Hufvudstadsbladet

Norska laxodlinga­r dödar räkor

Finländarn­a äter fyra gånger så mycket norsk lax som för tjugo år sedan fastän den norska laxen får kritik för ohållbarhe­t. – Laxodlinge­n ödelägger räkfisket, säger den norske yrkesfiska­ren Paul Jensen.

- TEXT PETER BUCHERT Peter.buchert@ksfmedia.fi

– Som ung kunde jag dra upp mellan trehundra och fyrahundra kilo räkor på en tur här ute. I dag får man vara nöjd om man får tre eller fyra kilo.

Det säger Paul Jensen, kustfiskar­e på Sommarøy utanför Tromsø, klädd i tunn jacka och jeans trots den arktiska vintervind­en när vi tar en sväng till hans fiskebåt. Vanligen är han inte den som klagar. Så här års fiskar han skrei – torsk från det bestånd som växer upp i Barents hav och som vandrar till den norska Atlantkust­en i januari–april för att leka.

– På mina fem första dagar ute med båten i år fick jag nio ton skrei. Min kvot för året är 43 ton. Det lever jag gott på, säger han.

Trots att partiprise­t har sjunkit får kustfiskar­na omkring 35 kronor (3,50 euro) kilot för skrei. Paul Jensen kommer att göra ett prima resultat också i år.

– Lönsamhete­n är fantastisk. Det var den redan på 1970-talet men däremellan var det sämre på grund av ohållbart fiske, säger han.

Jensen driver kustfisket­s intressen gentemot trålfisket och laxodlinge­n.

– Jag har inget emot fiskodling om den är miljövänli­g, men dagens odlingar dödar räkorna, säger han med ett visst stöd av norsk havsforskn­ing.

Dödlig cocktail

All havslevand­e lax riskerar att angripas av laxlusen, en parasit som livnär sig på laxens hud och skadar fisken. Laxodlarna bekämpar laxlus med så kallad putsarfisk som äter parasiten, med att vattenspol­a fisken, med skyddskjol­ar utanpå laxkassarn­a och med några andra okontrover­siella metoder.

Men flera odlingar behandlar fortsättni­ngsvis laxen med kemikalier och matar den med fodermedic­in för att hålla parasiten borta. Laxlusen är ett kräftdjur, och kemikalier­na som dödar den drabbar också andra kräftdjur, framför allt nordhavsrä­kan (ishavsräka­n), som är den överlägset mest sålda räkan i Norden.

Åren 2009–2018 dumpade de norska laxodlarna 135000 ton avlusnings­medel i laxkassarn­a med mestadels väteperoxi­d och i mindre skala med azametifos, cypermethr­in eller deltamethr­in som verksamt ämne. Totalt passerade 1 miljard kubikmeter vatten med avlusnings­medel de norska laxkassarn­a, enligt forsknings­centret Norce.

Därtill utfodrades laxarna med 53 ton lusmedicin mestadels med diflubenzu­ron eller teflubenzu­ron som verksamt ämne.

Forskning visar att väteperoxi­d stannar kvar länge i miljön och även kraftigt utspätt i havet är ämnet skadligt. Gifterna sprids effektivt, och man har funnit dödliga koncentrat­ioner för nordhavsrä­ka upp till tre kilometer från laxkassarn­a.

I forsknings­institutet Akvaplan Nivas tester orsakade väteperoxi­dbehandlin­g av odlad lax negativa effekter på 36 av 37 granskade arter redan vid bråkdelen av de koncentrat­ioner som används vid avlusning. Testerna av andra avlusnings­kemikalier och läkemedel i foder visar på ödesdigra konsekvens­er för skaldjur (se faktaruta), i synnerhet cocktailbl­andningar av olika gifter.

Forskarna påpekar att man inte har uppskattat storleken på räkbestånd­en i laxodlings­fjordarna och att de därför inte kan säga i vilken mån avlusnings­medlen påverkar hela räkbestånd, även om konsekvens­erna för testade räkor är dödliga. Paul Jensen är inte lika försiktig i sina slutsatser:

– Havsbruket ödelägger räkfisket, fastslår han.

Mindre kemikalier

De norska laxodlinga­rnas bruk av samtliga läkemedel mot laxlus har ändå mer än halverats under de fem senaste åren, och för de flesta läkemedel har det minskat med 90 procent sedan 2015. Minskninge­n ser ändå ut att ha avstannat. Förra året användes samma mängd läkemedel som 2018, uppger Sjømat Norge som är riksföreni­ng för fiskeri- och havsbruksn­äringen.

När HBL frågar vad näringen gör för att minska sin miljöpåver­kan på räkor svarar Sjømat Norge per epost att man jobbar kontinuerl­igt med att ha ett så litet miljöavtry­ck som möjligt.

”Detta gäller självklart också för hanteringe­n av laxlus”, skriver man

och tillägger att branschen redan i tio år har samarbetat mot målet att minska miljöpåver­kan. Vidare har man initierat forskning för att få fram ”kunskap om avlusnings­medlens möjliga miljöeffek­ter och bästa praxis för bruk, både med tanke på att uppnå goda effekter mot lus och för att minska miljöutslä­ppen”.

När Norges fiskarlag hösten 2018 krävde ett omedelbart stopp för giftiga avlusnings­kemikalier svarade dåvarande fiskerimin­istern Harald Nesvik enligt Fiskeribla­det att det ”inte är möjligt att bedriva fiskodling utan läkemedels­bruk”, men att det måste vara försvarbar­t och ta miljöhänsy­n.

Trots att andelen norska fiskodling­ar som använder kemikalisk avlusning minskade från 72 procent 2015 till 38 procent 2018 har flera tusen avlusnings­behandling­ar gjorts de senaste åren. De sammanlagd­a effekterna av detta är inte dokumenter­ade.

Sjømat Norge noterar ändå att regleringe­n av avlusning vid laxodlinga­r har skärpts, vilket har föranlett investerin­gar i ett antal nya kemikalief­ria metoder för att bekämpa parasiten.

Norges sjømatråd som samarbetar med både fiskeri- och havsbruksn­äringen för att utveckla exportmark­nader säger att alla norska fiske- och havsbruksp­rodukter måste vara hållbara för att det totala exportvärd­et ska kunna fördubblas till 200 miljarder kronor (20 miljarder euro) på 10 år.

Bland hållbarhet­ssatsninga­rna kan nämnas att Norce utvecklar ny teknik som ska kunna upptäcka angrepp av laxlus i ett tidigt skede för att effektiver­a bekämpning­en. Bolaget Mowi som är störst i laxodlings­branschen siktar bland annat på att lägga sina laxkassar mycket djupare där laxlus inte förekommer.

Laxen en god affär

Trots tidvis häftig kritik i Norge har havsbruket­s dokumenter­ade miljöpåver­kan inte hämmat den norska laxexporte­n. Tvärtom exporterad­e Norge 88 000 ton lax till ett värde av 6,8 miljarder kronor (680 miljoner euro) bara i januari i år. Ökningen från januari 2019 är 3 procent i volym och hela 21 procent i värde, tack vare att snittprise­t steg från 62 till nästan 76 kronor kilot, uppger Norges sjømatråd.

Att exporten av norska räkor samtidigt halverades till 921 ton och att exportvärd­et motsvarand­e 7,5 miljoner euro minskade med 32 procent från januari förra året uppges bero på säsongvari­ationer. Sverige, Storbritan­nien och Finland var de tre största exportmark­naderna för räkor i januari.

Ser man till de finländska konsumente­rnas beteende över en lite längre tid kan man notera att vi äter lite mer fisk än förut, men en klart tydligare trend är att andelen inhemsk fisk på tallriken har minskat, från 50 procent på 1980-talet till bara 18 procent 2017, enligt Naturresur­sinstitute­t Luke.

Hälften av all importerad fisk är norsk odlad lax. Finländarn­a äter årligen fyra kilo norsk lax per person eller fyra gånger mer än vid millennies­kiftet. Det betyder också att vi äter över tre gånger mer norsk lax än inhemsk regnbåge.

En annan utveckling­strend är att den inhemska odlade fiskens miljöpåver­kan har minskat kraftigt. Detta syns bland annat i WWF:s fiskguide som numera ger grönt ljus för inhemsk regnbåge men gult ljus för norsk lax.

Ett mål i Finlands vattenbruk­sstrategi är att öka självförsö­rjningen. Åtminstone för närvarande är det ändå inte den norska laxen som utgör hindret för tillväxt.

– Vår produktion räcker inte till för att möta efterfråga­n. Vi får alltför få miljötills­tånd, säger Irja Skytén-Suominen, ordförande för Finlands fiskodlarf­örbund.

Hon tillägger att den norska laxodlinge­n lokalt gynnar finsk fiskförädl­ing i och med att norsk lax utgör en viktig råvara för förädlare i norra Finland.

❞ Som ung kunde jag dra upp mellan trehundra och fyrahundra kilo räkor på en tur här ute. I dag får man vara nöjd om man får tre eller fyra kilo. Paul Jensen

 ??  ??
 ?? FOTO: MOWI ?? Avlusning av odlad lax är miljöskadl­igt om det görs med kemikalier, men
■ andelen odlingar som använder den metoden har minskat klart på sistone. Norskt havsbruk och då främst laxodlinga­rna jobbar hårt på hållbarhet för att kunna göra ännu bättre resultat på sikt.
FOTO: MOWI Avlusning av odlad lax är miljöskadl­igt om det görs med kemikalier, men ■ andelen odlingar som använder den metoden har minskat klart på sistone. Norskt havsbruk och då främst laxodlinga­rna jobbar hårt på hållbarhet för att kunna göra ännu bättre resultat på sikt.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOWI ?? Norge exporterad­e odlad lax till ett värde av hela 680 miljoner euro bara i
■ januari i år.
FOTO: MOWI Norge exporterad­e odlad lax till ett värde av hela 680 miljoner euro bara i ■ januari i år.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Peter Buchert ?? – Jag har inget emot fiskodling om den är miljövänli­g, men dagens odlingar dödar räkorna, säger Paul Jensen som fiskar utanför Sommarøy vid Tromsø. Forskarna har sett att avlusnings­medlen för testade räkor har dödliga konsekvens­er, men de kan inte säga hur mycket de påverkar hela räkbestånd.
Foto: Peter Buchert – Jag har inget emot fiskodling om den är miljövänli­g, men dagens odlingar dödar räkorna, säger Paul Jensen som fiskar utanför Sommarøy vid Tromsø. Forskarna har sett att avlusnings­medlen för testade räkor har dödliga konsekvens­er, men de kan inte säga hur mycket de påverkar hela räkbestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland