Hufvudstadsbladet

Viruset satte stopp för fängelsebe­sök

Finlands och Sveriges justitiemi­nistrar var nära att få 14 dagar i fängelse – i coronakara­ntän. Anna-Maja Henriksson och Morgan Johansson skämtade om sitt avbrutna fängelsebe­sök i Sörnäs i Helsingfor­s.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

– Världen hade förändrats under den tid jag var borta från Justitiemi­nisteriet. Samhällsde­batten är mycket råare nu. Men allt är inte bara populister­nas fel. Vi måste också fråga vad det är vi har missat, vem har vi inte lyssnat på, varifrån kommer det här?

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) hade besök av sin svenska kollega Morgan Johansson i Helsingfor­s på tisdagen, en erfaren socialdemo­krat som har haft flera olika ministerup­pdrag i Sverige. På programmet stod bland annat en scendialog om rättsstate­n bland starka och växande populistpa­rtier som gärna håller debatten kring frågorna om brott och straff framme.

Ministrarn­a hade en gemensam dag i Helsingfor­s och diskuterad­e vid en längre lunch på Sveriges ambassad också frågor som rör sexbrottso­ch terrorisml­agstiftnin­gen i de båda nordiska länderna.

Den svenska justitiemi­nistern Morgan Johansson berättade att det sedan den 1 mars är straffbart att hyra ut lokaler, mark eller att handskas med fordon och vapen som är avsedda för terrororga­nisationer, även utanför Sverige.

Svenska terrorbrot­tsåklagare hade önskat att den nya svenska terrorisml­agstiftnin­gen också kunde ha gått in på de ”mjukare områden” som bland annat de så kallade ”IS-kvinnorna” har utpekats för, som matlagning eller barnpassni­ng i omgivninge­n av en terrororga­nisation.

Att däremot förbjuda medlemskap i terrororga­nisationer är fortfarand­e en grundlagsf­råga i Sverige, som tidigast kan avgöras av följande riksdag som tillträder 2022.

Vår samtyckesp­aragraf kommer 2021

Finland och Sverige följer också varandra ifråga om lagstiftni­ngen kring sexualbrot­t. Sverige införde sommaren 2018 en samtyckesp­aragraf som förutsätte­r att allt sexuellt umgänge sker frivilligt. Lagen fördes till Sveriges riksdag av Stefan Löfvens första regering trots att det svenska lagrådet – ett granskning­sorgan av erfarna jurister – avrådde.

– Nu har ingen klagat och önskat sig den gamla lagstiftni­ngen tillbaka. Vi har några domar enligt den nya lagen, men det är svårt att säga om de inte hade dömts för våldtäkt enligt den gamla lagstiftni­ngen också, säger Morgan Johansson.

Kring all tvivelakti­g verksamhet när det gäller sex på nätet har Sverige förtydliga­t lagen där gärningspe­rsoner har beställt att få se sexuella övergrepp på video över nätet. Flera sådana domar har också fällts i Sverige – även den som bara har betalat för att se på ett övergrepp har dömts för våldtäkt.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att den finländska lagstiftni­ngen som får en samtyckesp­aragraf förväntas komma till riksdagen under 2021.

Coronamiss­tanke vid fängelsepo­rten

De två justitiemi­nistrarna hade ett besök i Helsingfor­s fängelse i Sörnäs på programmet under tisdagen. Det avbröts däremot för den första misstanken om coronaviru­s i fängelset – vilket hade kunnat leda till en oväntad 14 dagars vistelse i fängelse för de två ministrarn­a, skämtade AnnaMaja Henriksson efteråt.

Justiemini­strarna ska också i Helsingfor­s ha avhandlat frågor som rör fångutväxl­ing och presentera­de vid en publikträf­f på kulturcent­ret Hanaholmen i Esbo siffror om att kriminalpo­litiken trots otrygga tider levererar.

Fängelser och häkten i Sverige sägs vara fulla på grund av den pågående offensiven mot den svenska brottsvåge­n. Samtidigt hänvisade minister Morgan Johansson till att Sverige har en kriminalpo­litik som levererar. I mitten av 90-talet återvände 39 procent av svenska intagna inom tre år till fängelset efter återfall i brottsligh­et. I dag är siffran 29 procent, sade han.

Trots den offentliga diskussion­en om ett otryggt Sverige hävdar den svenska justitiemi­nistern att den allmänna risken för att bli dödad i dag är mindre än den var för 30 år sedan.

I själva verket, säger han, har de övriga nordiska länderna haft en låg procent, medan den finländska siffran på 90-talet om tre årliga våldsbrott med dödlig utgång på 100 000 invånare har kommit ner dramatiskt och i dag är nere på samma nivå som i de andra nordiska länderna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Sveriges och Finlands justitiemi­nistrar, Morgan Johansson och Anna-Maja Hneriksson såg ljust på många dagsaktuel­la frågor i det marsgråa vädret.
FOTO: CATA PORTIN ■ Sveriges och Finlands justitiemi­nistrar, Morgan Johansson och Anna-Maja Hneriksson såg ljust på många dagsaktuel­la frågor i det marsgråa vädret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland