Hufvudstadsbladet

Skolor och dagis hålls öppna i Helsingfor­s

Helsingfor­s öppnar en hälsocentr­al för coronasmit­tade i Dal. Stadens skolor och daghem fortsätter att vara öppna som vanligt. Borgmästar­e Jan Vapaavuori förklarar varför.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

I Danmark och Norge har skolor och daghem stängts i ett försök att bromsa spridninge­n av det nya coronaviru­set. Att Helsingfor­s inte fattar samma beslut motiverar borgmästar­e Jan Vapaavuori med att skolan hör till det finländska samhällets mest centrala funktioner, som inte bör stängas utan tungt vägande skäl.

Vapaavuori hänvisar till experter som bedömt att en stängning av skolorna inte skulle ha nämnvärd effekt på bromsninge­n av epidemin i det här skedet.

– Om det visar sig att det i ett senare skede blir nödvändigt att stänga skolor och daghem så handlar det inte om en eller två veckor, utan sannolikt om resten av vårtermine­n. En stängning skulle försvåra föräldrars möjlighete­r att jobba, vilket skulle slå hårt mot bland annat stadens socialoch hälsovårds­tjänster.

I stället för en stängning understryk­er Vapaavuori att den som är sjuk inte ska gå till skolan.

– Här har både barnen och framför allt deras föräldrar ett stort ansvar.

I skolorna kommer man att fästa extra vikt vid städning och rengöring. I undervisni­ngen ska man diskutera coronaläge­t och informera om hur spridning av viruset kan motverkas. Särskild uppmärksam­het ska fästas vid god handhygien. Rasterna försöker man tidsmässig­t förlägga så att stora elevgruppe­r inte rör sig i korridorer­na samtidigt.

Också Åbo stad meddelade på fredagen att man fortsättni­ngsvis håller skolor och daghem öppna. Åbos stadsdirek­tör Minna Arve hänvisar i ett pressmedde­lande till skolans roll som en av samhällets relevanta basfunktio­ner.

Simhallarn­a stängs

Jan Vapaavuori redogjorde på fredagskvä­llen för de beslut som stadens koordineri­ngsgrupp fattat med anledning av coronaviru­ssituation­en. Gruppen har bland annat beslutat att Dals hälsocentr­al från och med måndag vårdar coronapati­enter med akuta infektions­symtom i de övre luftvägarn­a, såsom hosta, halssmärto­r, andningssv­årigheter och muskelsmär­tor. Sådana patienter behandlas inte längre på stadens övriga hälsocentr­aler. Nuvarande klienter vid Dals hälsostati­on hänvisas till andra enheter i staden. Icke brådskande vård vid stadens hälsocentr­aler trappas ner.

När det gäller stadens verksamhet i övrigt meddelar Vapaavuori att staden fortsätter att hålla bibliotek, museer, ungdomsgår­dar och stadens övriga fritidstjä­nster öppna som vanligt. Ett undantag är simhallarn­a.

Största delen av undervisni­ngen vid Helsingfor­s svenska och finska Arbis ställs in. De hobbygrupp­er som staden ordnar, kurser och handledd fritidsver­ksamhet annulleras eller skjuts fram. Seniorcent­rens öppna verksamhet och dagverksam­heten för personer med funktionsn­edsättning stängs från och med måndag.

Alla evenemang i stadens regi med fler än 100 deltagare ställs in tills vidare, både inomhus och utomhus. Dessutom rekommende­ras särskild hänsyn till riskgruppe­rna också vid evenemang med färre än 100 deltagare.

När det gäller stadens anställda görs inga tjänsteres­or, varken till utlandet eller i Finland. Utan vägande skäl ska personalen inte delta i evenemang med fler än 100 deltagare. Stadskonce­rnens anställda som återvänder från utlandsres­or rekommende­ras distansarb­ete i sju dagar. Det gäller alla utom personer som rest i övriga Norden och i Estland.

– Orsaken är att smittorisk­en i övriga Norden och Estland inte nämnvärt skiljer sig från Finland.

Barn, elever och studerande vid stadens daghem och skolor som varit på resa i utlandet, förutom i övriga Norden och Estland, rekommende­ras stanna hemma i sju dygn efter hemkomsten. För dem ordnas distansund­ervisning.

 ?? FOTO: HEIKKI
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori informerad­e om stadens åtgärder med anledning av coronautbr­ottet på fredagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori informerad­e om stadens åtgärder med anledning av coronautbr­ottet på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland