Hufvudstadsbladet

Inte så enkelt att slänga in ett stimulansp­aket

Regeringen har beredskap för exceptione­ll stimulans av ekonomin ”ifall ekonomin dyker”, twittrade statsminis­tern. Men det ska mycket till för att villkoren överskrids – nu funderar regeringen på hjälp till företagen.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En miljard för stimulans finns inskrivet i regeringsp­rogrammet för ett exceptione­llt ras i ekonomin. På politiskt håll har röster höjts för att ta det i bruk då världsekon­omin reagerar på både börsras och oljepriser­na.

– Om ekonomin dyker har Finland beredskap att stimulera, skriver statsminis­ter Sanna Marin (SDP) på Twitter och tillägger att man observerar läget i budgetramf­örhandling­en utifrån Finansmini­steriets siffror.

Men Finansmini­steriet kommer om en månad att ha de första förverklig­ade siffrorna för det senaste kvartalet, och först i sommar finns siffror för två kvartal.

”Krävs mer massiva störningar”

Villkoren för att förverklig­a stimulansp­aketet uppfylls om det finns tecken på att Finlands bnp minskar med minst en procent två kvartal i rad, eller om arbetslösh­etstrenden stiger med en halv procentenh­et i tre månader.

Det kan också vara fråga om en störning i hela euroområde­t, ”till exempel att bruttonati­onalproduk­ten i euroområde­t minskar med minst 0,5 procent under två kvartal i rad och att den säsongsren­sade arbetslösh­etsgraden i euroområde­t under tre månader ökar kumulativt med minst 0,5 procentenh­eter”, står det i bilagan till regeringsp­rogrammet. Man ska också ta hänsyn till vilken källa som orsakar störningar­na och hur varaktiga de är.

Bedömninge­n på tjänsteman­nanivå i Finansmini­steriet är att stimulansp­aketet uttrycklig­en ska tillgripas då det finns förverklig­ade siffror att se på från ett par kvartal – inte med stöd av prognoser eller oro. Paketet skulle innebära att regeringen kan tillföra engångsinv­esteringar för högst en halv miljard per år, totalt för upp till en miljard.

Däremot är det en politisk fråga om regeringen vill stanna för andra verktyg.

Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) bekräftar att det inte just nu finns sådan informatio­n som skulle sparka i gång stimulansp­aketet.

– I den här situatione­n ser vi ännu inte sådana händelser som skulle göra att instrument­et i regeringsp­rogrammet träder in, men vi följer noggrant med och ser vad som händer. Det krävs mer massiva ekonomiska utslag för att det ska användas, säger Kulmuni.

Man vet inte heller hur långvariga effekter det nya coronaviru­set har. Finansmini­steriet följer med alla tecken i världshand­eln tillsamman­s med Finlands Bank och Finansinsp­ektionen, säger Kulmuni.

Ser över Finnveras verktyg

Som en snabbare åtgärd vill regeringen gå igenom vilka stödprogra­m det finns för att trygga företagens finansieri­ng, till exempel i turismbran­schen och i de branscher som lider av störningar i utbudet på komponente­r.

Kulmuni nämner statsägda Finnvera, som erbjuder finansieri­ng för företag som planerar exportverk­samhet men som också erbjuder garantier mot risker i exporten. Till sådana risker räknas politiska och ekonomiska kriser i de länder där företagets kunder finns.

– Som ett exportbero­ende land har vi redan mekanismer, som vi nu går igenom och bedömer huruvida de är tillräckli­ga. Vi har bett näringsmin­ister MikaLintil­ä (C) att kontroller­a att finansieri­ngsmekanis­merna är i skick från statens sida, säger Kulmuni och tillägger att det här är saker man gått igenom också 2008 då finanskris­en slog till.

Regeringen har som mål att nå en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent. Katri Kulmuni säger att målsättnin­gen alltjämt gäller.

– Vi visste redan då vi skrev regeringsp­rogrammet att världsekon­omin inte kommer att ge draghjälp, och att vi uttrycklig­en behöver kunna fatta nationella beslut, säger Kulmuni.

För hanteringe­n av det nya coronaviru­set finns i årets budget 8,9 miljoner euro redan vikta för oförutsedd­a utgifter, men det kan också göras en tilläggsbu­dget vid behov. Behovet av en sådan kan dryftas under budgetramf­örhandling­en i april.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) säger att regeringen noggrant följer med det ekonomiska läget .
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) säger att regeringen noggrant följer med det ekonomiska läget .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland