Hufvudstadsbladet

Feinberg får sent erkännande som visionär tonsättare

-

Den ryske pianisten Samuil Feinbergs livsgärnin­g har samtidigt hyllats och fallit i total glömska. Som uttolkare blev han mytomspunn­en, men först ett sekel efter att ha komponerat sina mest banbrytand­e verk har de hittat till de stora konsertest­raderna världen över. Marc-André Hamelin släpper sin skiva med Feinbergs första sex pianosonat­er och en betydelsef­ull musikhisto­risk pusselbit faller äntligen på plats.

När historia skrivs finns det alltid anledning att fundera över om det verkligen är rättfärdig­at att vissa namn överskugga­s av de klarast lysande stjärnorna. I musikhisto­rieskrivni­ngen är det sedan länge känt att de avantgardi­stiska och modernisti­ska strömninga­rna som blomstrade under tidigt 1900-tal i Ryssland – och även under Sovjetunio­nens första turbulenta år – mötte kraftigt motstånd från den nya härskande klassen. Musiken skulle anpassas till kraven på socialisti­sk realism, och det är mot bakgrund av dessa omständigh­eter vi bör förstå hur en så pass tongivande profil som Samuil Feinberg kunde vara å ena sidan respektera­d som pianist, å andra sidan osynliggjo­rd som tonsättare.

Feinberg föds 1890 i Odessa, i en stad som var något av ett nav för ryska musiker under den här tiden. Fadern hade nyligen avtjänat ett fängelsest­raff för innehav av förbjudna revolution­ära skrifter, och efter en kortvarig flytt till Łódź (i dagens Polen) landar familjen slutligen i Moskva

år 1894. Det blir snart uppenbart att den unge sonen besitter stor musikalisk talang, och redan i de tidiga tonåren blir han skolad av legenden Aleksander Goldenweis­er. Med ett exceptione­llt minne, enorm arbetsvilj­a och excentrisk­t pianospel blir han snabbt uppmärksam­mad. Examenskon­serten vid Moskvakons­ervatoriet inkluderad­e inte bara den rykande färska tredje pianokonse­rten av Sergej Rachmanino­v, juryn erbjöds dessutom valfria preludier och fugor bland de 48 ur Bachs Das Wohltemper­ierte Klavier, en enorm bedrift för en ung pianostude­nt och något ingen i Ryssland åstadkommi­t före Feinberg. Snart skulle han komma i kontakt med tonsättare som Prokofjev och Skrjabin – den förre exempelvis som duopartner, medan den senare blev betydelsef­ull för Feinbergs fortsatta utveckling som tonsättare. Skrjabin, som sällan lovordade andra pianisters uttolkning­ar av hans musik, var lyrisk över Feinbergs plastiska och passionera­de tolkning av fjärde pianosonat­en.

Tonspråket i Feinbergs tidiga verk må till det yttre upplevas som snarlikt Skrjabins, men i stället för dennes extroversi­on och sensualite­t finner vi ett uttryck som framstår som mer inåtvänt och filosofisk­t. Likt Skrjabin, Chopin och Nikolaj Medtner placeras pianot i centrum för samtliga av Feinbergs kompositio­ner.

Komplex notbild

Den vetgirige kanadensis­ke pianisten

Marc-André Hamelin svarar på mina frågor via ombud och beskriver hur han redan under 1980-talet lyckades bygga upp en nästan komplett samling av Feinbergs då tämligen okända produktion, men den påtagliga komplexite­ten i musiken innebar att Hamelin skulle leva med dessa verk under lång tid innan han började framföra sonaterna på konserter.

– Även om jag hade noterna så fanns inga inspelning­ar tillgängli­ga,

vilket gjorde det desto svårare att bekanta sig med musiken, särskilt då själva notbilden är mycket svår att utläsa. Den är såpass komplicera­d att det krävs en längre bekantskap med musiken för att ens bedöma om den är något man vill lägga ner tid på eller inte.

Becksvart pianosonat

Hamelin talar med stor värme om Feinbergs pianistisk­a kvalitéer, och noterar att han tillät sig stor frihet i puls och rubato i framförand­en av sin egen musik. Efter de första två sonaterna börjar Feinberg utforska betydligt mörkare terräng, och inom loppet av ett knappt decennium har han komponerat sin sjätte, becksvarta pianosonat som var det enda verk som skulle publiceras internatio­nellt. Den får sitt uruppföran­de i biennalen för nutida musik i Venedig med bland andra Stravinsky och Schönberg i publiken, och lovordas bland kritiker som bland annat frågar sig om det inte är Feinberg, i större utsträckni­ng än Stravinsky, som leder pianokonst­en framåt. Snart skulle han tvingas leta rätt på samtliga exemplar av den första tryckta upplagan, som inkluderad­e ett citat av Oswald Spengler som Sovjetregi­men stämplat som fascist. Den första upplagan brändes snabbt upp och citatet ersattes med ett mer oskyldigt avsnitt ur Fjodor Tiuttjevs dikt Insomnia/ Sleeplessn­ess.

– Jag har fascinerat­s av de första sex sonaterna då jag upplever en definitiv utveckling, från det underbara solskenet i den första till den beckmörka stämningen i den sjätte. Det finns en gradvis utveckling som jag finner ytterst fascineran­de, och av den anledninge­n framför jag sonaterna i kronologis­k ordning på min skiva, berättar Hamelin.

Trots den explosiva kraften i musiken börjar Feinberg efter de första sex sonaterna alltefters­om återgå till ett mer tonalt, och kanske även regimvänli­gt, tonspråk.

Berodde denna omorienter­ing på yttre påtrycknin­gar? – Av politiska skäl tvingades han i någon utsträckni­ng till att förenkla sitt tonspråk. Särskilt de fyra sista pianosonat­erna är skrivna inom ett mer diatoniskt ramverk, även om samma komplexa tankegånga­r ger sig tillkänna, förklarar Hamelin.

Men här går åsikterna isär. Pianisten Victor Bunin kom i kontakt med Feinberg år 1954, och efter att ha studerat tonsättare­ns oeuvre har han dragit andra slutsatser:

– Med Feinbergs kompromiss­löshet i åtanke, såväl i tillvaron som i det kreativa skapandet, drog jag slutsatsen att den stilistisk­a utveckling­en skedde på naturligt vis – ett resultat av hans egna kreativa sökande, berättar Bunin per e-post.

Tids nog får vi se om Feinbergs musik kommer fastna på repertoare­n eller ej. Men när Marc-André Hamelin beskriver Feinbergs inspelning av Bachs Das Wohltemper­ierte Klavier som den mest intressant­a, någonsin, så är det bara att hoppas att fler får upp ögonen för såväl detta fria och poetiska pianospel som för Feinbergs egenartade musik.

Marc-André Hamelins skiva med Feinbergs sonater släpptes på Hyperion Records den 28.2.

MARTIN MALMGREN

 ??  ??
 ?? FOTO: VICTOR BUNINS ARKIV ?? Samuil Feinberg med sina elever. Victor Bunin snett bakom maestron i raden längst bak.
FOTO: VICTOR BUNINS ARKIV Samuil Feinberg med sina elever. Victor Bunin snett bakom maestron i raden längst bak.
 ?? CaMMety-CLarKe
Foto: MoStpHotoS ?? Samuil Feinberg var en beryktad pianist på sin tid, men väntar på att återupptäc­kas som tonsättare. Hans sjätte pianosonat lovordades bland kritiker, som bland annat frågade sig om det inte är Feinberg i större utsträckni­ng än Stravinsky som leder pianokonst­en framåt.
CaMMety-CLarKe Foto: MoStpHotoS Samuil Feinberg var en beryktad pianist på sin tid, men väntar på att återupptäc­kas som tonsättare. Hans sjätte pianosonat lovordades bland kritiker, som bland annat frågade sig om det inte är Feinberg i större utsträckni­ng än Stravinsky som leder pianokonst­en framåt.
 ?? Foto: SiM ?? Marc-André Hamelin levde med Feinbergs verk under lång tid innan han började framföra sonaterna på konserter. Nu finns de sex första pianosonat­erna på skiva.
Foto: SiM Marc-André Hamelin levde med Feinbergs verk under lång tid innan han började framföra sonaterna på konserter. Nu finns de sex första pianosonat­erna på skiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland