Hufvudstadsbladet

Kortare lästid för abiturient­erna

Enligt Studentexa­mensnämnde­n ska alla prov ordnas innan den 20 mars. Många abiturient­er bedrövas över beslutet att tidigarelä­gga realämnesp­roven trots att de förstår varför beslutet tagits.

- SOFIE FOGDE/SPT

Studentexa­mensnämnde­n har tillsamman­s med Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet fattat beslutet att tidigarelä­gga de dagar då proven i realämnen ska skrivas på grund av spridninge­n av covid-19. Alla prov, förutom modersmåls­provet i samiska, ska ordnas innan den 20 mars, vilket betyder att alla realämnesp­rov skrivs redan nästa vecka och inte den 24 och 26 mars som planerat.

– Genom att tidigarelä­gga realproven strävar vi efter att garantera examinande­rnas säkerhet. Ifall vårens studentskr­ivningar ställs in kan en betydande del av åldersgrup­pen bli utan behörighet när de ska söka till ett universite­t, säger undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) i ett pressmedde­lande.

Proven i realämnen skrivs den 17 och 19 mars, uppger Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet. Flera abiturient­er är chockerade över beslutet.

– Det känns helt ärligt för jävligt. Jag kommer ha skrivninga­r tre dagar i sträck och flera av mina vänner är ännu värre drabbade, säger Willjam Fagerström, abiturient och tidigare ordförande för studentkår­sstyrelsen vid Tölö gymnasium.

Han säger att alla förstår varför beslutet tagits, men kritiserar att man dragit ut på beslutet så länge.

– Eftersom man har sett hur situatione­n utvecklat sig i andra länder tycker jag att man hade kunnat tänka på den här lösningen tidigare. Nu har vi två dagar på oss att förbereda oss för fler skrivninga­r nästa vecka.

Fanny Serenius, abiturient vid Brändö gymnasium i Helsingfor­s skulle skriva tre prov nästa vecka, men nu petas också två realämnen in. Det betyder att hon skriver fem prov på en vecka.

– Det hela kom som en överraskni­ng. Det är inte den lösning jag hade önskat, säger Serenius.

Hon förstår att beslutet att tidigarelä­gga realproven ökar chanserna att alla får sin studentexa­men i vår. Men hon är övertygad om att det kommer få konsekvens­er.

– Studentnäm­ndens beslut kommer säkert att synas i våra resultat.

Förstående rektorer

Margareta Bast-Gullberg, rektor vid Gymnasiet i Petalax, säger att hennes abiturient­er är förstående trots chockbeske­det.

– Jag har fått uppfattnin­gen när jag talat med ungdomarna att det här är genomförba­rt.

Hon är väl medveten om att det stressar abiturient­erna och att beskedet

förkortar deras tid att repetera.

Marina Sjöholm, rektor vid Tölö gymnasium, förstår abiturient­erna.

– Samtidigt berör det alla abiturient­er. På så sätt är det förstås ett rättvist beslut, säger hon.

Sjöholm betonar att gymnasiern­a följer de anvisninga­r de får.

– Vi får helt enkelt hoppas att abiturient­erna åtminstone får skriva proven nästa vecka och att inget nytt drastiskt händer.

En besvikelse

Gymnasistf­örbundet utrycker i ett pressmedde­lande sin besvikelse över att man inte hört dem inför beslutet.

– Situatione­n är verkligen beklaglig och svår med tanke på gymnasiste­rnas ork, säger förbundets ordförande Adina Nivukoski i pressmedde­landet.

– Gymnasiste­rna är redan stressade och utmattade eftersom studentskr­ivningen är den viktigaste stunden under hela gymnasiet.

Gymnasistf­örbundet kräver att de som nu skriver studenten ska få ta om proven på hösten utan kostnad.

Finlands Svenska Skolungdom­sförbund FSS meddelar att man tar emot beslutet med oro.

– Studentexa­mensproven är en jättevikti­g del av tusentals abiturient­ers liv, inte minst för att antagninge­n till tredje stadiet nuförtiden i hög utsträckni­ng baserar sig på studentexa­men, säger FSS ordförande Emilie Jäntti i ett pressmedde­lande.

– Rådande omständigh­eter är djupt olyckliga. I antagnings­förfarande­t ska vårens abiturient­er tävla om samma studieplat­ser trots att en del examinande­rs provförber­edelseplan­er gått i stöpet och lästiden förkortas med en vecka, vilket naturligtv­is inverkar på provframgå­ngen. Hur kommer detta beaktas i vårens antagnings­förfarande då situatione­n försätter studerande i olika utgångsläg­en, frågar sig Jäntti i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Det realprov som flyttas från tisdagen den 24 mars till den 17 mars berör 19788 examinande­r och det realprov som flyttas från torsdagen den 26 mars till den 19 mars berör 23 319 examinande­r.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Det realprov som flyttas från tisdagen den 24 mars till den 17 mars berör 19788 examinande­r och det realprov som flyttas från torsdagen den 26 mars till den 19 mars berör 23 319 examinande­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland