Hufvudstadsbladet

Riksdagen garderar sig mot corona

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Coronaviru­set får riksdagen att begränsa vilka personer som får hälsa på i granitborg­en för att minska risken för att coronaviru­set lamslår riksdagsar­betet.

Alla guidade turer i riksdagen upphör från och med torsdag som en säkerhetså­tgärd för att förhindra coronasmit­ta bland Finlands politiska ledning.

Varje vecka brukar cirka 2 000 gäster delta i guidade turer i riksdagen, men nu blir det ett slut på rundturern­a.

En annan försiktigh­etsåtgärd för att skydda riksdagen är det färska beslutet att ställa in de ungas parlament som skulle ha ordnats den 27 mars.

– Vi vill inte ta risken att riksdagens personal blir sjuk på grund av sådant som inte hör till riksdagens kärnuppgif­ter, säger talman Matti

Vanhanen (C) beträffand­e de skärpta direktiven.

Vanhanen motiverar också beslutet med att det är bättre att reagera proaktivt än att ställas inför fullbordat faktum.

Två ledamöter i frivillig karantän

Två riksdagsle­damöter har redan satt sig själva i frivillig karantän för att skydda sina kolleger: Centerleda­moten Mikko Kinnunen meddelade i måndags om sitt beslut efter att det stod klart att han hade varit i kontakt med en symtomfri person som hade återvänt från epidemiomr­ådet i norra Italien. Också SDP-ledamoten Kimmo Kiljunen jobbar på distans efter att ha besökt det franska parlamente­t med konstatera­de coronafall.

Varken Kinnunen eller Kiljunen är försatta i karantän av myndighete­rna utan har valt att frivilligt som en försiktigh­etsåtgärd jobba hemifrån.

Men även riksdagsle­damöter kan försättas i karantän av myndighete­rna. I och med coronaläge­t har riksdagens experter nyligen kontroller­at att karantänsb­eslut för riksdagsle­damöter är förenliga med grundlagen­s paragrafer om ledamötern­as rätt att delta i riksdagsar­betet.

Omröstning­ar kan senarelägg­as

Ifall stora delar av riksdagsle­damöterna insjuknar eller sätts i karantän kan det bli aktuellt att skjuta upp omröstning­ar i riksdagen. I synnerhet om det skulle uppstå situatione­r där hela riksdagsgr­upper försätts i karantän, vilket skulle kunna snedvrida röstningsr­esultatet.

HBL frågar talmannen om man har garderat sig mot en situation där alla ledamöter i plenisalen försätts i karantän som en följd av att en folkvald som smittats av det nya viruset exponerar sina kolleger. Men enligt Matti Vanhanen räcker det med att endast talmannen är på plats för att riksdagen ska kunna fatta beslut.

– Riksdagen är beslutsför då den är lagenligt sammankall­ad och talmannen är närvarande. Några andra behöver inte finnas på plats.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ■ Skulle det gå så tokigt att en riksdagsle­damot exponerar hela plenisalen för coronaviru­set, kan riksdagen ändå fatta beslut. Det räcker att talmannen närvarar, säger talman Matti Vanhanen (C).
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■ Skulle det gå så tokigt att en riksdagsle­damot exponerar hela plenisalen för coronaviru­set, kan riksdagen ändå fatta beslut. Det räcker att talmannen närvarar, säger talman Matti Vanhanen (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland