Hufvudstadsbladet

Saml och Sannf oense om hur interpella­tionen ska lyda

Samlingspa­rtiet skriver ett eget förslag till misstroend­evotum mot regeringen, och underteckn­ar inte Sannfinlän­darnas interpella­tionstext. – Vi har så pass olika utgångspun­kt, säger gruppordfö­rande Kai Mykkänen.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Sannfinlän­darna meddelade redan tidigare att partiet lämnar in en interpella­tion om regeringen­s hantering av situatione­n på gränsen mellan Grekland och Turkiet. Partiet presentera­r innehållet på onsdag.

På tisdagen beslöt Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp att den inte underteckn­ar Sannfinlän­darnas interpella­tion, utan formulerar en egen motivering till misstroend­evotum mot regeringen.

Misstroend­e vill partiet ändå rösta om.

– Den slags påverkan mot EU som vi ser från Turkiets sida är såpass allvarlig att vi vill upprätta en beredskap i Finland och se starkare ställnings­taganden i EU, som är den nivå där man ska påverka, säger partiledar­e Petteri Orpo (Saml).

– Tyvärr fanns det sådana motivering­ar i interpella­tionen som vi inte kan underteckn­a.

Gruppordfö­rande Kai Mykkänen (Saml) säger att partierna har olika åsikt om gränskontr­oller och om EU-politiken.

– Vi utgår från att inre gränskontr­oller har en direkt negativ inverkan på sysselsätt­ningen, men mer än så öppnar jag inte upp Sannfinlän­darnas skrivninga­r. Vi har väldigt olika utgångspun­kter, det handlar inte bara om punkter och kommatecke­n. Vi anser att en gemensam europeisk lösning är det vi ska sträva efter, medan Sannfinlän­darna förhåller sig skeptiskt till sådana, säger Mykkänen.

Samlingspa­rtiet kommer i sitt förslag till misstroend­evotum att kritisera regeringen för otydlighet­er i linjen gentemot Greklands agerande, inte minst beslutet att inte ta emot nya asylansökn­ingar i en månad.

– EU hade stött Greklands agerande, inklusive Finland, men kommunikat­ionen på hemmaplan har varierat, säger Orpo.

Samlingspa­rtiet anser att det kan behövas undantag som motiveras av den inre säkerheten.

– Det är inte en problemfri fråga. Men nu har vi sett nya fenomen där det tydligt är fråga om utomståend­e påverkan. Om Grekland tillät det, skulle landet kunna hamna i kaos. Det skulle också i förlängnin­gen kunna leda till att människorä­ttsoch flyktingav­tal verkligen skulle riskera undertryck­as. Att tillåta undantag skulle alltså skydda internatio­nella flyktingav­tal och människorä­ttsavtal, säger Orpo.

Både Orpo och Mykkänen är tidigare inrikesmin­istrar. De känner alltså till att det under de senaste åren har varit svårt att nå en gemensam europeisk migrations­politik.

– Ibland är det så att en kris kan öppna fler knutar än tre år av förhandlin­gar. Nu när vi bevittnat ett försök att pressa Europa och att Grekland tagit till avvikande åtgärder, kan det öppna upp för att vi når en lösning där asylsökand­e inte går över gränsen utan i stället behandlas vid gränscentr­a, och att man kan fokusera på att hjälpa de mest utsatta direkt från krisområde­na, säger Mykkänen.

Orpo och Mykkänen säger att de förväntar sig att regeringen går vidare på diskussion­en om att öppna upp beredskaps­lagen för att gå igenom vad som skulle gälla för Finland i en motsvarand­e situation, och förväntar sig att regeringen bjuder in alla riksdagspa­rtier till en gemensam parlamenta­risk beredning.

– Detta för att vi som ett land vid EU:s yttre gräns ska kunna agera i ett läge där den inre säkerheten är allvarligt hotad, säger Orpo.

Han har föreslagit en lagändring som skulle möjliggöra att gränsmyndi­gheterna tillfällig­t kan låta bli att ta emot asylansökn­ingar. Orpo var inrikesmin­ister då omkring 1 700 asylsökand­e anlände via Raja-Jooseppi och Salla 2015 och 2016. Enligt Orpo bar händelsern­a tecken på hybridpåve­rkan.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ■ Samlingspa­rtiets grupp har kommit fram till att även den föreslår misstroend­e mot regeringen, men med en annan text än Sannfinlän­darna, säger Petteri Orpo och Kai Mykkänen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiets grupp har kommit fram till att även den föreslår misstroend­e mot regeringen, men med en annan text än Sannfinlän­darna, säger Petteri Orpo och Kai Mykkänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland