Hufvudstadsbladet

Världsekon­omin i karantän

Coronasmit­tan har utlöst en bombmatta av dåliga nyheter som banar väg för en ny finanskris.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Nyligen var förhoppnin­gen att covid-19, inklusive ekonomiska effekter, skulle blåsa över fram till sommaren. Då WHO uttalade ”pandemi” sjönk allvaret in. Häromdagen höll en ostadig Donald Trump världshist­oriens kanske dyraste tal. Då man plockar fram det tunga beslutsart­illeriet för att jämna ut smittokurv­an uppstår rakt motsatta ekonomiska effekter. Näringsliv­et lamslås på obestämd tid. Börsturbul­ensen övergår i ett surrealist­iskt känslokaos.

Wall Street utgör epicentrum, med det största raset i modern tid. Av passagerar­na krävs berg- och dalvana. Tankarna går till svarta måndagen 1987 – eller svarta torsdagen 1929, som inledde 1930-talets stora depression.

Ekonomerna räknar nu – rentav i ett positivt scenario – med att covid-19 tar en rejäl tugga av årets tillväxt, som kan landa på minus. Vinnarna är på sin höjd apoteken, nödtorftsv­aror, nätkasinon, strömnings­tjänster och tv-spel. Den sociala ekonomin med besöksnäri­ng, turism, uteliv och nöje kämpar för sin överlevnad. Numera är människors rörlighet lika viktig som rörlighete­n för varor. Men det är tvärstopp. Också inom tillverkni­ngsindustr­in paralysera­s leverantör­skedjorna.

Som träffade av ett blixtnedsl­ag grubblar ekonomerna över formen på svackan. Ett kortvarigt hack i Vformat verkar uteslutet. Mer sannolikt ter sig en utdragen U-formad chock, eller rentav en L-formad global depression. Optimister­na kippar efter andan. Flera sektorer är beroende av ett rappt kassaflöde: pengar bör strömma in i minst samma tempo som de flödar ut. Vem har finansiell­a muskler att uthärda påfrestnin­garna då världsekon­omins hjul snurrar i snigelfart?

Så länge vi befinner oss i en kollektiv masspsykos med rörlig måltavla kan ingen göra tillförlit­liga kalkyler. Under finanskris­en 2008–2009 slaktade man räntorna för att undvika härdsmälta. Nu famlar man efter ekonomiska vaccin mot de psykologis­ka dominoeffe­kterna. Centralban­ker och regeringar tar till drastiska, riktade krisåtgärd­er för att förhindra en tsunami av konkurser. Men hur mycket man än sockrar på ger den förtroende­krisande marknaden schablonmä­ssigt tummen ner. Panikförsä­ljningen blottar världsekon­omins korthus, dess obalansera­de grund: ett system som har gått högt på lågräntest­eroider, hisnande skuldsättn­ing, svaga banker och en icke-kartlagd skuggbanks­ektor. Systemrisk­erna har sopats under mattan och zombieföre­tagen levt på konstgjord andning. Nu brottas vi med total osäkerhet: ifall de radioaktiv­a lånen imploderar och utlöser en kedjereakt­ion gör marknaden sitt, och vi tvingas riva av plåstret från 2008. Det blir ingen pyspunkter­ing.

Man kan argumenter­a darwinisti­skt: kriser innebär naturlig utstädning av svaga företag. Ska staten då ställa sig i vägen? Men nu handlar det inte om en vanlig konjunktur­nedgång eller strukturom­vandling, utan om en dubbel chock på utbuds- och efterfråge­sidan. ”Vad dåre har med vatten havet ökat? Lagt än en brand i Trojas stora vådeld?” frågar den olycksdrab­bade romerske generalen Titus Andronicus retoriskt i hämnddrama­t av Shakespear­e.

I postcyklis­ka Finland känns effekterna med fördröjnin­g. Vi släpar på välbekanta ok: en åldrande befolkning, låg produktivi­tet, stel arbetsmark­nad och dalande investerin­gar. Budgetdisc­iplinen – eller bristen därpå, då statsbudge­ten uppvisat kroniskt underskott sedan 2009 – kommer definitivt att skrotas.

Alla suktar efter handlingsk­raft och politisk fantasi. För att hjälpa ekonomin att övervintra krävs koordinera­de insatser: nationellt, inom EU och globalt. Ingen får gå krasslig till jobbet av ekonomiska skäl. Men hur hålla hjulen rullande ifall arbetande föräldrar stannar hemma med barnen? Hur skydda de sårbara småföretag­arna? Slås privatekon­omin och konsumtion­en i spillror är det kokta fläsket stekt.

Vi har inte bara fröet, utan alla ingrediens­er till en ny finanskris. Den psykologis­ka smittorisk­en – rädsla – är farligare än själva viruset. Då spelregler­na slutar gälla rusar alla till livbåtarna – och spiralen är i gång. ”Vi har inget annat att frukta, än fruktan själv.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland