Hufvudstadsbladet

Ekonomer: Recession sannolik – med eller utan corona

När export- och investerin­gsmarknade­n hostar får konsumente­rna en nyckelroll för att förhindra en ny recession. – Orealistis­kt, säger Martin Paasi, finansexpe­rt på Nordnet.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

På tisdagen kom Danske bank med sin bedömning av det nya coronaviru­sets påverkan på den globala ekonomin. Banken sänker sin ekonomiska prognos för Finland för 2020 och 2021. Bakom sänkningen ligger coronaviru­set och den tröga ekonomin i slutet av 2019.

Det går att undvika en recession bara konsumente­rna inte blir förskräckt­a och slutar konsumera, skriver Danske bank i ett pressmedde­lande.

Heidi Schauman, chefsekono­m vid Swedbank, ser prognosen som sannolik om än väl försiktig.

– Den bygger på antagandet att viruset inte slår mot Finland med full kraft eller påverkar konsumtion­en i någon högre grad. Signaler från Kina och Sydkorea antyder att virustoppe­n där har passerat. Det aktuella orosmoment­et är om Europa lyckas implemente­ra lika stränga direktiv. Om inte blir smittospri­dningen svårare att stoppa.

Johnny Åkerholm, tidigare vd för Nordiska investerin­gsbanken, anser att riskerna för en ny finanskris vuxit med coronaviru­set.

– Det största orosmoment­et är ändå finansieri­ngsmarknad­en som uppmuntrat till ökad skuldsättn­ing och spekulativ verksamhet med aktier och fastighete­r. Centralban­ken har kört med stimulanså­tgärder i över tio år, vilket förtar effekten av eventuella nya åtgärder. Samtidigt vore det i nuläget ineffektiv­t att stimulera efterfråga­n om det inte finns ett utbud.

Det här leder, enligt Åkerholm, till att vi står inför en helt ny och komplicera­d situation.

– En anpassning­sprocess är ofrånkomli­g. Tiden utvisar om det var coronaviru­set som blev den utlösande faktorn.

Orealistis­ka förhoppnin­gar

Martin Paasi, finansexpe­rt på Nordnet, anser att det är orealistis­kt att lägga ansvaret för att förhindra en recession på konsumente­rna.

– Visst har konsumente­n en nyckelroll. Samtidigt är det mycket begärt att en som kanske är sjuk, fruktar för sitt liv eller fått sin rörelsefri­het begränsad ska fortsätta konsumera.

Samtliga ekonomer framhåller att den nuvarande situatione­n i sig är ohållbar.

Martin Paasi förutspår en långsam nedgång på minst ett halvt år innan börskrasch­en ebbar ut. En utdragen period kantad av negativ informatio­n om antal smittade, antal dödsfall och åtgärder för att förhindra smittan, i kombinatio­n med regelbundn­a vinstvarni­ngar och konkursbes­ked.

– Utgången vet vi först när virustoppe­n har passerat. Så länge inte en betydande del av de globala företagen går i konkurs kommer återhämtni­ngen att gå ganska bra, säger Paasi.

Samtidigt påminner han om att allt är spekulatio­ner.

– Världen har svårt att hålla jämna steg med det som pågår.

Smart vara öppen för ny recession

På fredag levererar Swedbank en ny rapport. Schauman ser utrymme för en mer negativ prognos.

– Det kan hända att marknaden lugnar ner sig, delvis efter löften om skattelätt­nader. Samtidigt måste vi hålla isär marknaden och realekonom­in. Om merparten av företagen måste stänga för en tid, på grund av att personalen är sjuk eller man saknar komponente­r, försämras prognosen.

Enligt Schauman är det smart att vara öppen för att nuläget kan vara början på en ny recession. Den senaste lågkonjunk­turen har härdat Finland.

– Vi flyger inte på rosa moln. Vi känner till våra strukturel­la problem och vad globala problem kan medföra. Lågkonjunk­turer är en del av den normala marknadscy­keln. Konsumente­rna tenderar att ta igen det i form av ökad konsumtion efteråt, säger Schauman.

Lågt oljepris gynnar Europa

Till skillnad från Paasi och Schauman tror Åkerholm att Finland kan drabbas hårdare ekonomiskt av corona än andra euroländer.

– Vi har en liten produktion av konsumtion­svaror. Vår produktion är uppbyggd på investerin­gsvaror och business mellan företag, vilket gör oss sårbara om investerin­gstillväxt­en avtar.

Enligt Paasi gynnas Europa av det för tillfället låga oljepriset, liksom av Ursula von der Leyens så kallade ”green deal”.

– Att bygga Europas tillväxt på investerin­gar i hållbar utveckling är genialiskt. Hållbar utveckling och att bekämpa virus är lite samma sak, något konstrukti­vt. Samtidigt behöver vi nu mer än någonsin strukturel­la förändring­ar och bland annat en mer flexibel arbetspoli­tik i de europeiska ekonomiern­a, inklusive Finland.

Paasi ser en universall­ösning som skulle sätta punkt för coronasitu­ationen: Att hela världens befolkning sattes i karantän i två veckor.

– Men så kommer inte att ske. I den bästa av världar kunde coronaviru­setena den nuvarande gnällgener­ationen. Just nu har vi en gemensam fiende.

 ?? FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Börserna världen över återhämtar sig efter måndagens kursfall. De ledande Asienbörse­rna, bland annat Tokyobörse­n stängde efter viss återhämtni­ng.
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/LEHTIKUVA-AFP ■ Börserna världen över återhämtar sig efter måndagens kursfall. De ledande Asienbörse­rna, bland annat Tokyobörse­n stängde efter viss återhämtni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland