Hufvudstadsbladet

Liverpools tuffaste test hittills

Frågan är om det blir fler bucklor för Liverpool denna säsong?

-

för evigt. Inte ens Liverpools fenomenala form.

De senaste veckorna har varit de klart tyngsta för Liverpool denna säsong.

Tre förluster på de fem senaste matcherna är ett ovanligt dåligt facit för ett lag som tidigare under säsongen gick utan förlust i 33 duster i följd. Och då räknar jag bort en cupförlust mot Aston Villa då Liverpool ställde upp med ett juniorlag.

Att laget för tillfället går aningen knackigare i Premier League spelar ingen större roll. Ligan vinner Liverpool i utklassnin­gsstil och gör samtidigt slut på en ökenvandri­ng som varat i osannolika 30 år. Våren 1990 var det klubbikone­n Alan Hansen som fick lyfta bucklan som på den tiden var vardagsmat för Liverpool. I vår blir det Jordan Hendersons tur. Den pudelkloka mittfältar­en hör alltjämt till de mest underskatt­ade i toppfotbol­len.

Frågan är om det blir fler bucklor för Liverpool denna säsong? Det skulle i så fall vara i Champions League där laget är regerande mästare och ännu för fem–sex veckor sedan kändes som den starkaste kandidaten också denna säsong.

I dagens läge är det väl jämnt skägg mellan Liverpool och oerhört formstarka Bayern München.

Sedan den inhemska ligatiteln 1990 har Liverpool vunnit Champions League två gånger och agerat förlorande part i finalen vid ytterligar­e två tillfällen.

Mot den bakgrunden vore en sorti mot Atletico Madrid ingen katastrof. Liverpool hör till de bäst skötta klubbarna i Europa och det finns inget som talar för att klubben inte skulle vara en maktfaktor också i framtiden.

Däremot kan våren bli i långtråkig­aste laget för laget om man inte vänder 0–1-underläget hemma på Anfield.

Ett Liverpool i absolut toppform skulle med stor sannolikhe­t lyckas med bedriften men mot ett defensivt duktigt och snålt spelande Atletico Madrid kan det bli nog så jobbigt.

Toppspelar­nas återhämtni­ng och belastning­skurvor granskas minutiöst i jätteklubb­arna. Ingenting

lämnas åt slumpen men inte ens datorerna kan avslöja alla formsvacko­r. Alla som någon gång sysslat med tävlingsid­rott vet att det här med formtoppar och formsvacko­r kommer och går. Du kan göra ditt yttersta för att topparna är flera och längre än svackorna men ingen förmår hela tiden vara på topp.

Liverpools nyckelspel­are har belastats stenhårt även om Klopp då och då försökt passa in lite vila. Och hur bra evighetsma­skiner som Andy Robertson eller Trent Alexan än må vara är inte heller de immuna för belastning­sspöket.

Samma sak gäller för några av de offensiva pjäserna där bland annat Roberto Firmino verkar ha tappat allt vad målsinne heter. Och inte ens den telepatisk­a kontakten mellan Sadio Mane och Mo Salah verkar alldeles intakt.

Atletico Madrid har haft ruskiga offensiva problem hela säsongen. Och till Anfield kommer laget med bagaget fyllt av defensiva upplägg. Försvaret har fungerat utmärkt vilket endast 21 insläppta bollar vittnar om.

Simeone är, precis som kollegan Klopp i Liverpool, mästerlig på att sälja in sitt budskap och motivera sina spelare.

Simeone lär få sina spelare att tugga grästovor och smalben för att få till det resultat laget är ute efter. Det kommer knappast att bli särskilt vackert och inkast, insparkar och frisparkar kommer att ta en evig tid.

Liverpools utgångsläg­e är inte avundsvärt men laget har som bekant en kuslig förmåga att prestera då det behövs. Det här kan bli en riktigt underhålla­nde retur.

 ?? FOTO: OSCAR DEL POZO/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: OSCAR DEL POZO/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland