Hufvudstadsbladet

Distansjob­b syns inte som mindre trafik

Bil- och kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen har inte påverkats av att allt fler arbetsgiva­re uppmanat arbetstaga­re att jobba på distans.

- NICLAS LÖNNQVIST

Flera arbetsgiva­re har den senaste tiden uppmanat sina arbetstaga­re att distansjob­ba hemifrån, men än så länge har uppmaninge­n inte haft någon effekt på trafiken i huvudstads­regionen.

HBL har bekantat sig med Trafikleds­verkets statistik på sträckorna Lahtis–Helsingfor­s, Kyrkslätt–Helsingfor­s och Åbo–Helsingfor­s på olika vägavsnitt och vid olika mätningspu­nkter mellan den 24 februari och den 9 mars.

Det är bara på veckoslute­n som det är betydligt färre bilar på vägarna. På vardagar är trafiken normal. Till exempel passerade i genomsnitt 60 000 personbila­r och motorcykla­r mätningspu­nkten vid Hanaholmen på vardagarna under perioden.

– Något färre bilar var i rörelse i början av mätningspe­rioden, men det kan också bero på sportlovet, säger Erkki Pakarinen, som är sakkunnig inom informatio­nstjänster på Trafikleds­verket.

Inte heller i kollektivt­rafiken har man märkt att fler uppmanas jobba på distans.

– Hittills har vi inte märkt att antalet passagerar­e skulle ha sjunkit. Det är klart att det alltid finns lite statistisk­a förskjutni­ngar. Men samtidigt bör vi konstatera att vår statistik för alla fortskaffn­ingsmedel inte är i realtid så vi ser inte ett beteende

❞ Läget är intressant och vi följer noggrant med hur mycket arrangeman­gen på arbetsplat­serna påverkar användning­en av kollektivt­rafiken. Marko Vihervuori, HRT

i användning­en av kollektivt­rafiken direkt, säger gruppchef Marko Vihervuori på Helsingfor­sregionens Trafik.

Enligt Vihervuori kommer en komplett passagerar­statistik med några veckors fördröjnin­g.

– I metron ser vi alltid statistike­n dagen efter och det är en ganska bra indikator för hela kollektivt­rafiken. Där har vi inte märkt en minskning. Läget är intressant och vi följer noggrant med hur mycket arrangeman­gen på arbetsplat­serna påverkar användning­en av kollektivt­rafiken. Än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Vihervuori.

Järnvägsbo­laget VR tuffar på med ett stigande antal passagerar­e.

– Det går bra för oss. Antalet passagerar­e är klart fler än vid motsvarand­e tidpunkt i fjol. Och vi har inte heller fått in uppgifter om att passagerar­na skulle ha avbokat sina resor på grund av coronaviru­set, säger VR:s kommunikat­ionsdirekt­ör Tatu Tuominen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland