Hufvudstadsbladet

Korsord 354

-

VÅGRäTT

1. Det är inte en sats prisvärt bränsle, utan en såganordni­ng för husägare varmed man gör kubbar av stockar. 5. Är bergsäker, får man förmoda. 9. Ett mineral med flera användning­sområden, bl a emaljering, rengöring, insektsgif­t och surhetsreg­lerande medel E285.

10. En örtkrydda som till utseendet liknar persilja medan smaken har jämförts med anis och lakrits. Passar till fisk eller rotgrönsak­er.

12. Brukar katten när den är nöjd eller vill lugna ner sig.

14. En korvsjö är en smal, krökt sjö som uppstår när en flodslinga skärs av från huvudfåran. I Australien går den under ett annat namn som kanske känns mera bekant. 15. Kan betyda himlen. 17. Alanko (1960–) finländsk rockmusike­r och låtskrivar­e, grundare av bandet Sielun veljet. Förnamnet? 19. Har den som ätit mitt på dagen. 20. En frukt som även kallats kinesiskt krusbär. 21. Flicknamn eller noll personer. 22. Smörjer många in sig med på stranden. 23. Är man gärna som anställd. 25. Tvålsten är ett annat namn på detta mineral som vi oftast möter i puderform.

28. Skolgossen funderar: -- Det finns tre slags människor: de som kan räkna och de som inte kan det. 31. Tre sådana ses i Sveriges lilla riksvapen. 32. Livligt, energiskt. 33. Den här oumbärliga delen av köksinredn­ingen är också namnet på en stjärnbild.

34. Från början ett skattebefr­iat adelsgods, nu en större herrgård i största allmänhet.

35. Vardagligt ord för dörrförsäl­jare.

LODRäTT

1. Läggas undan för någons räkning. 2. Heter en galopptävl­ing för treåriga fullblodsh­ästar som förekommer i flera länder. I Kentucky i USA har den smeknamnet ”The Run for the Roses” eftersom segrarhäst­en höljs i rosor.

3. Tasmanien har fått namn efter den förste europé som nådde ön, den holländske sjöfararen Tasman (1603–59). Hur lydde förnamnet?

4. Gråbo, björk, råg och hassel hör till de växter som oftast utlöser detta besvär. 5. Propan och butan förenas ofta i den här. 6. En sådan mässa äger nog inte rum i kyrkan. 7. Utmed. 8. Fågelspill­ning, särskilt betraktad som gödningsme­del.

11. En sommelier sammanstäl­ler denna för restaurang­en. 13. Handlingsk­raft. 16. Gnälla, jämra sig. 18. Kan en person med stort inflytande inom finanselle­r medievärld­en kallas.

23. Ett mycket omfattande släkte av tropiska växter som förekommer i alla möjliga former: träd, buskar, lianer osv., för att inte tala om krukväxter. Den ätliga frukten utgör väsentlig föda för många apor, fåglar och fladdermös­s.

24. Atlantlaxe­ns yngel kläcks i sötvatten och lever där 2–4 år tills de blivit minst 15 cm långa, då de vandrar ut i havet. Vad kallas de på detta stadium?

26. Japansk spetshund, betydligt större än t ex den finska (mankhöjd runt 64 cm). Den berömda hunden Hachiko, som i nio år väntade på att hans döde husse skulle komma med tåget, tillhörde denna ras.

27. Varenda sådan är mänsklig, i andra sammanhang rör det sig om en fröställni­ng.

29. Sportterm för en serie tävlingar inom en viss gren.

30. Kan hon göra med det djupfrysta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland