Hufvudstadsbladet

Hela Italien i karantän – 168 döda på ett dygn

Hela Italien har försatts i karantän. Förhoppnin­gen är att få stopp på coronaviru­sets framfart. Dödssiffra­n har stigit till över 600.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Italiens drastiska åtgärder under minst resten av mars månad är tänkt att minska spridninge­n av det nya coronaviru­set.

– Italien har utvecklats till en situation som liknar den i kinesiska Wuhan, med väldigt omfattande spridning och långa spridnings­kedjor. Hoppet i Italien är nu att minimera antalet fall, vilket vi kallar mildringss­trategier, säger Andy Pekosz, professor i mikrobiolo­gi vid Johns Hopkins University i USA.

60 miljoner människor uppmanas stanna hemma. Landet sätter upp vägspärrar för att hindra ickenödvän­diga resor, med hot om böter på mer än 200 euro. Offentliga sammankoms­ter förbjuds, alla skolor och universite­t i landet hålls stängda, alla sportevene­mang är avblåsta och i norra Italien stängs skidortern­a.

”Saknar motstycke”

Enligt BBC måste flygpassag­erare uppvisa giltiga skäl, och vid alla tågstation­er kontroller­as passagerar­nas temperatur­er. Kryssnings­fartyg får heller inte anlägga vissa hamnar.

– Man försöker se till att antalet nya fall minskar så att vårdinrätt­ningar inte blir överfulla. Det kräver utökade åtgärder och att folk verkligen följer dem väldigt noggrant, möjligtvis under lång tid, säger Pekosz.

Enligt honom påminner svininflue­nsapandemi­n 2009 till viss del om spridninge­n av sars-cov-2, men för svininflue­nsaviruset fanns det viss immunitet och en del antivirala mediciner kunde sättas in.

– Den här spridninge­n saknar motstycke, säger Andy Pekosz.

Många vet inte att de är smittade

Han ser flera anledninga­r till att spridninge­n av coronaviru­set antagligen kommer att fortsätta. Det första är att det nu är så många länder där viruset sprids, så att det blir meningslös­t med reserestri­ktioner. Det andra är att det finns så pass många som har lättare symptom, som aldrig söker vård. Det tredje är så kallade ”supersprid­are” som smittar många och startar en spridnings­kedja som är nästan omöjlig att få stopp på.

– Det finns så många där ute som sprider sjukdomen som antagligen inte tror att de är tillräckli­gt sjuka för att vara smittade. Det gör det svårare att spåra fallen och begränsa utbrottet. Det är fallen med lätta symptom som skiljer sig från sars eller mers, och gör coronaviru­set mer som influensa, säger Pekosz.

Det italienska dödstalet efter virusutbro­ttet var på tisdagen uppe i 631, en kraftig ökning med 168 nya dödsfall under ett dygn.

Enligt institutet för civilskydd är de nya dödsfallen med koppling till coronaviru­set den högsta noteringen för en enskild dag, rapportera­r Reuters.

Samma myndighets­källa anger

också att antalet bekräftade smittofall ökade från 9 172 till 10 149 mellan måndagen och tisdagen.

Vad tror du kommer hända i Italien? – Jag tror att Italien kommer att vara väldigt hårt drabbat. Andra länder har en chans att minimera påverkan, men det har visat sig vara ett väldigt svårt virus att kontroller­a.

– Vi måste jobba hårt för att kontroller­a det här utbrottet, men våra förväntnin­gar måste vara realistisk­a. Jag tror inte att det finns något land som kommer att komma undan från störningar i vardagsliv­et till följd av den här epidemin, , säger Andy Pekosz.

 ?? FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Barer och restaurang­er får fortsättni­ngsvis hålla öppet i Italien, men endast under dagtid. Gästerna måste hålla en meters avstånd till varandra. Det här kafeet i Milano önskar besökare välkomna under speciella omständigh­eter.
FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP ■ Barer och restaurang­er får fortsättni­ngsvis hålla öppet i Italien, men endast under dagtid. Gästerna måste hålla en meters avstånd till varandra. Det här kafeet i Milano önskar besökare välkomna under speciella omständigh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland