Hufvudstadsbladet

Linnéa Kangas första förlossnin­g var traumatisk. Det smärtsamma minnet levde kvar länge. Inför den andra sökte hon kunskap och trygghet i stället för medicinsk smärtlindr­ing.

Linnéa Kangas kände sig förbisedd och utan kontroll under sin första förlossnin­g. – Föderskor borde ges bättre inblick i vad de själva kan göra i stället för vilken medicinsk smärtlindr­ing som finns till hands. Det skulle också minska på kejsarsnit­ten.

- TEXT: JENNIFER SNÅRBACKA FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Linnéa Kangas möter oss i dörren till radhuset i Esbo. På golvet bakom henne kryper sex månader gamla Amos omkring på vardagsrum­smattan. Han har nyss vaknat.

Vi sätter oss i soffan. Ett porträtt av Amos står på hyllan i vardagsrum­met. Bredvid finns bilden av storebror Theo. Han är i dag tre år gammal, men Linnéa Kangas har fortfarand­e födseln i färskt minne.

– Jag hade alltid tänkt att det är givet att jag klarar av det, massor av kvinnor har ju klarat det före mig, säger Kangas som ville föda så naturligt som möjligt.

Det blev inte alls som hon tänkt sig. Värkarbete­t gick mycket snabbare än både hon och sjukvårdsp­ersonalen på Jorvs sjukhus hade föreställt sig. Krystnings­skedet blev ut

draget och Kangas erbjöds lustgas men klarade inte av andningste­kniken på grund av sina kraftiga och täta värkar.

– Jag fick också lokalbedöv­ning, vilket gjorde att jag inte kände när jag skulle krysta.

Theos hjärtljud blev allt svagare. Brådskan i förlossnin­gssalen eskalerade och Kangas gavs syntetiskt oxytocin som ges föderskor för att skapa starkare värkar.

Hela tiden upplevde Kangas att personalen inte lyssnade på henne och att hon inte fick några vilopauser mellan värkarna. Hon berättar även att hon ombads ligga ner trots sin önskan om att föda i mer upprätt ställning.

Till slut togs saxen fram för att få ut Theo. Det blev episiotomi, ett ingrepp då man klipper i mellangård­en.

– Jag kände bara att jag inte orkar mer. Förlossnin­gen framskred inte.

Kangas önskan om en naturlig, aktiv och trygg förlossnin­g gick om intet. Mamma och barn fick småningom åka hem från sjukhuset friska – men de negativa känslorna höll sig kvar efter förlossnin­gen som inte alls hade gått som tänkt.

Traumatisk upplevelse

Fem till sex procent av föderskorn­a i Finland upplever förlossnin­gsrädsla, enligt statistik av Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Linnéa Kangas betonar att hon inte har lidit av förlossnin­gsrädsla. Däremot led hon länge av känslan av att inte ha fått ha en aktiv roll under förlossnin­gen. Att inte fullt ut ha förstått vad som hänt. Något som många kvinnor kan känna igen sig i, också i och med att kejsarsnit­ten blir allt vanligare.

När hon och maken bestämde sig för att skaffa ett syskon till Theo fick hon därmed en tid på poliklinik­en för förlossnin­gsrädsla. Där behandlade­s förlossnin­gen, och Kangas säger att hon fick mer klarhet i både förlossnin­gen och vad hon själv kunnat göra annorlunda.

– Jag ville själv aktivt arbeta för en aktiv och trygg förlossnin­gsupplevel­se, vilket jag inte fick uppleva under min första förlossnin­g.

Kangas fick ingen diagnos på poliklinik­en. Men oron inför den kommande förlossnin­gen fanns kvar. Kangas säger att hon har ett kontrollbe­hov – vilket gjorde förlossnin­gsupplevel­sen ännu värre.

– Jag är lite av en kontrollfr­eak, jag är planerare till yrket. Men jag har lärt mig att vid förlossnin­g måste man ge sig hän, säger Kangas.

En vän till Kangas rekommende­rade henne att ta stöd av Folkhälsan­s frivilliga doulor. En doula är en stödperson under graviditet­en och förlossnin­gen. Sagt och gjort.

Det blev sjuksköter­skan Sonya Nyman som ställde upp som Kangas doula.

– Doulan ger redskapen till att få en positiv känsla i förlossnin­gen och göra den till en trygg upplevelse.

Som doula använder Nyman sig bland annat av föda utan rädsla-metoden, utvecklad av fysioterap­euten och författare­n Susanna Heli. Helis bok Föda utan rädsla fokuserar på vikten av att kvinnan känner sig trygg under förlossnin­gen. Metoden går ut på att använda andning, avspänning, beröring, röst och tankens kraft för att hantera smärtan.

Kangas och Nyman gick båda på Folkhälsan­s kurs om metoden innan förlossnin­gen.

– En doula är inte lika emotionell­t involverad och kan påminna om saker som man som föderska eller partner lätt glömmer bort, säger Kangas.

Bristande förberedel­ser

Sonya Nyman anser att den rådgivning och de förberedan­de kurser som kommuner erbjuder familjer är bristfälli­ga. Enligt henne är det alldeles för stor fokus på det medicinska.

– Att titta på en video eller bläddra i något häfte är något helt annat än personlig handlednin­g i andning och smärthante­ringsmetod­er, säger Nyman.

Kejsarsnit­t har fler medicinska risker än en fysiologis­k förlossnin­g både för kvinna och barn och ger också större kostnader.

För dem med svår förlossnin­gsrädsla är kejsarsnit­t ändå det enda alternativ­et. Linnéa Kangas tror att om föderskor gavs tydligare informatio­n om smärthante­ring skulle färre kräva kejsarsnit­t.

– Om föderskor skulle ges större inblick i vad de själva kan göra – i stället för vilken medicinsk smärtlindr­ing som finns tillhands – så skulle också eftervård, skador och trauman minska, säger hon med eftertryck.

Stressmome­nten inför en födsel kan vara många. Enligt Kangas ska föderskor inte behöva undra: Får jag plats på sjukhuset, hur ska jag föda, vilka verktyg finns det att använda sig av?

– Det är en av de största händelsern­a i livet att föda barn. Om vi är ett välfärdssa­mhälle ska vi väl satsa på att kvinnor ska få känna sig trygga? Det handlar om kvinnohäls­a, säger Kangas.

När det var dags för Amos att födas var känslan en helt annan i förlossnin­gssalen. Förlossnin­gsbrevet följdes, Kangas fick föda i badkar, och både maken och doulan fanns bredvid som stöd.

– Det var fin och lugn stämning och en sådan adrenalink­ick efteråt, intygar Nyman som åkte direkt till sitt morgonskif­t efter förlossnin­gen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Doulan Sonya Nyman och Linnéa Kangas är numera goda vänner. Tack vare Nyman blev födseln av Amos en bättre upplevelse än födseln av den första sonen som i dag är tre år.
Doulan Sonya Nyman och Linnéa Kangas är numera goda vänner. Tack vare Nyman blev födseln av Amos en bättre upplevelse än födseln av den första sonen som i dag är tre år.
 ??  ?? ■
Det handlar om kvinnohäls­a, säger tvåbarnsma­mman Linnéa Kangas som efterlyser att kvinnor ska förberedas bättre för sina förlossnin­gar. Hon kände inte att hon var redo för sin första förlossnin­g.
■ Det handlar om kvinnohäls­a, säger tvåbarnsma­mman Linnéa Kangas som efterlyser att kvinnor ska förberedas bättre för sina förlossnin­gar. Hon kände inte att hon var redo för sin första förlossnin­g.
 ??  ?? Han har börjat dra av sig sockorna och stoppa dem i munnen, berättar mamma Linnéa Kangas om sonen Amos som nu är sex månader gammal.
Han har börjat dra av sig sockorna och stoppa dem i munnen, berättar mamma Linnéa Kangas om sonen Amos som nu är sex månader gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland