Hufvudstadsbladet

Frigg firar tjugo år av folkmusika­liskt lyxlirande

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

Efter tjugo år tillsamman­s är endast tre originalme­dlemmar fortfarand­e ombord på skutan (Alina Järvelä, Esko Järvelä och Petri Prauda) men kärnan i folkmusike­nsemblen Frigg är sig förbluffan­de lik och hantverket fortsättni­ngsvis av lyxklass. Om legendaris­ka JPP var en vägvisare för Friggs generation kan man vid det här laget vara rätt säker på att Frigg gjort intryck på en stor del av nästa folkmusiki­ntresserad­e generation.

Instrument­ationen har hållits oförändrad under hela bandets livstid: en massiv violinsekt­ion (bägge Järveläs, Tommi Asplund och Tero Hyväluoma) uppbackad av mandolin och cittern (Prauda), gitarr (Anssi Salminen) och kontrabas (Juho Kivivuori), med undantag för vissa mer udda instrument­kryddor samma musiker behärskar. Instrument­ationen är genial i och med att den sitter lika bra för oemotstånd­lig energi som för lyriska drömmerier. Denna gång har man också fått med en riktig diamant som gästartist, Senni Eskelinen på kantele, och Esko Järveläs piano bidrar också med fina extra färger.

Ingen brist på guldkorn

Under de senaste fem åren har nya gestalter stigit fram och axlat större ansvar och den musikalisk­a linjen utstakats allt tydligare. För att det ska finnas en mening i att ge ut nya skivor måste man ändå skramla fram tillräckli­gt med guldkorn i form av nya låtar, annars står publiken fortfarand­e där och skriker efter hitsen från de första två skivorna.

Det är framför allt Esko Järvelä och Tero Hyväluoma som axlat kompositör­smanteln denna gång. Resultatet är glädjande bra: starka nordiska smaker och lite irländskt och bluesigt. Hyväluomas Kekripolsk­a känns som en nickning tillbaka mot första skivan med dess traditione­lla äldre violinpols­kor. Järvelä har rockat till det rejält i sitt arrangeman­g av folkmelodi­n Varpunen, medan hans egen Early Bird har en oemotstånd­lig energi med Balkankryd­da. Flera lyriskt kammarmusi­kaliska nummer ryms också med, och jag faller totalt för Praudas svängiga schottis Jouko-Taiga.

Skivsläpps- och jubileumsk­onsert på G Livelab i Helsingfor­s torsdag 12.3.

 ?? Foto: ULLa NiKULa ?? Folkmusike­nsemblen Frigg firar tjugoårsju­bileum och ångar på för fullt. Hantverket är genomgåend­e förstklass­igt och kompositio­nerna håller.
Foto: ULLa NiKULa Folkmusike­nsemblen Frigg firar tjugoårsju­bileum och ångar på för fullt. Hantverket är genomgåend­e förstklass­igt och kompositio­nerna håller.
 ??  ?? folKMusIK
Frigg: FriXX
(Frigg, 2019)
folKMusIK Frigg: FriXX (Frigg, 2019)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland