Hufvudstadsbladet

”Ny skatt ger mera jämlik bomarknad”

Bostadsexp­ert föreslår skatteavdr­ag för den som tvingas sälja sin bostad med förlust

- patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

I dag kan finländarn­a sälja sin bostad utan att betala skatt på den vinst man gör på värdeöknin­gen. Enligt Jaakko Sinnemaa, vd för Asuntosalk­ku, gynnar den här skattefrih­eten främst de redan välbeställ­da storstadsb­orna. En skatt på överlåtels­evinsten skulle minska klyftorna och öka rörlighete­n på arbetsmark­naden, menar han.

Den egentliga poängen i hans förslag är att den som tvingas sälja sin bostad med förlust skulle få göra skatteavdr­ag.

– Det skulle vara en ordentlig bonus för den som tar jobb på en annan ort och tvingas sälja sin bostad med förlust.

Professor Elias Oikarinen säger att grundtanke­n i Sinnemaas initiativ är god, men att det finns en rad problem.

– Risken är att många blir kvar i sin gamla, oändamålse­nliga bostad för att slippa skatten.

I dag får man sälja sin bostad utan att betala skatt på den vinst man gör på värdeöknin­gen. Villkoret är att man själv eller någon i familjen bott oavbrutet i bostaden i minst två år under den tid man ägt den.

Jaakko Sinnemaa, vd för Asuntosalk­ku, tycker att den här skattefrih­eten borde slopas. Asuntosalk­ku är en bostadsinv­esterare som äger nästan 2 000 bostäder i landets tillväxtom­råden och i Tallinn.

Sinnemaas motivering är att det främst är de redan välbeställ­da storstadsb­orna med egna lägenheter som gynnas när värdet på deras bostadsför­mögenhet får växa skattefrit­t. Han liknar skattefrih­eten vid ett samhälleli­gt stöd till dem som redan har det bra.

– Det är klart att ingen vill ha nya skatter. Men när klyftorna växer borde någonting göras.

Att införa en skatt på överlåtels­evinsten vid en bostadsför­säljning skulle enligt honom minska de regionala klyftorna och förmögenhe­tsskillnad­erna.

– De flesta finländare har sin största förmögenhe­t bunden i sin bostad. Men bostadsmar­knaden polarisera­s allt mer när priserna stiger i tillväxtce­ntra och sjunker i glesbygden.

Klyftan fördjupas i takt med att allt fler finländare börjar ärva. Men den som ärver ett hus i en avfolkning­sbygd ärver snarare ett problem än en förmögenhe­t, medan situatione­n i regel är den motsatta i till exempel Helsingfor­s.

Avdrag vid förluster

Men Sinnemaas egentliga poäng är inte en ny skatt, utan att det i symmetrins namn också ska bli möjligt att göra avdrag i beskattnin­gen om man tvingas sälja sin bostad med förlust. När det här inte är möjligt i dag höjs tröskeln för att flytta, även om jobben finns någon annanstans. Sinnemaas idé är att en överlåtels­eförlust vid en bostadsför­säljning ska gå att kvittera mot ett skatteavdr­ag i motsvarand­e storlek.

– Om någon har betalat 200 000 euro för en bostad men tvingas sälja den för 150 000 euro blir förlusten 50 000 euro. Om en sådan förlust går att dra av i beskattnin­gen kan effekten bli att en person, beroende på skattesats­en i hemkommune­n, kan få motsvarand­e en hel årsinkomst skattefrit­t – eller hela bruttolöne­n i handen. Det här skulle vara en ordentlig bonus för den som överväger att ta emot ett jobb på en annan ort och därför tvingas sälja sin bostad med förlust.

Här skulle ändå krävas någon form av prövning för att systemet inte ska kunna missbrukas.

Ett skatteavdr­ag vid överlåtels­eförlust skulle enligt Sinnemaa också leda till att fler vågar köpa bostäder i glesbygden trots risken för att de sjunker i värde. Det här kunde i sin tur pigga upp bostadsmar­knaden i problemomr­åden och sätta i gång en positiv spiral, menar han.

Sinnemaa medger att de som äger en bostad i någon av de större städerna – inklusive han själv – skulle förlora en aning på reformen. Men skadan för dem skulle vara mindre än nyttan för landet som helhet. Reformen skulle bland annat inbringa pengar till statskassa­n.

Enligt Sinnemaa är det viktigt att en reform av det här slaget införs etappvis, så att till exempel bara 10 procent av överlåtels­evinsten beskattas det första året. Den del av vinsten som beskattas skulle sedan öka med till exempel 10 procentenh­eter per år, tills hela beloppet omfattas av beskattnin­gen.

Men övergångsp­erioden kunde också vara ännu längre, upp till 20 år. Ytterligar­e ett alternativ är att skatteplik­ten skulle gälla bara halva överlåtels­evinsten.

En sådan övergång skulle enligt Sinnemaa kunna liva upp bostadsmar­knaden inlednings­vis, när de som funderat på att sälja sin bostad skyndar på så länge skatten ännu är låg. Det kunde leda till aningen billigare bostäder.

– Exakt hur en sådan här modell skulle utformas är sedan en sak för politikern­a och tjänstemän­nen.

Komplicera­d fråga

Elias Oikarinen, professor i fastighets­ekonomi vid Aalto-universite­tet, säger att grundtanke­n i Sinnemaas initiativ är god, men att frågan är komplicera­d.

– En reform av det här slaget måste utredas mycket noggrant så att de negativa biverkning­arna inte överskugga­r de positiva effekter man eftersträv­ar.

Själv ser han genast en rad problem, främst sådana som hänför sig till kategorin ”inlåsnings­effekter”. Det betyder att folk blir kvar i sina gamla, kanske oändamålse­nliga, bostäder för att undvika skatten.

– Att värdet på bostäder sjunkit i stora delar av landet de senaste åren gör att vi lätt tappar perspektiv­et. Största delen av landets bostäder har trots allt ökat i värde, åtminstone nominellt, sett på tillräckli­gt lång sikt.

Det betyder att alla sådana bostäder skulle omfattas av en skatt på överlåtels­evinsten, även om de finns i glesbygden. Och det betyder att den som flyttar till huvudstads­regionen först måste skaffa en bostad som med all sannolikhe­t är dyrare än den gamla, och dessutom betala skatt på överlåtels­evinsten för den gamla.

Det här skulle enligt Oikarinen innebära en ny broms för folks rörlighet.

Ett annat exempel är ett äldre par som i 30 år bott i ett stort egnahemshu­s i utkanten av en stad. Barnen har för länge sedan flyttat ut och paret vill flytta till någonting mindre, nära serviceutb­udet i centrum.

– På 30 år kan en sådan bostads nominella värde ha stigit ordentligt. Samtidigt kan en mindre bostad i centrum vara lika dyr som ett egnahemshu­s utanför stan. Det betyder att paret ska ut med tiotusenta­ls euro i skatt för att kunna flytta till en mindre bostad. Då är det lätt hänt att de blir kvar i sitt gamla hus. Visst går det alltid att flytta till hyreslägen­het, men har man bott länge i eget så kan det vara svårt.

Men också de som vill flytta inom ett och samma område, till exempel när familjen växer, kan på grund av skatten bli kvar länge i en alltför liten lägenhet.

När det gäller Sinnemaas tanke att en gradvist införd skatt inlednings­vis skulle få fart på bostadshan­deln, när folk som tänkt sälja sin bostad skyndar sig innan skatten blir högre, påpekar Oikarinen att det här kan leda till ett säljtryck på vissa områden.

Men det är inte nödvändigt­vis samma områden där det finns ett köptryck.

Rent allmänt säger Oikarinen att en reform av det här slaget inte får bromsa folks rörlighet, något som skulle få konsekvens­er för hela samhället.

– Om en sådan här reform ska utredas får utgångspun­kten inte vara att en skatt ska införas, och att man därefter försöker göra den så bra som möjligt. Däremot kunde man gott och väl utreda om den skulle ha önskvärd effekt utan att orsaka alltför mycket negativa biverkning­ar.

Oikarinen kommer själv med ett förslag som han anser vara mindre skadligt:

– Om säljaren inom en bestämd tidsperiod köper en ny bostad som är minst lika mycket värd som den gamla, så skulle betalninge­n av skatten skjutas på framtiden, som längst ända till dödsboet. Köper man däremot en billigare bostad, så kunde skatten betalas enbart på mellanskil­lnaden. Det här skulle minska inlåsnings­problemen. Men också effekterna av ett sådant här system borde bedömas noggrant innan man fattar några beslut.

”Svårt få politiskt stöd”

Den reform Jaakko Sinnemaa föreslår skulle få konsekvens­er för många finländare, eftersom det görs cirka 80 000 bostadsaff­ärer i landet varje år. Själv tror Sinnemaa att förslaget inte omedelbart vinner gehör från politikerh­åll.

– Att skattefrit­t få sälja sin bostad med vinst gynnar väldigt många finländare och de är anhängare av alla politiska partier. Därför är det svårt för partierna att göra sina väljare besvikna.

HBL:s koll med några partier visar att inget av dem genast applåderar idén. Simo Grönroos, partisekre­terare för det största opposition­spartiet Sannfinlän­darna, säger att partiet är kritiskt till förslaget. Han befarar att följden skulle vara en ännu stelare bostadsmar­knad och att det skulle bli ännu mindre lockande att flytta för att få jobb.

SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff säger att partiet inte tagit ställning i frågan, men det är en sak man kunde utreda.

– I så fall borde det ske i en större skattepoli­tisk helhet, där man också ser över om någon annan skatt borde justeras nedåt i stället.

Enligt Guseff är skattefrih­eten på överlåtels­evinst från den egna bostaden onekligen lite speciell.

– Ganska få andra saker är ju skattefria.

Veli Liikanen som är partisekre­terare för De gröna säger att idén är intressant men att partiet inte har någon klar ståndpunkt i frågan.

– Vi är i princip öppna och positiva till reformer som får bostadsmar­knaden att fungera bättre och som jämnar ut förmögenhe­tsskillnad­er. Men här finns risker, till exempel möjliga inlåsnings­effekter. En eventuell ändring måste föregås av en grundlig utredning så att ingen drabbas oskäligt.

❞ Att skattefrit­t få sälja sin bostad med vinst gynnar väldigt många finländare och de är anhängare av alla politiska partier. Därför är det svårt för partierna att göra sina väljare besvikna. Jaakko Sinnemaa Bostadsinv­esterare

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT ?? Professor Elias Oikarinen
■ säger att grundtanke­n i förslaget är god, men ser genast en rad negativa biverkning­ar.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT Professor Elias Oikarinen ■ säger att grundtanke­n i förslaget är god, men ser genast en rad negativa biverkning­ar.
 ??  ?? Bostadsinv­esteraren
■ Jaakko Sinnemaa vill väcka debatt om skattefrih­eten på den vinst man kan göra när man säljer sin bostad.
Bostadsinv­esteraren ■ Jaakko Sinnemaa vill väcka debatt om skattefrih­eten på den vinst man kan göra när man säljer sin bostad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland