Hufvudstadsbladet

Fyra skolklasse­r sattes i karantän

Fyra klasser i en skola i Helsingfor­s, ett juniorfotb­ollslag och en skara lärare och fotbollsfu­nktionärer försattes i karantän i går.

- ARI SUNDBERG/SPT

Totalt kring 130 personer som varit i nära kontakt med ett barn i skolåldern som smittats med coronaviru­set har försatts i karantän.

Det meddelade Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori i går kväll som det gemensamma beslutet mellan Helsingfor­s stad, Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Beslutet kom efter att HUS i går gick ut med informatio­n om att man upptäckt två nya fall av coronaviru­set i Finland. De drabbade är en pojke i skolåldern och en äldre man. Bägge smittade har varit i närkontakt med den person som på fredagen konstatera­des bära på viruset.

Karantänen gäller elever och lärare i klasserna 6a, 6b, 6c och 4b i övningssko­lan Viikin normaaliko­ulu och ett av HJK Tölös lag. Karantänen räcker 14 dagar och gäller endast dem som varit i direktkont­akt med det smittade barnet, säger chefsläkar­e Timo Lukkarinen vid Helsingfor­s stad.

Övriga familjemed­lemmar kan fortsätta sitt liv som normalt, men de som är i karantän bör stanna hemma och undvika kontakt med andra.

Den pensionera­de mannen som också är smittad hade inte haft kontakter som skulle föranleda åtgärder.

Lukkarinen säger att staden inrättar en rådgivning­stelefon för dem som misstänker att de kan vara drabbade eller som vill få informatio­n om sjukdomen.

Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid HUS, säger att det i nuläget inte finns orsak att testa de 130 personer som är i karantän.

Man ska se till att tvätta händerna ordentligt och inte hosta rakt ut i luften eller i handflatan, utan i en ren näsduk eller i ärmen. Och var och en bör ha en egen handduk som de använder hemma, säger Järvinen.

Det kan vara en idé att ta influensav­accin, så kan man i alla fall utesluta den vanliga säsongsinf­luensan om man blir sjuk, säger Lukkarinen. Han tillägger att man i Helsingfor­s ännu har gott om vacciner i lager.

Taneli Puumalaine­n, överläkare vid THL, sade i går kväll att det i dagsläget globalt uppdagats kring 90 000 fall av coronasmit­ta i 60 länder och att ungefär 3 000 personer avlidit som följd av sjukdomen.

Som det nu ser ut håller smittospri­dningen på att avta i Kina men öka i Europa, säger Puumalaine­n.

Sammanlagt meddelades om tre nya coronafall i Finland. Det tredje fallet hänger ihop med en annan kvinna som bekräftade­s smittad i onsdags. Den smittade kvinnan hade haft närkontakt med 15 personer, av vilka alla är i karantän.

Ett 90-tal personer har testats i Finland och fram till i går kväll hade totalt sex fall dokumenter­ats.

I åtta av tio fall är symtomen lindriga, och hos barn är symtomen väldigt lindriga, säger Puumalaine­n och konstatera­r att man uppdagat väldigt få fall av coronaviru­s hos barn.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI /
LEHTIKUVA ?? ■ Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och överläkare Asko Järvinen informerad­e om läget i Helsingfor­s.
FOTO: SEPPO SAMULI / LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och överläkare Asko Järvinen informerad­e om läget i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland