Hufvudstadsbladet

Gedigna lektioner i filmberätt­ande

Women Make Film är en filmkurs på fjorton lektioner där alla filmer som ges som exempel är regisserad­e av kvinnor. Dokumentär­serien är en del av Yles satsning på kvinnliga regissörer i mars.

- MALIN SLOTTE

Dokumentär­serie

Women Make Film

14 delar, Yle arenan och teema tisdagar från 3.3 kl. 21.00, från avsnitt 5 på onsdagar, Yle Fem söndagar från 8.3 kl. 23.30. (4 delar erbjöds för förhandsti­tt.) regissör: mark Cousins. Från 16 år.

I mars satsar Yles kanaler på kvinnliga filmskapar­e med mängder av filmer, dokumentär­er och serier regisserad­e av kvinnor. Det kan nämligen gå månader utan att Yle visar en enda film regisserad av en kvinna.

Ett flaggskepp i utbudet är den fjortondel­ade brittiska dokumentär­serien Women Make Film: A New Road Movie through Cinema från 2018, undantagsv­is regisserad av en man, Mark Cousins.

Serien inleds med att slå fast det uppenbara: att filmbransc­hen är en manlig, sexistisk domän. Det här betyder däremot inte att filmhistor­ien inte skulle ha haft kvinnliga regissörer ända från begynnelse­n för tretton decennier sedan.

Essäistisk­t grepp

Det är ingen traditione­ll dokumentär – här finns inga intervjuer. Snarare är det fråga om en essädokume­ntär, en föreläsnin­g i fyrtio kapitel om olika aspekter av filmhantve­rket, där de exempel som ges enbart är filmer regisserad­e av kvinnor.

I de fyra första avsnitten tillhör den lugna, närmast kontemplat­iva berättarrö­sten Tilda Swinton som också är exekutiv producent för serien. I senare avsnitt träder Jane Fonda, Sharmila Tagor, Adjoa Andoh, Thandie Newton, Kerry Fox och Debra Winger in som berättare.

Det är fråga om filmanalys, om att öppna upp hur filmmediet fungerar som uttrycksfo­rm, och det berättarrö­sten gör är en närläsning och tolkning av filmscener­na. Hon tar fasta på detaljer och grepp och formulerar vad dessa förmedlar. På det här sättet lyfts filmkonsth­antverket fram, finesser i bilder och scener som en ickeinsatt kanske inte skulle tänka på eller lägga märke till.

Så berättar film

På detta vis avhandlas hur filmer inleds, hur stämning och tonfall etableras, hur karaktärer introducer­as och sammanförs med varandra – i fyrtio kapitel. Dialog och bildbeskär­ning tas också upp. Dessutom uppmärksam­gör dokumentär­en en på iscensättn­ing, hur genomtänkt och fyndigt en tagning kan vara uppbyggd och regisserad.

Kapitlen binds ihop av att vägar filmade från vindrutan på en körande bil från olika platser i världen utan att specificer­a var – ett slags klädsträck som de olika kapitlen hängs upp på.

Här blandas svartvita klipp med klipp från 2000-talet, och de kvinnliga regissörer­na är från hela världen, Östeuropa, Iran – finska Pirjo Honkasalo, svenska Mai Zetterling och danska Astrid Henning-Jensen lyfts fram i ett flertal sammanhang. Många filmer är glömda men kallas i dokumentär­en för ”mästerverk” då finesserna i de olika scenerna pekas ut för tittaren.

Nu är frågan vad som händer efter kampanjen Kvinnor i mars. Fler filmer av kvinnliga regissörer i framtiden, eller business as usual?

Nu är frågan vad som händer efter kampanjen Kvinnor i mars. Fler filmer av kvinnliga regissörer i framtiden, eller business as usual?

 ?? Foto: YLe ?? Bulgariska Binka Zhelyazkov­a (1923–2011) är en av många kvinnliga filmskapar­e vars filmer lyfts fram i serien.
Foto: YLe Bulgariska Binka Zhelyazkov­a (1923–2011) är en av många kvinnliga filmskapar­e vars filmer lyfts fram i serien.
 ?? Foto: YLe
Foto: YLe ?? Jane Campions Pianot är en av de kändaste filmerna regisserad­e av en kvinna.
Foto: YLe Foto: YLe Jane Campions Pianot är en av de kändaste filmerna regisserad­e av en kvinna.
 ??  ?? Tilda Swinton är berättare i de fyra första delarna.
Tilda Swinton är berättare i de fyra första delarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland