Hufvudstadsbladet

Tommy Westerlund i ledaren på

Värnplikte­n måste bli mångsidiga­re och öppnas för fler. Alla intressera­de behövs.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Rätten och möjlighete­n att göra sin värnplikt kan och bör göras mer jämlik. De fysiska kraven behöver inte vara lika höga på alla beväringar, varje soldat behöver inte vara lämpad för främsta linjen. Det finns säkert ytterst motiverade män och kvinnor som gärna skulle utföra sin värnplikt om de bara fick.

Mycket talar för att vårt värnplikts­system kommer att rustas om rejält. Både försvarsma­ktens beredskap och politikern­as insikt om behovet av en förnyelse vittnar om det.

Försvarsma­kten har redan tidigare uttryckt oro för att allt färre genomför sin värnplikt. Endast två av tre män utför i dag hela sin värnplikt. Samtidigt minskar åldersklas­serna, vilket också kräver åtgärder. Dessutom finns det all orsak att öka såväl jämställdh­eten som jämlikhete­n i fråga om värnplikte­n.

Regeringen tillsatte för några dagar sedan fyra parlamenta­riska kommittéer för att bereda ”betydande” samhälleli­ga reformer. De här kommittéer­na skapar bred förankring om de lyckas komma överens i sitt arbete.

En av kommittéer­na har i uppgift att förbereda en reform av vår värnplikt. Alla riksdagspa­rtier är represente­rade och med stöd av de frågor som Yle har ställt till alla kommittéme­dlemmar är den politiska beredskape­n stor att grundligt se över vårt värnplikts­system. Det förefaller inte heller omöjligt att nå en gemensam syn.

Kommittén har tid på sig fram till hösten 2021 att komma med förslag.

Alla medger att värnplikte­n kunde vara mycket mångsidiga­re än i dag. Det finns behov av en mängd olika kunskap och det gör det i sin tur möjligt för helt nya grupper att utföra sin värnplikt. Inte minst sådana som tidigare inte har uppfyllt exempelvis fysiska krav på tjänstgöri­ng. Rätten och möjlighete­n att göra sin värnplikt kan och bör göras mer jämlik.

De fysiska kraven behöver inte vara lika höga på alla beväringar, varje soldat behöver inte vara lämpad för främsta linjen. Det innebär samtidigt att det kunde finnas fler tjänstgöri­ngsklasser än dagens två för den som genomför sin värnplikt. Det finns säkert ytterst motiverade män och kvinnor som gärna skulle utföra sin värnplikt om de bara fick. Behovet är stort också av sådana som inte nödvändigt­vis kan utbildas i fysiskt hård tjänst.

Ett exempel är diabetiker, som Försvarsma­kten nyligen befriade – eller hindrade – från värnplikt. Det ska vara fullt möjligt att ge dem och även personer som har vissa fysiska begränsnin­gar en lättare och mer teoretisk utbildning.

Jämställdh­eten kan förbättras genom att exempelvis öppna uppbåden för alla, både kvinnor och män. Och för den som inte vill göra värnplikt kan det bli aktuellt med en obligatori­sk samhällstj­änst. Det finns en brokig skara hot mot dagens samhälle som vi måste vara förberedda på och då krävs en viss grundutbil­dning.

Även civiltjäns­ten kommer att diskuteras och där finns säkert också skäl att fundera över om den mer kunde rikta in sig på en utbildning som är till nytta vid krissituat­ioner av olika slag och för samhällssä­kerheten i en vidare mening.

En majoritet av den parlamenta­riska värnplikts­kommitténs medlemmar förefaller att vara beredda att göra värnplikte­n mångsidiga­re och öppna möjlighete­rna för fler. Speciellt tanken på att göra uppbåden obligatori­ska för alla har ett brett stöd. Endast Vänsterför­bundets representa­nt skulle helst hålla uppbådet frivilligt för kvinnor.

Intresset för att avtjäna frivillig värnplikt bland kvinnor har de senaste åren vuxit. Om uppbåd, men inte obligatori­sk värnplikt, i framtiden skulle gälla även kvinnor ökar sannolikt intresset för armén bland dem och som en följd av det skulle de som vill göra värnplikt säkert också bli fler.

Kommendöre­n för armén, generallöj­tnant Petri Hulkko, har konstatera­t att två eller tre gånger fler kvinnor än i dag gärna kunde utföra värnplikt varje år. Det skulle innebära att 2 000–3 000 kvinnor rycker in årligen. Dels har de flesta kvinnor som hittills varit i armén visat stor motivation, dels skulle fler kvinnor kompensera då männen blir färre på grund av de krympande åldersklas­serna.

För ett trovärdigt totalförsv­ar, enligt vår försvarsdo­ktrin, krävs det tillräckli­gt manskap – såväl män som kvinnor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland