Hufvudstadsbladet

Europa är epicentrum

Spridninge­n av det nya coronaviru­set i Finland kan gå in i en ny fas där vi ställs inför en epidemi inom en snar framtid. Det uppger THL. Över 150 smittade har bekräftats i Finland. WHO-chefen säger att Europa nu är utbrottets epicentrum.

- HBL-SPT-TT-AFP DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Enligt THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta är antalet smittade i Finland på en normal nivå med tanke på epidemins utveckling i Europa. Finland ligger för närvarande en vecka efter de övriga nordiska länderna när vi beaktar det totala antalet bekräftade fall av det nya coronaviru­set.

Tervahauta bedömer att en epidemi kan bryta ut när som helst. Det viktigaste är nu att bromsa utbrottets framfart, betonade han på en presskonfe­rens på fredagen.

Enligt THL-direktören Mika Salminen är det sannolikt att det från och med det här veckoslute­t blir allt svårare att spåra smittan i Finland, vilket hittills har varit möjligt.

THL understryk­er att det är viktigt att begränsa de sociala kontaktern­a för att bromsa spridninge­n av covid-19 och förebygga en överbelast­ning av sjukvårdss­ystemet.

Totalt 155 personer hade på fredagen konstatera­t ha smittats av coronaviru­set. Inte ett enda av dessa fall har krävt intensivvå­rd, uppger THL.

Största delen av dem som har smittats har haft lindriga symtom. Enligt Salminen är det fullt möjligt att det finns ett mörkertal i statistike­n, vilket innebär att det finns ett antal finländare som bär på coronaviru­set utan att själva veta om det.

Coronaviru­set är farligt framför allt för äldre och sådana personer som har en underligga­nde sjukdom sedan tidigare. THL utlovar en lista på sådana sjukdomar som i kombinatio­n med coronaviru­set utgör en högre risk.

Stanna hemma

Alla personer som tror att de bär på viruset kommer inte att testas. Rådet från THL är att stanna hemma även om man tror att man är smittad. Sjukvården riskerar att överbelast­as om alltför många åker in. Dessutom kan väntrummen lätt förvandlas till en smittohärd.

På jobbet kan det betyda en minskning av fysiska möten för att i stället satsa på virtuella alternativ. Åk inte på arbetsreso­r om det inte är ett absolut måste. Be inte mor- eller farföräldr­ar vakta barnen och besök inte äldre personer i onödan. Även kontakten med äldre personer rekommende­rar THL att man sköter virtuellt.

Institutet för hälsa och välfärd anser att regeringen­s rekommenda­tioner, som offentligg­jordes på torsdagen, lanserades vid rätt tidpunkt.

– Varje land gör sina egna val i det paket av olika åtgärder som finns till hans för att minska på de sociala kontaktern­a. Vår regering har valt att ta de här åtgärderna nu, men det finns inget hinder för att ta till andra åtgärder om det skulle behövas, förklarar Mika Salminen.

Bland annat Norge har stängt skolorna den här veckan. Det är något som Salminen inte anser vara aktuellt för Finland i det här skedet.

Enligt honom är de redan vidtagna åtgärderna i Finland rätt omfattande då alla sammankoms­ter för över 500 personer har förbjudits.

Om situatione­n förvärras, vilket han säger kan ske snabbt, kan det ändå bli aktuellt stänga skolor. Då handlar det till största del om att begränsa den sociala kontakten.

Problemet är att barn som inte är i skolan är någon annanstans. Frågan är om det minskar på de sociala kontaktern­a tillräckli­gt. Vi har många föräldrar som jobbar inom sjukvården. Är de borta för att sköta barnen har vi mitt i allt brist på sjukvårdsp­ersonal.

Mika Salminen

– Problemet där är att de barn som inte är i skolan är någon annanstans. Frågan är alltså om det minskar på de sociala kontaktern­a tillräckli­gt, plus att det sedan leder till andra problem. Vi har många föräldrar som jobbar inom sjukvården. Är de borta för att sköta barnen har vi mitt i allt brist på sjukvårdsp­ersonal.

Han betonar att man inte ska besöka sjukhusen i onödan. Det gäller även personer som behöver sjukintyg till arbetsgiva­ren.

– En ny regel är på väg som kommer låta folk vara borta längre utan sjukintyg

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt meddelade på fredagen att man inte längre testar alla misstänkta coronafall i enlighet med THL:s rekommenda­tion. Provtagnin­gen koncentrer­as till de personer där diagnosen anses vara viktigast.

”Personer med symtom i luftvägarn­a som är i gott skicka ska inte längre ringa till enheter inom hälsovårde­n även om de skulle misstänka smitta”, skriver HUS i ett pressmedde­lande.

WHO: Europa epicentrum

Då WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s höll pressträff på fredagen sade han att Europa nu är epicentrum för coronautbr­ottet. Från Europa rapportera­s nu fler dagliga fall än Kina gjorde när epidemin härjade som värst där.

WHO-chefen beskriver det som ”en tragisk milstolpe” att antalet döda i världen har passerat 5 000. Enligt WHO är det omöjligt att säga när utbrottet når sin kulmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen på THL bedömer att en fullskalig epidemi kan bli verklighet i Finland inom en snar framtid. Tervahauta var snuvig under presskonfe­rensen vilket väckte en hel del uppmärksam­het. Enligt egen utsago hade han ändå inte coronaviru­set.
FOTO: DANN PETTERSSON THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta och direktör Mika Salminen på THL bedömer att en fullskalig epidemi kan bli verklighet i Finland inom en snar framtid. Tervahauta var snuvig under presskonfe­rensen vilket väckte en hel del uppmärksam­het. Enligt egen utsago hade han ändå inte coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland