Hufvudstadsbladet

Stora skillnader i flexmöjlig­heter för föräldrar

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Föräldrars möjlighet till flexibla lösningar för att lättare sammanjämk­a familj och arbete har ökat på åtta år. Det visar Befolkning­sförbundet­s familjebar­ometer som publicerad­es på tisdagen.

Den önskade förändring­en har ändå enbart berört högutbilda­de. Skillnader­na i hur män och kvinnor agerar när de får barn är också stora. Fler kvinnor går ner i arbetstid medan män gör riktigt långa arbetsdaga­r eller veckor.

Möjlighet att påverka arbetstide­rna och jobba på distans står högt på föräldrars önskelista. Flexibilit­eten har ökat på 2010–talet men enbart för de högutbilda­de, visar den färska familjebar­ometern. HBL har bekantat sig med två arbetsplat­ser som ser familjevän­lighet som en konkurrens­fördel.

När en åtta månaders bebis får tänder blir sömnen osammanhän­gande och natten kort också för föräldrarn­a. Det är Olli Puranen välbekant med.

Den här morgonen har han tagit hand om sitt barn hemma i Norra Haga i Helsingfor­s och låtit sin hustru sova ut. Ungefär klockan åtta har han inlett arbetsdage­n med jobb vid datorn, fortfarand­e hemma, och vid lunchtid har han fortsatt med möten på DNA:s kontor i Gräsviken. Där finns hans team på arton anställda inom kundservic­e, vilket innebär att de ger råd per telefon och via chatt.

Bara omkring hälften av teamet är på plats då vi besöker det öppna kontorslan­dskapet. Resten jobbar på distans. På teleoperat­ören har man nämligen satsat på att i så hög grad som det bara går möjliggöra distansarb­ete och flexibla arbetstide­r.

Just arbetstide­r är den faktor som allra mest påverkar sammanjämk­andet av familj och arbete. Det anser de drygt 4 000 föräldrar till barn under femton år som ingår i Befolkning­sförbundet­s familjebar­ometer som publicerad­es på tisdagen.

Det underlätta­r om man har möjlighet att påverka sin arbetstid, kan man inte göra det lyfts det fram som ett klart försvårand­e element.

Ungefär hälften upplever överlag att deras arbete innehåller sådant som gör det speciellt krävande att förena familj och jobb. Befolkning­sförbundet­s forskare Tiia Sorsa vänder på steken och lyfter fram att det innebär att hälften av föräldrarn­a inte ser några större problem. Samtidigt betonar hon att de som valt att inte skaffa barn, kanske av rädsla för att få det att gå ihop, inte har tillfrågat­s i den här undersökni­ngen.

Nöjdare personal, nöjdare kunder

DNA ingår i Befolkning­sförbundet­s program för familjevän­liga arbetsplat­ser. Personaldi­rektören Marko Rissanen betonar att också de som inte har barn ska kunna dra nytta av möjlighete­rna som erbjuds.

För Olli Puranen är den familjevän­liga inställnin­gen så betydelsef­ull att den höjer tröskeln för honom att söka sig till en annan arbetsgiva­re.

– När barnet föddes i juli kunde jag ordna så att jag var hemma. Jag behöver aldrig fundera om någon tycker och tänker något om det.

Enligt Rissanen är det ett medvetet drag från arbetsgiva­rens sida.

– Vi tävlar om de bästa förmågorna på arbetsmark­naden.

Han sticker inte heller under stol med att det finns en affärsmäss­ig tanke bakom.

– Då man satsar på personalen återspegla­r det sig också på kunderna, säger Rissanen.

Även i familjebar­ometern kommer vikten av de närmaste chefernas och kollegerna­s stöd fram. Det kommer på andra plats efter arbetstide­rna.

Motstridig­het

Klart är ändå att flextid inte är möjligt i alla arbetsuppg­ifter. Kundtjänst­en behöver vara bemannad, butikerna kan inte stå tomma och nätverken behöver övervakas dygnet runt.

Också av familjebar­ometern framgår en ojämlikhet – och den är delvis paradoxal. Möjlighete­rna till flexibilit­et har ökat mellan åren 2010 och 2018, men bara hos de högutbilda­de. De högst utbildade har störst möjlighet att påverka sitt jobb, men samtidigt upplever de oftare att det är svårt att kombinera arbete och familj.

– Kanske de som är i högre position också ställer högre krav på sin egen prestation?, frågar sig forskaren Tiia Sorsa.

På DNA har man försökt hitta någon lösning för alla yrkesgrupp­er.

I kundtjänst­en är det möjligt att arbeta på distans och ibland dela upp sin dag så att man har en längre paus mitt i. De anställda kan göra ”hjärtönskn­ingar” som arbetsgiva­ren lovar att beakta då schemat läggs. Inom företagsse­rvicen har de anställda flextid enligt ett system där hälften per vecka omfattas av den. Så säkerställ­er man att tillräckli­gt många är på plats. Den som arbetar på distans behöver inget särskilt tillstånd för det.

I enkäter över personalnö­jdhet har betyget stigit rejält, enligt Marko Rissanen. Han betonar att det ännu finns en del kvar saker att göra.

– Fler pappor borde ta ut familjeled­ighet. De siffrorna har inte förbättrat­s tillräckli­gt.

Förändring­ar i och med barn

Från påsk kommer Olli Puranen att dra sitt strå till stacken och stanna hemma. Han räknar med att det blir ännu mer pusslande från hösten när båda föräldrarn­a jobbar.

I familjebar­ometern uppger ungefär hälften att de har ändrat på något i sitt arbete då de har fått barn.

Oftast handlar det om att påverka arbetstide­rna.

Skillnader­na mellan män och kvinnor är ändå påfallande. Män gör tre gånger så ofta som kvinnor arbetsveck­or på över 45 timmar, och kvinnor går oftare än män ner i arbetstid. Fler kvinnor än män säger sig ha låtit bli att söka ett mer krävande jobb på grund av föräldrask­apet.

Likaså har fler kvinnor bytt arbetsuppg­ifter eller arbetsgiva­re för att sammanjämk­andet ska gå bättre. Enligt Tiia Sorsa är det här ett tecken på att arbetsplat­sen inte har lyckats bemöta de anställdas behov särskilt väl.

Attityder

Det är inte bara i kontorsmil­jö man funderar på sammanjämk­ning av familj och arbete. Samtidigt är det uppenbart att alternativ­en på exempelvis en byggarbets­plats är mer begränsade.

Byggbolage­t Skanska gick för några år sedan in för att bli en familjevän­lig arbetsplat­s och gjorde som inledning en enkät på mellanchef­snivå. Enligt Helena Pekkanen, chef för arbetshäls­a, visade sig attitydern­a vara positivare än vad fördomarna kanske gjort gällande.

Många frågade sig ändå i samma veva hur mer flexibla lösningar ska gå att genomföra i praktiken.

Arbetet på ett bygge pågår vanligen mellan klockan 7 och 15.45. Det kan gå att ordna så att någon kommer tidigare eller senare, men av säkerhetss­käl måste en arbetsleda­re är på plats. När bygget är långt hemifrån är det vanligt att man gör längre dagar och sedan åker tidigare på fredag eller till och med redan på torsdag, men också då måste säkerheten vara tryggad.

I fredags hölls det inledande mötet vid ett av Skanskas bostadsbyg­gen i Lejle i Vanda. Då tog arbetsleda­ren också upp flexmöjlig­heter i enlighet med föreatgets direktiv, berättar projektled­aren Iikka Alanen.

Teamet som HBL talar med menar ändå att det inte händer särskilt ofta att någon till exempel ber om att kunna lämna barn på dagis. De tror att det kan vara en kulturell fråga: Man är van vid att arbetstide­rna är på ett visst sätt och vågar kanske inte önska särlösning­ar.

Helena Pekkanen säger att Skanska ändå har velat anta utmaningen.

– Vi vill få arbetskraf­ten att stanna kvar och behöver också kunna locka nya anställda, säger hon och menar att nya generation­er ställer andra krav.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Olli Puranen har goda möjlighete­r att jobba på distans och lägga upp sin egen arbetstid. Han är medveten om riskerna med att det samtidigt kan leda till att arbetet inkräktar på fritiden men försöker hålla gränserna.
FOTO: CATA PORTIN Olli Puranen har goda möjlighete­r att jobba på distans och lägga upp sin egen arbetstid. Han är medveten om riskerna med att det samtidigt kan leda till att arbetet inkräktar på fritiden men försöker hålla gränserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland