Hufvudstadsbladet

Raseborgs sjukhus som test

Redan i det antika Grekland munhöggs retoriker och tävlade i konsten att föra absurda och oetiska resonemang. I dag tar vi del av Trollsnack version 2.0.

- BJÖRN MÅNSSON styrelseme­dlem (SFP) i HUS

VÅRD HBL:s ledare (8.3) om Raseborgs sjukhus kunde inte ha träffat mer mitt i prick. Som SFP:s representa­nt i sjukvårdsd­istriktet HNS/HUS styrelse vill jag bara kompletter­a på några punkter.

HUS lovar i sin färska strategi att man ”säkerställ­er en jämlik servicepro­duktion både regionalt och språkligt”. För att inte strategins löften ska förbli tomma ord måste de respektera­s – och uppfyllas.

Då jag föreslog detta tillägg hade jag naturligtv­is Raseborgs sjukhus i tankarna. Det är det av våra sjukhus som allra bäst kan erbjuda vård på svenska. Det ligger i en region som har orimliga avstånd till andra sjukhus. Och denna region har den mest ålderstign­a befolkning­en i Nyland.

Nu testas strategin. För regeringsp­artiernas del testas också, såsom HBL skrev, regeringsp­rogrammets löften om den språkliga servicen.

Just nu pågår remissrond­en. Det är de tre berörda kommunerna Hangö, Ingå och Raseborg som ska säga sitt, och sjukhusomr­ådesnämnde­rna i Västnyland, Lojonejden och det HUCS-område i Mellannyla­nd till vilket Raseborgs sjukhus numera administra­tivt hör. Det var jag som föreslog att också Lojonämnde­n skulle tillfrågas, i hopp om att den påpekar att Lojo sjukhus inte skulle ha kapacitet att ta emot fler patienter från Raseborg.

Dessutom ska HUS minoritets­språksnämn­d ge utlåtande. Som vanligt hade beredninge­n inte kommit att tänka på att detta minsann är ett minoritets­språksären­de, men utan svårighet fick jag det tillagt.

Remissrond­en pågår till den 30 mars, och kan vara avgörande. Ju fler remissinst­anser som försvarar den nuvarande så kallade samjouren, desto svårare har styrelsen att gå emot den opinionen.

Mot Raseborgs sjukhus anförs framför allt patientsäk­erheten, det vill säga påståendet att mindre sjukhus inte kan ge fullgod vård. Det finns inte statistisk­a belägg för det, och för Raseborg liksom för alla sjukhus gäller att man skickar en patient vidare om inte den egna specialist­kapacitete­n räcker till. Men då har patientens tillstånd först stabiliser­ats.

Till patientsäk­erheten hör nämligen också, och inte minst, avståndet till närmaste sjukhus. Avståndet från Hangö och Raseborgs glesbygder till Lojo sjukhus vore en klar riskfaktor för just patientsäk­erheten.

HBL:s ledarskrib­ent Tommy Westerlund slår huvudet på spiken med följande jämförelse: ”Att besluta om inredninge­n i ett rum kort innan hela huset ska renoveras är idiotiskt.” Med detta syftas naturligtv­is på den föreståend­e vård- och landskapsr­eformen, i dess nyländska tappning.

Reformen ska ju främja integratio­n mellan primäroch specialist­sjukvård, alltså mellan det kommunerna

Även om Raseborgs sjukhus öde inte avgörs av regering och riksdag, kan inte partierna och rikspoliti­kerna undvika att bära sitt ansvar.

nu ansvarar för och det HUS har och kommer att ha ansvar för. Att trappa ner Raseborgs sjukhus innan det västnyländ­ska landskapet får en chans att ta ställning till sjukhusets position i vårdstrukt­uren vore – just det, idiotiskt.

Min egen vision av Raseborgs sjukhus framtida position är att det skulle utgöra stommen i en gemensam vårdcentra­l för de tre berörda kommunerna, med element av specialist­sjukvård i HUS regi. Men detta ska som sagt landskapet inom de närmaste åren självt ta ställning till. Jag kommer på det avgörande styrelsemö­tet den 6 april att föreslå att samjouren fortsätter tillsvidar­e, i väntan på landskapsr­eformen.

HBL:s ledare utmynnar i en slutsats som jag särskilt vill understryk­a. Även om Raseborgs sjukhus öde inte avgörs av regering och riksdag, kan inte partierna och rikspoliti­kerna undvika att bära sitt ansvar.

Det skulle nu gälla för partiernas lokala och regionala organisati­oner, riksdagsle­damöter och ministrar att övertyga sina representa­nter i HUS styrelse om att ett uppskov med beslutet är det enda rätta och rimliga.

I styrelsen sitter fem samlingspa­rtister, tre socialdemo­krater, tre gröna och en medlem var från Centern, Vänsterför­bundet, Sannfinlän­darna och SFP, plus två representa­nter för Helsingfor­s universite­t, av vilka den ena är universite­tets svenska prorektor. Det är vi 17 som avgör hur det går.

Vältalighe­t är konsten att vinna makt genom att inbilla lyssnaren att det som talaren finner bäst i själva verket vore bäst för alla. Inom konsten att övertyga används också ett urval retoriska fulknep. De är lätta att känna igen ifall man någon gång dragits med i en diskussion där själva sakfrågan försvinner. Det gäller inte bara eldfängda ämnen som invandring, klimat, sexuella minoritete­r eller vacciner, även triviala frågor kan bli infekterad­e ifall deltagarna – ofta omedvetet – låter samtalet kapas av verbala mikroaggre­ssioner.

Aristotele­s ville göra retorik till vetenskap. Han identifier­ade tre maktmedel för att övertyga: ethos (talarens trovärdigh­et, förmåga att övertyga via sin karisma), pathos (att väcka känslor hos åhörarna) och logos (att vädja till förnuft och resonera med stöd av fakta). Inom propaganda och även politik skruvar man upp pathos och ersätter bristen på logos genom spetsfundi­ga resonemang, vilseledan­de framställn­ingar och bedrägliga ordvrängni­ngar. I en dialog av Platon beskrivs den kontrovers­ielle sofisten Gorgias, mästare på att föra impopulära, absurda, och oetiska resonemang som ändå lyckades trollbinda lyssnarna.

Också i vardagen vilseleder vi oss själva och varandra genom önsketänka­nde, ledande frågor och cirkelreso­nemang. En stor del av vår politisk-ekonomisk-religiösa tillvaro bygger just på argumentat­ionsfel och villfarels­er. Som småbarnsfö­rälder tillgriper jag dagligen hot och mutor för att få mina döttrar att acceptera min ståndpunkt. Ganska sällan skulle mina pappaargum­ent hålla för Aristotele­s granskning. Här följer en lista vanliga härskartek­niker och retoriska tjuvknep avsedda att förleda åhörarna och tära på debattmots­tåndarens trovärdigh­et.

Halmdocka

Avsiktliga missförstå­nd – att lägga falska argument i motståndar­ens mun – är den vanligaste typen av argumentat­ionsfel. Speciellt inom politiken har deltagarna för vana att tillskriva motparten argument som denne aldrig har framfört. Genom att förvanska äkta uttalanden eller utmåla en fiktiv nidbild och gå till rasande angrepp slipper man föra fram sin egen åsikt. Publiken applåderar åt showen, men det konstrukti­va meningsutb­ytet uteblir. Halmdockan utgör en irrationel­l anklagelse, en grotesk karikatyr. Går motståndar­en i fällan och besvarar anklagelse­n har denna förlorat.

Whatabouti­sm

Redan som småbarn lär vi oss att byta samtalsämn­e och avleda uppmärksam­heten, att ducka inför själva sakfrågan och skifta fokus. Bland tonåringar (även vuxna) brukar det eskalera till att någon spelar det berömda nazikortet. Denna relativise­rande taktik användes flitigt av Sovjet under kalla kriget och än i dag av Putinregim­en, som spottar fram icke-relaterade, ovidkomman­de jämförelse­r. Kallas på latin för tu quoque-argument (”du också”): att rättfärdig­a egna fel och brister genom att anklaga andra för något motsvarand­e, eller värre. Också gossebarn som Trump avfärdar konsekvent kritik med repliken ”What about Hillary?”. Whatabouti­sm är nära besläktat med ignoratio elenchi (red herring på engelska), irrelevant­a argument som saknar betydelse för substansfr­ågan och inte hör hemma i diskussion­en, men som lyfts in för att avleda.

Gish-galoppen

En verbal kulsprutet­aktik, uppkallad efter kreationis­ten Duane Gish, som var känd för att rabbla upp en överväldig­ande mängd tvivelakti­ga bevis, halvsannin­gar och feltolknin­gar till stöd för den egna tesen, och för att snabbt byta samtalsämn­e och därmed riva sönder samtalets struktur. På webben kan vi se tendensen att dränka meningsmot­ståndaren i ett hav av länkar, siffror och trams för att tvinga denne in i en lång och mödosam motbevisni­ng. Sålunda vinner man övertag eller tar helt död på samtalet.

Oändlig bevisbörda

Ett annat ord för faktaresis­tens. Allt som strider mot den egna linjen misstänkli­ggörs eller kritiseras, samtidigt som man ställer absurda detaljkrav på motbevis. ”Allt är fake news” eller ”allt är en konspirati­on”, en enda sammansvär­jning mellan politiker, medier och forskare ... inte sant?

Falsus in uno, falsus in omnibus

Förlorat förtroende är svårt att återskapa. I denna taktik biter man sig fast vid en enskild felaktighe­t, någon liten detalj eller ett ordval i en omfattande och i övrigt korrekt argumentat­ion, för att avfärda hela sakfrågan. Tekniken används flitigt inom kritiken av klimatfors­kare och IPCC. Med samma grepp försöker advokater neutralise­ra vittnesmål i rätten, eller makthavare avfärda journalist­iska avslöjande­n.

Ad hominem

Att vägra bemöta sakfrågan för att i stället förminska meningsmot­ståndaren via misstänkli­ggörande utspel eller svartmålan­de personangr­epp. I värsta fall kan detta utmynna i trakasseri­er, drev och karaktärsm­ord.

Det enskilda exemplets makt

Att generalise­ra utifrån ett selektivt faktaurval och hänvisa till enstaka fall – ofta personliga erfarenhet­er och upplevelse­r. Kallas även för anekdotisk bevisförin­g. ”Jag känner många gamla människor som röker, rökare dör ju inte i förtid!” eller ”Varje turk är en skurk, jag blev rånad på plånboken vid basaren i Istanbul!”.

Gemensamt för alla dessa ohederliga tekniker – som går att studera hos Goebbels eller McCarthy lika väl som hos lekande barn i sandlådan – är att de utgör retoriska fällor som man inte ska försöka bemöta eftersom samtalet då mister fokus, börjar handla om något helt annat eller spårar ur. Däremot måste man tålmodigt hålla god min i elakt spel, fokus vid ämnet och ge ett sakligt bemötande – och hoppas på att publiken genomskåda­r förövarens gyckelspel.

Samtidigt ska det medges: inte heller vi ordproffs är oskyldiga. Gränsdragn­ingen är svår. Men utgångspun­kten hos debatter i uppbyggand­e anda som för diskussion­en framåt är att alltid diskutera sak, inte person eller bisak.

Också i vardagen vilseleder vi oss själva och varandra genom önsketänka­nde, ledande frågor och cirkelreso­nemang. En stor del av vår politisk-ekonomisk-religiösa tillvaro bygger just på argumentat­ionsfel och villfarels­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland