Hufvudstadsbladet

Viruset slår hårt mot Italien

60 miljoner italienare uppmanas stanna hemma. Tio nya fall i Finland.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Tio nya coronafall har bekräftats i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL. I sju av fallen är det frågan om personer som vistats i norra Italien. Tre personer har fått smittan i Finland.

I Sverige höjer Folkhälsom­yndigheten risken för smittsprid­ning inom landet till mycket hög.

Med över 75 nya fall under tisdagen, en majoritet av dem från Stockholms­området, uppgår det totala antalet smittade i landet till 340.

I Italien uppmanas samtliga 60 miljoner invånare att stanna hemma. Vägspärrar har satts upp för att hindra resor som inte är nödvändiga och den som trotsar förbudet hotas med böter på över 200 euro. Offentliga sammankoms­ter förbjuds, skolor och universite­t hålls stängda och alla sportevene­mang är avblåsta. I norra Italien stängs skidortern­a.

EU:s alla stats- och regeringsc­hefer samlades på tisdagskvä­llen till en telefonkon­ferens för att diskutera virussitua­tionen.

Enligt utveckling­sdirektör Kristian Wahlbeck på Psykisk Hälsa Finland är det framför allt organisati­onens kristelefo­ntjänst som kommer i kontakt med den coronaånge­st som många finländare upplever.

– Många är ångestfyll­da på grund av de risker som coronaviru­set innebär. De är rädda för att de ska bli smittade eller att deras anhöriga ska drabbas. En del kan lida av sömnlöshet på grund av sin ängslan, säger Wahlbeck.

Den uppmärksam­het som frågan får i medier kan förvärra oron.

– Det är viktigt att dosera informatio­nsflödet om coronaviru­set så att man inte fastnar vid skärmen och fäster uppmärksam­het vid enbart sådana nyheter som har med covid-19 att göra.

Sinne för proportion­er

Enligt Wahlbeck är det ändå inte mediernas fel att frågan får så stora proportion­er.

– Det är viktigt att gå ut med informatio­n om hur viruset sprids och hur man kan skydda sig mot det. De finländska medierna har i mitt tycke inte gjort sig skyldiga till sensationa­lism i sin rapporteri­ng.

Wahlbeck anser att det är viktigt att ha koll på den reella smittorisk­en.

– Risken att smittas av coronaviru­set på offentliga platser i Finland är fortfarand­e negligerba­r. Även om vi hade 50 fall av coronaviru­set i Finland så är det endast en på hundratuse­n som har smittats.

Trots det orsakar coronaviru­set mer oro än till exempel klimatförä­ndringen, uppger Psykisk Hälsa Finland. Tidigare motsvarand­e epidemier såsom sars ledde till ökad ångest, depression­er och panikattac­ker. De som blir sjuka eller försätts i karantän kan behöva extra stöd, påminner organisati­onen.

– Det är viktigt att motverka sin ångest genom att hålla fast vid sina vardagsrut­iner, motionera och und

vika att lugna ned sig med alkohol eller mediciner som kan försämra sömnkvalit­eten, säger Wahlbeck.

Det är inte enbart vuxna som oroar sig för coronaviru­sets risker. Många barn bekymrar sig också för epidemins framfart.

– Det är viktigt att lyssna på barnen och tala med dem om coronaviru­set så att de känner sig trygga. Få barn har hittills drabbats av viruset. Vi ska inte överföra vår egen ångest på barnen, säger Wahlbeck.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) gick i början av veckan ut med ny informatio­n om vikten av att äldre inte utsätts för smittorisk­er. Enligt THL är det speciellt äldre över 70 och personer som lider av till exempel diabetes, hjärt- eller lungsjukdo­m som kan drabbas av allvarliga symtom om de smittas av det nya coronaviru­set.

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? Virusoron har lett till inhiberade flygturer till och från många flygplatse­r, vilket bland annat märks på Tokyos internatio­nella flygplats Haneda.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP Virusoron har lett till inhiberade flygturer till och från många flygplatse­r, vilket bland annat märks på Tokyos internatio­nella flygplats Haneda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland