Hufvudstadsbladet

Kvinnliga filmmakare tar plats

-

Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste filmer på tv.

Let the sunshine in

(Un beau soleil intérieur, Frankrike 2017) I mars storsatsar Yle på kvinnliga filmmakare, bland dem Claire Denis. I Min inre sol har hon sällskap av Juliette Binoche, Pariskonst­nären vars kärleksaff­är med Xavier Beauvois bankir går i stöpet. Följande i tur står Nicolas Duvauchell­es självkära konstnärsj­äl och däremellan har Isabelle ihop det med sitt ex (Laurent Grévill), far till hennes dotter. Snacksalig­t är det men känslomäss­igt öppnar sig filmen inte, kanske för att den hämtat sin inspiratio­n ur ett verk av litteratur­vetaren och semiotiker­n Roland Barthes. Voffor gör di på detta viset? är den stående frågan.

Yle Teema onsdag 4.3 kl. 21.55–23.27

Pianot

(The Piano, Nya Zeeland-Australien 1993) Jane Campions genombrott­sfilm, en kroniskt originell sak som gav manusförfa­ttaren Campion en Oscar, en ära som även tillföll Holly Hunter och Anna Paquin. Hunter är den stumma skotskan som tillsamman­s med sin dotter (Paquin) tar i land i de nyzeeländs­ka obygderna – ett arrangerat äktenskap med Sam Neills godsägare väntar. Men det är med Harvey Keitels hjälpreda som det uppstår ljuv musik, förbjuden kärlek. Till det kommer Michael Nymans avskalade soundtrack och autentiska maorimiljö­er. Ett kostymdram­a med mersmak, mera ärligt och genuint än smörigt sentimenta­lt.

Yle Teema torsdag 5.3 kl. 21.00–22.55

Detroit

(USA 2017) Kathryn Bigelow var den första kvinnliga regissören att knipa en Oscar för bästa regi (The Hurt Locker) och är därmed självskriv­en i detta sammanhang. I det verklighet­sbaserade dramat bär det av till år 1967 när Detroit, Motor City, drabbas av svåra kravaller. På plats finns snart också nationalga­rdet men här är det några lokala polismän, bland dem ärkerasist­en Will Poulter, som sätter agendan – detta när man försöker sätta dit svarta ungdomar för ett vapenbrott. Det slutar i ett smärre blodbad, gestaltat med såväl energi som ekonomi. I längre laget men ohyggligt autentiskt och välspelat därtill. John Boyega och Anthony Mackie sticker ut.

Yle Teema fredag 6.3 kl. 21.00–23.20

Vanesak

(Tottumisky­symys, Finland 2019) En vanefråga av Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi et consortes hade förtjänat en större publik på bio, men collagefil­mer är tydligen alltid lite knepiga att ta till sig. Det handlar om sexuella trakasseri­er, presentera­de i det korsklippt­a formatet. Först ut är tonårstjej­en Milja (Pinja Sanaksenah­o)

som på väg till skolan, i bussen, fångar två något äldre killars intresse. För dem är ett nej inte ett nej. I filmens teaterepis­od, fritt efter Anna Paavilaine­ns pjäs Play Rape, handlar det om att göra en våldtäktss­cen utan mycket till skyddsnät. Och så vidare, med mera. Gripande och upprörande även om man gärna hade sett mera av den ”absurda humor” som filmmakarn­a utlovade.

Yle Teema lördag 7.3 kl. 20.04–21.20

Vad ska folk säga

(Hva vil folk si, Norge 2018) När norskpakis­tanska Iram Haq presentera­r sin andra långfilm är det fråga om en delvis självbiogr­afisk historia med hedersrela­terat våld på programmet. Nisha (Maria Mozhdah) är en sextonårin­g bosatt i en Osloförort som lagt sig till med en norsk pojkvän, ingen hit på hemmaplan. Sedan går det som det går; Nishas pappa (Adil Hussain) ser på inrådan av släkt och vänner till att Nisha skickas till sin faster i Pakistan – för att lära sig en läxa. Tematiken är på inget sätt unik men Haq berättar med en sällan skådad mognad, med förståelse för samtliga parter. Inte så lite gripande, skam den som hoppar över.

Yle Fem söndag 8.3 kl. 21.45–23.30

 ?? 10 / YLe
Foto: nonStop entertainm­ent ?? Pianot med Holly Hunter och Anna Paquin.
10 / YLe Foto: nonStop entertainm­ent Pianot med Holly Hunter och Anna Paquin.
 ?? Foto: B-pLan DiStriButi­on ?? Vad ska folk säga med Maria Mozhdah.
Foto: B-pLan DiStriButi­on Vad ska folk säga med Maria Mozhdah.
 ?? Foto: CurioSa FiLmS, Cinémage ?? Let the sunshine in med Juliette Binoche.
Foto: CurioSa FiLmS, Cinémage Let the sunshine in med Juliette Binoche.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland