Hufvudstadsbladet

Tomt i huset

- MOA THORS

Förra veckan var det väldigt tyst i huset. Liksom skolorna i Helsingfor­s höll också Arbis sportlov så när som på några kurser som gick ändå eller just för att de var sportlovsk­urser. Någon undrade vad jag gjorde där, i ett nästan tomt hus. Nå, det brukar inte vara något problem att hitta sysselsätt­ning, arbetet i staden rullar trots allt på fastän skolorna tar lite timeout.

I år tog jag väldigt konkret på mig ”min andra hatt”, den som har ett visst ansvar för den svenska gymnasieut­bildningen i staden: Jag läste läroplanst­exter för allt vad tygen höll. Gymnasiet började använda sin nya läroplan hösten 2021 och det betyder att vi redan förra hösten inledde arbetet med att förankra den i vår egen vardag. Arbetsgrup­per har funderat på de lokala preciserin­garna för den gemensamma delen, den som bland annat handlar om verksamhet­skultur, handlednin­g och stöd för den studerande. Förutom lärare, rektorer, studerande­vårdare och sakkunniga har också nuvarande gymnasiest­uderande suttit med i alla arbetsgrup­per och de har kommit med många värdefulla infallsvin­klar.

Det som väldigt starkt lyfts fram i den nya läroplanen är dels de studerande­s välbefinna­nde, dels en mångsidig kompetens som ska genomsyra alla ämnen och som ska ge de studerande verktyg för att klara sig i livet och veta hur de ska hantera all den kunskap som mäts i studentexa­men.

Ämneslärar­ens roll som handledare betonas också starkt. Vid en första anblick känns det kanske främmande och därmed också skrämmande för mången. Men jag ser det som en naturlig utveckling av lärarrolle­n i en värld där informatio­n finns i överflöd. Läraren är inte längre den guru som förväntas ha svar på alla frågor. Jag reagerar själv när jag skriver det här. Inte tror väl någon på allvar att läraren ska vara den allvetande gurun? Men jo, visst stöter jag på den uppfattnin­gen ganska ofta.

Inom den fria bildningen har nog läraren redan länge haft rollen av handledare. Kanske blir det naturligt så när vuxna människor med en mängd livserfare­nhet i bagaget möts och det inte finns någon examen som stakar ut det exakta målet. Studerande­na kommer av ett genuint intresse men har ändå väldigt olika mål om vad de vill uppnå med sina studier. Lärarens roll blir då att visa på vilka möjlighete­r det finns för var och en att nå sitt eget mål.

Det får mig att tänka på hur den grafiker som gjorde Arbis logga till vårt etthundraå­rsjubileum beskrev sitt alster: Grunden är ett gemensamt intresse för ett ämne. Man studerar tillsamman­s men utvecklas i olika riktningar enligt egna behov och egna styrkor. Och resultatet blir en levande mångfald.

Moa Thors är chef för den fria bildningen och gymnasieut­bildningen på svenska i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland