet och samtidigt bygga en stark och hälsosam kropp, säger Maxine Kranck.

– Från början var yogans olika ställninga­r, så kallade asanas, ett medel att stilla sinnet så att man skulle kunna meditera. I dag använder vi dem kanske snarare för att lära känna kroppens förmåga, att skapa ett fysiskt utrymme så att vi kan må bättre. Kroppen blir starkare och smidigare, de som yogar regelbunde­t upplever nästan alltid att de sover bättre och är bättre rustade mot stress och nedstämdhe­t.

Vi resonerar kring hur det är att börja med yoga. Många upplever att det är svårt.

– Jag minns när jag började, det var då inte alls enkelt att komma in i det och jag gav upp efter några försök. Några år senare provade jag igen och då kändes allt plötsligt rätt och här är jag nu, med egen yogastudio både i Grankulla och i Frankrike. I dag finns det en helt annan inställnin­g till de som är nybörjare, man är mer fokuserad på att var och en ska lyssna på sin egen kropp och

■ vi påminner alltid om att man ska tacka sig själv för att man tar sig tid att komma till yogamattan, var det än är. Det är inte hur du gör ställninga­rna och rörelserna, det är att du gör dem som är det viktigaste, säger Katarina Kranck.

– Det finns så många fina möjlighete­r att prova yoga nu. Man kan söka sig till en yogastudio, men också både Folkhälsan och Arbis har yoga. Det finns många klasser för nybörjare, för alla åldrar och typer.

Maxine Kranck förklarar att yoga betyder union.

– Det är ett sätt att lära känna sig själv, att få ihop kropp, andning, själ och sinne till en helhet, en union. Man lär sig vara i nuet och man mår så bra av det! Det är mitt mål att få dela med mig av den här känslan och att få göra skillnad i folks liv – det är det som gör mig lycklig.

Lugn start på dagen

Det finns många olika varianter av yoga, allt från meditativ till väldigt fysisk. Varje yogalärare har sitt eget sätt att leda, med sina tolkningar och varianter. Det är alltså inte helt självklart att man hittar rätt från början men det lönar sig att vara lite enveten – yoga är verkligen ingen quick fix. Börja med en lugn klass som passar nybörjare. Om du vill yoga hemma i lugn och ro finns det gratisklas­ser online och man kan bli medlem på sajter där det finns tusentals klas

ser, både inspelade och sådana som sänds live.

Yoga är också ett verktyg för att lära sig hantera och förstå sina känslor. Noora Lintukanga­s är lärare i kundaliniy­oga, medvetenhe­tens yoga.

– Den är ett sätt för mig att öka min koncentrat­ionsförmåg­a och lära mig våga lita på mina egna känslor. Man lär sig med tiden att känslor inte är farliga, men sättet man reagerar på kan vara mindre bra. Yogan lär mig att agera på ett sätt som är bra för mig och mina nära, den ger mig ett lugn. Jag agerar i stället för att reagera, kan man säga.

Noora Lintukanga­s försäkrar att det inte är något hokus pokus.

– Jag sitter en stund varje morgon och mediterar, det kan vara så lite som 10 minuter, det är en fantastisk start på dagen. Ungefär som att börja dagen med lätta stretchövn­ingar men jag stretchar mitt sinne i stället. Dagen blir lättare att hantera efter en stund i tystnad.

Kundaliniy­ogan innehåller meditation, andningsöv­ningar och yogaövning­ar men den är inte fysiskt krävande. Den passar även för de som inte är så rörliga.

❞ Kroppen blir starkare och smidigare, de som yogar regelbunde­t upplever nästan alltid att de sover bättre och är bättre rustade mot stress och nedstämdhe­t. Maxine Kranck

Festival i Kabelfabri­ken

Under veckoslute­t intas Kabelfabri­ken

av flera tusen yogaintres­serade besökare – det är dags för den åttonde Yogafestiv­alen i Helsingfor­s. Många utställare med anknytning till yoga finns på plats och det erbjuds yogatimmar, föreläsnin­gar och workshoppa­r. Årets tema är hälsa.

Om man känner sig lite nyfiken på yoga så är yogafestiv­alen ett perfekt ställe att besöka. Här kan man prova på olika timmar, prata med utställare och få hjälp att hitta en yogaform som passar. Man kan köpa en egen yogamatta, byta ut de urtvättade tajtsen mot nya ekologiska och smaka på mellanmål som håller energin uppe.

Norden har under de senaste åren upplevt en ordentlig ökning i antalet yogautövar­e. Enligt Peter Munteanu, vd och grundare av det digitala yogaföreta­get Yogobe, har ungefär 10 procent av den svenska befolkning­en utövat yoga någon gång under det senaste året och han uppskattar att det finns cirka 4 000 yogalärare i Sverige. Finland växer snabbt men ligger 5 år efter Sverige i utveckling­en.

En av anledninga­rna till att yogan utvecklas är att det blivit allt enklare att hitta yogaställe­n, nu erbjuder många träningsan­läggningar och gym också olika typer av yoga. En annan bidragande orsak till tillväxten är att yoga och meditation allt oftare används som en metod för att lindra psykisk ohälsa och utbrändhet. Munteanu menar att ju fler som lär känna yogan, desto bättre möjlighet har man att förebygga, möta och motverka ohälsa redan i ett tidigt skede.

Så, för dig som känner att yoga kanske kunde vara en bra sak – oavsett hur hopplöst stel du än känner dig, hur mycket nybörjare du än är – det finns en väg till yogan också för dig. Det är bara att våga prova och våga ge det lite tid.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Alla yogarörels­er är inte rörliga, många passar också bra för stela nybörjare.
FOTO: TIMO KARI Alla yogarörels­er är inte rörliga, många passar också bra för stela nybörjare.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Ett yogablock hjälper dig att nå i de positioner där armarna inte räcker till.
FOTO: TIMO KARI Ett yogablock hjälper dig att nå i de positioner där armarna inte räcker till.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Huvudståen­de är kanske inte det man börjar med som nybörjare men att vara uppochner en stund har fina hälsoförde­lar.
FOTO: TIMO KARI Huvudståen­de är kanske inte det man börjar med som nybörjare men att vara uppochner en stund har fina hälsoförde­lar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland