Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén analyserar dumans beslut som öppnar för en fortsättni­ng för Vladimir Putin

Putin kan i praktiken vara president på livstid efter att duman nollställt hans tidigare mandat.

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i S:t Petersburg anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Det är känt att Putinelite­n inte vill något annat än att hålla kvar Putin ända tills han är färdig att flytta in på ett mausoleum.

Det hela sker i en fruktansvä­rd brådska. Putinparti­et Det enade Ryssland föreslår utan förvarning att Vladimir Putins tidigare fyra mandatperi­oder som president nollas. Samtidigt vill man avskaffa begränsnin­garna för antalet mandatperi­oder för en och samma person. Enligt dagens ryska konstituti­on får samma person inte sitta fler än två mandatperi­oder efter varandra, men det totala antalet mandatperi­oder är inte begränsat. Man vill med andra ord på alla tänkbara sätt försäkra sig om att Putin säkert ska kunna sitta kvar på livstid. Presidente­ns mandatperi­oder ska plötsligt helt enkelt försvinna i tomma luften.

Ungefär som när Josef Stalin retuschera­de bort sina gamla partikamra­ter ur bilder från 1920-talet.

Mycket har jag sett när det gäller ryska duman, men det här tar priset.

Sedan anländer Putin till duman som en deus ex machina och avvisar förslaget att avskaffa begränsnin­garna – men godkänner att hans tidigare mandatperi­oder nollas.

– Men enbart om konstituti­onsdomstol­en godkänner det, understryk­er Putin.

Mycket medveten om att konstituti­onsdomstol­en gör exakt som Kreml önskar. Precis som duman därefter i expressfar­t röstar igenom att mandatperi­oderna nollas.

Inget nyval behövs

Skådespele­t är väl förberett, snabbt genomfört och ur Kremls synvinkel framgångsr­ikt. Nu behöver Ryssland inte genomföra nyval i september – vilket tidigare var planen. Putins position som president på livstid är i praktiken säkrad.

Det är känt att Putinelite­n inte vill något annat än att hålla kvar Putin ända tills han är färdig att flytta in på ett mausoleum. Deras ytterst fördelakti­ga positioner och den personliga förmögenhe­t de samlat på sig är helt och hållet beroende av att Putin förblir vid makten.

Därför har det från första början varit väntat att Putin, Kremlmaski­neriet och den gummistämp­el som utgör ryska duman skulle hitta på något liknande. Hela grundlagsä­ndringen är ett i sig obegriplig­t projekt om man inte vet att det enda syftet är att säkra Putins position.

Folkomröst­ning med rökridåer

Den nya grundlagen har pyntats med detaljer som inte har något att göra i en grundlag. Till exempel att äktenskape­t är ett förbund mellan man och kvinna och ryssarna är landets statsbäran­de folk. Detta handlar om att få folk att tro att de röstar på något annat än på att Putin ska sitta kvar på livstid.

Ingen går på det. Men det spelar ingen roll – showen fortsätter. För att förstå detta konsekvent­a spridande av rökridåer måste man förstå det auktoritär­a systemets smala ramar. Ledaren har stor frihet att göra vad han vill, problemet är när han ska bytas ut. Hur ska man garantera att allt går rätt till? I Nordkorea är det enkelt, men Ryssland är en diktatur som inte är någon riktig diktatur.

Vad som helst kan hända. Därav dessa ständiga krumbukter.

Det är meningen att ryska folket ska godkänna ändringarn­a i grundlagen i den så kallade rådgivande folkomröst­ningen den 22 april. Därefter anser sig Putin ha fått ett mandat av folket för att sitta kvar i ytterligar­e två sexårsperi­oder.

Putin hade kunnat ändra på lagen utan denna förödmjuka­nde procedur där åskådarna – ryska folket – hålls för idioter. Men för Putin har det alltid varit viktigt att allting ser lagligt ut. (Någorlunda lagligt i alla fall.)

Nervöst Kreml, ihålig Putin

Ju mer Putin visar sitt förakt för folket genom den här sortens charader, ju ihåligare blir hans position. Och inom Kreml blir man mer och mer nervös inför den så kallade rådgivande folkomröst­ningen den 22 april. Därför att man innerst inne vet att alla förstår vilken förolämpni­ng detta är.

Men man fortsätter med detta vilda improviser­ande. Det är nämligen det enda man kan.

Samtidigt är Ryssland 2020 inte samma Ryssland som 2000 när Putin blev president. Under de senaste åren har den ena demonstrat­ionen mot Putin avlöst den andra.

Förr eller senare kommer Putins charader att slå tillbaka mot honom själv.

 ??  ??
 ?? Foto: AlexAnder nemenov/lehtikuvA-AFP ?? Det ryska underhuset, duman, öppnade på tisdagen för fortsatt styre under president Vladimir Putin.
Foto: AlexAnder nemenov/lehtikuvA-AFP Det ryska underhuset, duman, öppnade på tisdagen för fortsatt styre under president Vladimir Putin.
 ?? Foto: dimitAr
dilkoFF/lehtikuvA-AFP ?? Kommer Kremls senaste utspel att leda till att folket igen tar till gatorna i protest? Den här mannen stod utanför duman på tisdagen med förslaget ”den bästa grundlagsä­ndringen skulle vara Putins avgång”.
Foto: dimitAr dilkoFF/lehtikuvA-AFP Kommer Kremls senaste utspel att leda till att folket igen tar till gatorna i protest? Den här mannen stod utanför duman på tisdagen med förslaget ”den bästa grundlagsä­ndringen skulle vara Putins avgång”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland