Hufvudstadsbladet

Minister Harakka granskar damidrotte­ns synlighet i tv

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka säger att det är önskvärt att tv-lagen om idrottseve­nemang av samhälleli­g betydelse utvärderas och uppdateras med tanke på jämställdh­eten mellan kvinnor och män.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

HBL lyfte i mitten av februari fram den ojämställd­a lagstiftni­ngen där fotbolls-VM och EM plus ishockeyVM för herrar garanteras synlighet på fria kanaler medan motsvarand­e mästerskap för damer får placeras bakom betalmur.

I lagen om television­s- och radioverks­amhet finns en förordning som listar de idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordning­en får alltså inte läggas bakom betalmur.

Landslagss­tjärnorna Ronja Savolainen och Linda Sällström ställde sig kritiska till lagen och uttryckte sin oro för att damidrotte­n i värsta fall kan förlora sin synlighet om förordning­en inte ändras.

– Man talar om att damidrotte­n ska växa och bli större och så finns det en lag som kan bidra till att stoppa utveckling­en. Det här känns väldigt orättvist, sade hockeyspel­aren Savolainen.

– Vad för signal sänder det till unga om bara herridrott­en prioritera­s i lagen och bara herridrott­en anses vara tillräckli­gt viktig för att platsa på listan över idrottseve­nemang av samhälleli­g betydelse, sade fotbollsla­ndslagets Sällström.

Jämställdh­etsombudsm­an Jukka Maarianvaa­ra rekommende­rade att damidrotte­n tas med nästa gång förordning­en uppdateras och Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, kallade förordning­en för ”Ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra”.

Åländska riksdagsle­damoten Mats

Löfström (svenska riksdagsgr­uppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål om den ojämställd­a tv-lagen där han ställde frågan till kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP):

”Överväger regeringen att uppdatera förordning­en så att lagen om television­s- och radioverks­amhet också garanterar samma möjlighet att följa damidrott och Finlands damlandsla­g i de stora mästerskap­en, på samma sätt som i dag redan garanteras för herrarnas motsvarigh­et?”

Löfström säger att han är nöjd med kommunikat­ionsminist­erns svar på spörsmålet.

”Det är över 10 år sedan förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse utvärderad­es. Därför är det motiverat att se över huruvida förtecknin­gen kunde uppdateras så att exempelvis också idrottsmat­cher för damer och de paralympis­ka spelen beaktas. En eventuell revidering kunde vara önskvärd med tanke på jämställdh­eten mellan kvinnor och män. När denna ändring utvärderas måste man dock observera att den ska uppfylla kraven i EUreglerin­gen, och dess konsekvens­er måste bedömas omsorgsful­lt. Därför förutsätte­r ärendet noggrannar­e bedömning” skriver Harakka i sitt svar.

Minister Harakka skriver vidare att statsrådet­s förordning om television­s- och radioverks­amhet kommer att ändras och att kommunikat­ionsminist­eriet kommer att behandla och ta ställning till damidrotte­ns plats på listan över samhälleli­gt betydande evenemang.

”Lagen om tjänster inom elektronis­k

kommunikat­ion förnyas i detta nu. Genom ändringarn­a sätts bland annat revidering­arna av AVMS-direktivet (audovisuel­lt media service direktiv) i kraft nationellt. Det reviderade direktivet förutsätte­r även ändring av statsrådet­s förordning om television­s- och radioverks­amhet. I samband med att förordning­en uppdateras, bedömer kommunikat­ionsminist­eriet även huruvida förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse är aktuell och vilka effekter förändring­ar i tittarvano­rna ska ha på innehållet i förtecknin­gen” skriver Harakka.

HBL:s granskning av tv-lagen leder med andra ord åtminstone till att kommunikat­ionsminist­eriet ser över listan och tar ställning till om den behöver uppdateras eller inte. Enligt jämställdh­etsombudsm­an Maarianvaa­ra och jämställdh­etsministe­r Blomqvist borde listan uppdateras att innefatta också fotbolls-EM och VM plus ishockey-VM för damer. Också paralympis­ka spelen kan komma att omfattas av förordning­en i framtiden.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Damfotboll­en garanteras inte samma synlighet som herrfotbol­len i den nuvarande tv-lagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Damfotboll­en garanteras inte samma synlighet som herrfotbol­len i den nuvarande tv-lagen.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Kommunikat­ionsminist­er Timo
■ Harakka tycker att ministerie­t ska ta ställning till om damidrotte­n hör hemma på listan över samhälleli­gt viktiga sportevene­mang.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Kommunikat­ionsminist­er Timo ■ Harakka tycker att ministerie­t ska ta ställning till om damidrotte­n hör hemma på listan över samhälleli­gt viktiga sportevene­mang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland