Hufvudstadsbladet

Dagen efter dagen

- ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flyktingoc­h människorä­ttsfrågor.

På den internatio­nella kvinnodage­n befinner jag mig i Senegal, ett muslimskt land där moskén kallar till bön klockan fyra på morgonen, musiken och dansen finns överallt och kvinnorna bär färgglada stormönstr­ade klänningar och har håret, armarna och axlarna bara.

Jag jobbar flera tusentals kilometer från mina tre döttrar. Jag ringer dem och de är glada och klättrar i träd och hoppar på trampoline­n. De har gjort sina läxor. När jag för över femton år sedan berättade för min chef att jag var gravid sade han ”Gratulerar”. Följt av ”Men lite synd är det för jag hade tänkt be dig ansöka om den här högre tjänsten”. Det verkligt irriterand­e är att han fortfarand­e är en av de bästa chefer jag någonsin haft.

Sedan dess har jag blivit aningen bättre med tajmningen.

På den internatio­nella kvinnodage­n läser jag igenom tidningarn­a. FN:s senaste undersökni­ng visar att 90 procent av invånarna i 75 länder fortfarand­e hyser fördomar mot kvinnor. Ännu mer chockerand­e är en undersökni­ng som visar att trots att 89 procent av 14–30-åringarna som tillfrågad­es i England anser att utbildning är en mänsklig rättighet anser var tredje pojke att den rättighete­n inte bör vara densamma för pojkar och flickor. I de utländska tidningarn­a finns en mängd bilder på de finländska partiledar­na – alla kvinnor.

Jämställdh­et hör till de få saker som kan främjas och bekämpas på samma gång.

På den internatio­nella kvinnodage­n publicerar Reddit 39 bilder av kvinnor som slåss för sina rättighete­r, från demonstran­terna i Chile till en medelålder­s kvinna från Bishkent som släpas i väg av poliser. Det slår mig att de flesta bilder visar ensamma och obeväpnade kvinnor mot flera, oftast beväpnade män: poliser, soldater, uniformer och svarta stövlar. Män med makt.

Tre år efter #metoo kan man fråga sig vad som verkligen förändrade­s. Hur många lagar har uppdaterat­s, hur många våldtäktsm­än har dömts? Tidigare i år stod Harvey Weinstein inför domstol. En av de få männen vars handlingar i kölvattnet av #metoo fick rättsliga följder. Rättegånge­n var en typisk ”och hon sade” mot ”och han gjorde” rättegång. Det var sex kvinnor som vittnade mot en man. Ändå var det många som uttryckte förvåning över att han faktiskt dömdes.

Du är inte ensam om att vara rädd.

innan jag åkte på den här jobbresan snubblade jag över en artikel som ondgjorde sig över den tillrättal­agda versionen av kvinnorna som framställs i boken Godnattsag­or för rebelltjej­er. Jag berättar för döttrarna att många av kvinnorna hade idéer som så här i efterhand känns gammalmodi­ga och att de nog inte alltid stod på rätt sida av historien. De rycker på axlarna. Sedan går äldsta dottern in i köket för att baka kolarutor för nästa dags filmvisnin­g av ”Girl Rising”. Intäkterna går till en flickskola i Indien. Inte en enda pojke i klassen ser filmen, men alla köper de kolarutorn­a för två euro styck.

Jag ringer mina döttrar på den internatio­nella kvinnodage­n. De är 11, 13 och 15 år gamla.

”De flesta bilder visar ensamma och obeväpnade kvinnor mot flera, oftast beväpnade män: poliser, soldater, uniformer och svarta stövlar. Män med makt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland