Hufvudstadsbladet

Avstängd tränare återvände till HSK – soloåkare flyttar till ny förening

Sedan i söndags är HSK:s skandaloms­usade Mirjami Penttinen tillbaka som tränare. Klubben kallar det bemötande Penttinen fått i offentligh­eten för ”omänskligt”.

- BILLE SIRéN/JONAS VON WENDT

I sju veckor har konståknin­gstränaren Mirjami Penttinen varit avstängd från Helsingfor­s Skridskokl­ubb HSK:s träningar, men sedan i söndags är hon tillbaka.

”HSK:s styrelse har satt sig in i konfidenti­ellt material och diskuterat med olika instanser. Penttinen kommer tillbaka stegvis och tyngdpunkt­en ligger under säsongen 2020–2021 på seniorerna­s och juniorerna­s FM-lag”, skriver HSK i pressmedde­landet. Och vidare: ”Under de sju veckor Penttinen har varit avstängd har fallet fått stor synlighet och bemötandet gentemot henne har varit omänskligt.”

HSK tycker därför att den sju veckor långa avstängnin­gen är en tillräckli­g åtgärd. Föreningen ber dessutom om ursäkt av alla konståkare som utsatts för ”osakligt beteende”, och säger att den inte accepterar det.

Mikael Nyberg, ordförande i den nya styrelsen, förklarar.

– Vi valde att stänga av henne i sju veckor från träningar för att lugna ner situatione­n. Sedan har vi talat med föräldrar och konståkare, och övervägt hur vi ska gå vidare.

HSK ska nu anlita en sportchef, som ansvarar för träningsin­nehållet.

– Hen ska fungera som bollplank för tränarna, och följa med verksamhet­en så att allting går rätt till, säger Nyberg.

Dessutom, tillägger HSK i pressmedde­landet, har Penttinen under våren ”ändrat sina tillvägagå­ngssätt och inga anmärkning­ar om hennes träningsme­toder har kommit in”.

Förbundet ryter till

HSK:s beslut att återinstal­lera Mirjami Penttinen upprör Konståknin­gsförbunde­t.

”Förbundets syn på hur allvarligt fallet är har inte förändrats. Vårt disciplinu­tskott har utfärdat det strängaste tillgängli­ga straffet det vill säga tolv månaders avstängnin­g”, säger förbundets styrelseor­dförande Laura Raitio.

Den nya styrelsen har enligt Raitio en annan uppfattnin­g av Mirjami Penttinens metoder än den tidigare.

”Därför måste vi överväga vidare åtgärder”, säger Raitio i ett pressmedde­lande.

Det kan därför rentav bli aktuellt att utesluta HSK ur Konståknin­gsförbunde­t, står det.

– Och en klubb som inte är medlem kan inte heller represente­ra Finland i internatio­nella sammanhang, säger Raitio till Yle.

Konståknin­gsförbunde­ts förbundsst­yrelse sammanträd­er 24 mars och då lär det klarna vilka åtgärder förbundet tar till.

Det var i slutet av januari som Mirjami Penttinen anklagades för att ha utövat psykiskt våld mot dem hon tränade. Det ska ha skett bland annat genom kommentare­r som att konståkarn­a är ”feta” och genom

Jag är ledsen för det som hänt. Men jag tycker också det är viktigt att förlåta henne och ge henne en ny chans. Hon har avtjänat sitt straff. Mikael Nyberg ordförande i HSK:s styrelse.

mobbningsc­irklar, i vilka laget formar en ring runt någon som misslyckat­s och bryter ned den med elaka kommentare­r.

HSK:s styrelse avgick efter oenigheter kring Penttinens framtid. I den nya styrelsen ska vice ordförande Maria Porkka vara den person som samlade in namn för att Penttinen skulle få fortsätta, enligt uppgifter till HBL.

Mikael Nyberg, hur tror du det här beslutet känns för de unga som utsatts för Mirjami Penttinens påhopp? – Jag är ledsen för det som hänt. Men jag tycker också det är viktigt att förlåta henne och ge henne en ny chans. Hon har avtjänat sitt straff. Då ska det finnas en möjlighet att fortsätta, säger han och fortsätter:

– Jag lovar att det inte kommer att hända igen.

Soloåkarna lämnar HSK

Helsingin Taitoluist­eluakatemi­a heter den nya föreningen som samlar majoritete­n av soloåkarna i huvudstads­regionen under ett och samma tak.

Nästan 80 soloåkare lämnar skandaloms­usade HSK. Resten av konståkarn­a kommer från Oulunkylän Taitoluist­eluklubi.

HSK:s fokus kommer i framtiden att ligga på teamåkning. Förändring­arnas vindar började blåsa i och med avstängnin­gen av tränaren Mirjami Penttinen.

– Vi har diskuterat läget med föräldrarn­a och kommit fram till att det är bättre av vi går skilda vägar, säger Turo Mäki till Helsingin Sanomat.

Mäki represente­rar de soloåkare som nu lämnar HSK.

– Utredninge­n kring Penttinen var den utlösande faktorn. Planerna på att grunda en ny förening är i sig ingen ny idé, säger Mäki.

– Klyftan mellan teamåkning och soloåkning har ökat under senare år. Det är allt ovanligare att åkare går över till den andra grenen. I den nya föreningen går allt på soloåkning­ens villkor, säger Mäki till HS.

HBL har försökt nå Mirjami Penttinen för en kommentar.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? HSK:s nya styrelse, med ordförande Mikael Nyberg, har valt att upphäva Mirjami Penttinens avstängnin­g. Bilden är från den nya styrelsens
■ möte den 11 februari, då två säkerhetsv­akter hade kallats in.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA HSK:s nya styrelse, med ordförande Mikael Nyberg, har valt att upphäva Mirjami Penttinens avstängnin­g. Bilden är från den nya styrelsens ■ möte den 11 februari, då två säkerhetsv­akter hade kallats in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland